IKEA for YU na Star Film Festu u Sisku

Treći dan sisačkog Star Film Festa prepun je sadržaja, od druženja i projekcija do rasprava i radionica, a obilježit će ga i projekcija filma IKEA for YU

Treći dan sisačkog Star Film Festa prepun je sadržaja, od druženja i projekcija do rasprava i radionica, a obilježit će ga i projekcija filma IKEA for YU. Ovaj film nastao u suradnji Hrvatskog filmskog saveza, Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić moći će se  pogledati 31. kolovoza u 20:30 sati, na adresi dobro poznatoj svim filmoljupcima u Sisku – vanjskom prostoru Kazališta 21, na Trgu grada Heidenheima 3.

IKEA for YU je dokumentarni film dviju talentiranih autorica. Marija Ratković Vidaković potpisuje scenarij i režiju te je iznimno aktivna u raznim područjima vezanim uz film. Živi i radi u Švedskoj, a ovo je njezin prvi film. Dinka Radonić također potpisuje scenarij i režiju, a ove talentirane mlade filmašice ujedinile su snage s ostatkom vrhunske ekipe koja stoji iz projekta IKEA for YU.

Priča je to o Mariji, njezinoj obitelji u Švedskoj i u Hrvatskoj. Marija je odgajana u obitelji koja njeguje jugoslavenske ideale te je i sama dio tih stavova primjenjivala na sebe sve dok nije počela propitkivati svoju okolinu. Tim više, Marija razmišlja o okruženju koje bi bilo najpogodnije za njezinog petogodišnjeg sina, a u filmu svjedočimo i njezinom putovanju kroz obiteljsku prošlost. Sraz generacija i ideala zanimljive su teme koje čine ovaj film posebnim. Film priča priču o odrastanju, odvajanju od gnijezda te prihvaćanju vlastitih sustava vrijednosti, ali i o tome kako do istog doći u stabilnoj i brižnoj obitelji.

IKEA for YU – savršen je oksimoron novog doba, a kako izgleda identitet obojan nijansama crvene iz prošlog sistema uklopljen u modernu zbilju života u Skandinaviji pogledajte u Sisku, 31. kolovoza, na Star Film Festu.