Igra perspektive i svjetla u novoj instalaciji Marka Bolkovića i Visualia Group

Fotografije: Slaven Radolović

Nakon više od 6 mjeseci svakodnevnog rada i istraživanja, pulski umjetnik Marko Bolković i kreativni kolektiv Visualia Group  javnosti predstavljaju svoju najnoviju svjetlosnu kreaciju – Point of View.

Riječ je o interaktivnoj svjetlosnoj instalaciji, jedinoj u svijetu čiji dizajn i konstrukciju prate 33 osvijetljena geometrijska objekta, “razbacanih” da tvore riječi LIGHT – DARK i pritom ukazuju na dvije potpuno različite perspektive. Njenu grandioznost ističu još i dimenzije od 3 metara visine i površine od 400m2.

Riječi LIGHT – DARK prate dvije točke gledišta i uočljive su na bočnim stranama instalacije dok njihova svjetlosna kombinacija ističe kvalitetan dojam unutar oslikanog okvira. Pored izazovnog dizajna i razbacanih objekata, instalacija je zamišljena kao ogledalo kaosa koji se u određenoj točki stajališta pretvara u harmoniju. Svijetlo ili mrak, dan ili noć, pravo ili pogrešno,…instalacija ukazuje na izbor i činjenicu da u životu uvijek postoji druga točka stajališta.

POINT OF VIEW from Visualia Festival on Vimeo.

Ideju i koncept instalacije osmislio je Marko Bolković, a za put od provedbe ideje u djelo pobrinuli su se sami članovi Visualia Group – skupina umjetnika i entuzijasta koji su svo svoje znanje, moć, volju i slobodno vrijeme ulagali u učenje, testiranje, izradu, montažu te proces finalnog postavljanja i snimanja instalacije. Zahvale idu Igoru Vasiljevu, Zoranu Liculu, Miji Petrić, Matiji Hlatkij, Saši Idrizovu i Petri  Pletikosa te također, Vedranu Cateli,  pulskom voditelju trgovačkog centra Pevec koji je ustupio mjesto za snimanje promotivnog videa instalacije.

I.Vasiljev, M.Bolković, Z.Licul

Marko Bolković pulski je umjetnik i svjetlosni dizajner te osnivač Udruge Sonitus koja promiče audio – vizualnu umjetnost i nove tehnologije. Idejni je začetnik i danas umjetnički direktor najvećeg festivala svijetla u Hrvatskoj – Visualia Festivala, koji ovog rujna slavi svoj peti jubilej održavanja.

Osim toga, Marko je voditelj kreativnog kolektiva Visualia Group, skupine entuzijasta s kojima zajedno istražuje i testira proizvode novih tehnologija te izrađuje svjetlosne i interaktivne instalacije.

Point of View je njihova najnovija kreacija i ujedno do sada najizazovnija, ali svakako i najspektakularnija i bit će premijerno prezentirana od 21-23. rujna u Puli povodom petog izdanja Visualia Festivala.