Ifriqiyya Electrique zaključuje world music sezonu u Močvari

foto: Renaud de Foville

Nakon proljetnih nastupa skupina Širom, Damir Imamović Sevdah Takht i King Ayisoba, world music sezonu u Močvari 13. srpnja zaključuje nastup još jednog izvođača koji objavljuje za Glitterbeat Records, po mnogima trenutno najbolju i najagilniju svjetsku world music etiketu. 

Ifriqiyya Electrique dolaze iz Tunisa, iz pustinjskog okruga Djerid i predstavit će nam svoj nevjerojatni glazbeni amalgam – spoj pustinjske ritualne tradicije i post industrijske glazbe na tragu najkreativnijih dana berlinske scene minulog milenija.

Prije nego je osnovao bend, gitarist François Cambuzat proveo je mjesece snimajući video zapise procesija i rituala u pustinjama na jugu Tunisa. Uz spomenute video projekcije koje su sastavni dio koncertnog nastupa, peteročlana skupina izvodi tradicionalnu sufi trance glazbu vezanu za ritual Banga, a zvuk obogaćuju i brojnim modernim perkusionističkim i elektronskim elementima, davajući svojoj glazbi jedinstvenu vizuru. Iako su takve usporedbe često nezahvalne, vrlo je vjerojatno da bi Einstürzende Neubauten, da su nastali u pustinjama Tunisa umjesto u Berlinu, zvučali baš onako kako zvuče Ifriqiyya Electrique.

Ifriqiyya Electrique, prvobitno zamišljeni kao live audio vizualni projekt, krajem svibnja objavili su debitantski album “Rûwâhîne” za spomenuti Glitterbeat Records“Rûwâhîne” je početak njihovog putovanja po world music meridijanima. Nakon nastupa na brojnim klupskim koncertima i ljetnim glazbenim festivalima (koji uključuju i RoskildeWomex i Womad), Ifriqiyya Electrique kreću na dugu koncertnu turneju po Europi, Americi i Kini, na kojoj će predstaviti svoj jedinstveni spoj glazbenog i vizualnog, kao i tradicionalnog i suvremenog. Prije nego ih upozna ostatak svijeta, na ekskluzivnom koncertu u Močvari saznajte zašto su Ifriqiyya Electrique trenutno najinteresantnije novo ime sve popularnije glazbene scene koja nam stiže iz afričkih pustinja.

VRATA 20:00 • POČETAK 21:30 • UPAD 45 KN

Autor plakata: Igor Hofbauer