HGU uputila poziv zagrebačkoj Gradskoj skupštini da spasi GK Jabuku

Podsjećajući kako je u Zagrebu već niz bivših prostora na štetu umjetničke scene već zatvoreno, predsjedništvo Hrvatske Glazbene Unije je u ime svojih članova, od kojih su mnogi aktivno sudjelovali u povijesti toga kluba, instantno reagiralo na nedavni nasilni ulazak zaštitarskih služni u GK Jabuka te zastupnike zagrebačke Gradske skupštine moli za promptnu reakciju i njegovu zaštitu.

Naime, kultni klub Jabuka našao se 15. prosinca na meti još jednog pokušaja zatiranja kulturnih vrijednosti u gradu Zagrebu. Tokom ranog jutra dočekao ih je prizor devastacije terase kluba u koju su tokom noći provalili, kako voditelji kluba navode, djelatnici zaštitarske tvrtke Bilić-Erić po nalogu gradskih vlasti, unatoč tome što se prema odluci Ministarstva kulture RH radi o zaštićenom kulturnom dobru. Time su, poručuju iz kluba, na nasilan način počele pripreme za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba ne samo u Zagrebu, već i šire na na ovim prostorima. Unatoč počinjenom nasilnom ulasku u prostor terase i imovine kluba, Jabuka i dalje nastavlja poslovanje prema programu.

HGU apelira na “građansku savjest” zastupnika, napominjući kako je GK Jabuka prostor od velike važnosti za kulturnu scenu Zagreba i Hrvatske. Njihovo obraćanje zastupnicima donosimo u cijelosti.

“Poštovani,
obraćamo vam se u ime članova Hrvatske glazbene unije (HGU), umjetničke udruge koja broji preko 5000 članova iz cijele Hrvatske, s podružnicama u šest gradova – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Šibeniku i Puli.

Želimo obratiti vašu pozornost na neugodnu situaciju koja se dogodila rano ujutro 15.12.2016., na terasi Glazbenog Kluba Jabuka (Jabukovac 28). Naime, zaštitari tvrke Bilić-Erić, provalili su na terasu Jabuke i zatvorili je, čime su je fizički odvojili od kluba Jabuka, a čime na nasilan način počinju pripreme za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba ne samo u Zagrebu, već i šire.

Kao Predsjedništvo HGU-a, apeliramo na vašu građansku savjest i molimo da reagirate i pomognete održati na životu klub koji već plodno i aktivno radi i djeluje na umjetničkoj sceni 48 godina. GK Jabuka prostor je od velike važnosti za kulturnu scenu Zagreba i Hrvatske – u njegovim prostorima i na terasi koja je sada “pod opsadom” zaštitarske tvrtke, nastupili su brojni istaknuti hrvatski glazbeni umjetnici, ostavivši time značajan pečat i trag u kulturnom životu.

Glazbena scena gradi se, raste i cvate upravo u glazbenim klubovima kao što je GK Jabuka. Vaša indiferentnost ili nedostatak zaštite istih građanima direktno daje do znanja da ne marite za kulturnom scenom i njezinim napredovanjem. Molimo vas da promptno reagirate i zaštitite prostor GK Jabuke, koliko god je to u vašoj ingerenciji ili moći. Pokažite svojim sugrađanima, ali i cijeloj Hrvatskoj, da je Grad Zagreb doista prijestolnica kulture, grad u kojem umjetnost ima istaknuto mjesto koje i zaslužuje.”