Hrvatske premijere (ex-)Buldožerskih filmova na 11. DORF-u

Prvi dio ovogodišnjeg, 11. DORF-a, Festivala dokumentarnog rock filma, održava se u sklopu SuperUha, u Primoštenu, 5.-6. kolovoza.

U programu regionalne konkurencije u Primoštenu, i poslije u Vinkovcima bit će prikazano 9 filmova.

Hrvatske će premijere, među ostalima, doživjeti i dva (ex-)Buldožerska dokumentarca: performirani dokumentarni mjuzikl „Brojanje ujesen“, redateljski debi-debakl Marka Brecelja, o Marku Brecelju danas te retrospektivni „LP film – Buldožer: Pljuni istini u oči“ Varje Močnik, o nastanku prvog LP-a Buldožera 1975.

Pulski umjetnik i performer Josip Pino Ivančić predstavit će svoj eksperimentalni film o kultnom sastavu Gustaph Y Njegovi Dobri Duhovi. Hrvatsku premijeru imat će film o kultnom klubu MKNŽ, iz Ilirske Bistrice „Mlada nada“ Mance Filak i Žige Gorišeka iz Slovenije. U konkurenciji su još „Neuspješan skroz“ Ljiljane Šišmanović, „Pijana ulica“  Marina Lukanovića i „La Piova“ Ines Pletikos.

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će žiri u sastavu: redateljica i novinarka Željka Kovačević, novinar Dubravko Jagatić i glazbenik Stjepko Galović, poznatiji kao Kandžija. Ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno je velikom prijatelju DORF-a, Anti Perkoviću. U znak sjećanja na druženja sa Antom u selekciji „Tajna povijest rocka“ ekskluzivno će biti prikazana epizoda dokumentarne TV-serije „Borderland Soundtrack“, novosadske autorice Brankice Drašković, uz razgovor o radijskom angažmanu i knjigama, u suradnji s knjižarom Rockmark iz Zagreba. U istoj selekciji bit će predstavljen i „Florian“ Daria Bukovskog koji je 2014.godine osvojio nagradu za razvoj scenarija KlasikTV i DORF – za kratki film o glazbeniku, klaunu i uličnom performeru.

Dobitnik ovogodišnje DORF-ove nagrade za životno djelo je vinkovački autor stripova Dubravko Mataković, a posebno DORF-ovo priznanje za doprinos undergroundu ilitiga podzemlju dobit će Damir Bartol Indoš.  Autor nagrada DORF 2017 je Miro Župa, a plakat je djelo Miroslava Sekulića Struje. U okviru ovogodišnjeg OFF DORF programa posjetitelji će moći pogledati koncerte, nastupe DJ, izložbu fotografija Marija Grobenskog i sudjelovati u filmskom kvizu koji će voditi Mario Kovač.

Glavni filmski program u Primoštenu održat će se 5.-9.8. na Iskonovoj festivalskoj plaži. U Vinkovcima će se DORF program odvijati 24.-26.8. u Galeriji Meraja, staroj gotičkoj crkvi Sv. Ilije, u centru Vinkovaca.

Ulaznice za SuperUho omogućit će ulaz i na sva događanja u sklopu DORF-a. Nova cijena festivalskih SuperUho ulaznica je 290 kn, kamperske ulaznice prodaju se po cijeni od 150 kn, a dnevne ulaznice po cijeni od 150 kn.

Festival DORF 2017 održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Primoštena, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.