(Naslovna fotografija: Romano Grozić)

Ovog vikenda za prvu petoljetku AntiValentinova riječki rokeri Let 3 pripremaju audio-vizualni spektakl na kojem ćemo po prvi puta uživo čuti i njihovu moćnu suradnju o kojoj svi pričaju. Naravno riječ je o nedavno objavljenom duetu s Terezom Kesovijom, a kao posebno iznenađenje pred sam nastup Let 3 sačuvali najavu još jednog posebnog gosta kojeg otkrivaju niže u intervjuu. 🙂 Osim toga, kako bi ponovo publici pružili bolje od najboljeg bacili su se na posebne treninge te se odlučili za novo ruho – žele biti lijepi, uvježbani, izdržljivi i puni kondicije!

Foto: Goran Berović

Kako je došlo do suradnje s Terezom Damir Martinović Mrle oduševljeno komentira u intervjuu kojeg donosi Mixer.hr, a uz najavu velikog antivalentinovskog spektakla, Mrle i njegova životna te glazbeno-umjetnička partnerica Ivanka Mazurkijević otkrivaju ponešto o “mornarima” i putovanjima, zajedničkim projektima, kreativnosti, nagradama i uspjehu, ali o konstruktivnim svađama. 🙂

Majstori glazbene inovacije i kreativnosti, Mr. Lee & IvaneSky svojom “plovidbom” pomiču granice multimedijalne umjetnosti, a jedan od takvih projekata glazbena je poslastica “Sailor” – projekt koji u sebi krije višedimenzionalnu umjetničko – znanstvenu perspektivu.

Koja je ideja cijelog glazbeno-umjetničkog projekta „Sailor“? Odakle inspiracija?

To je prvenstveno bio znanstveno-umjetnički projekt koji ulazi u svoju finalnu fazu sa fenomenalnim “zvučnim karburatorom”. Trebalo bi napokon vidjeti materijaliziran zvuk grada Rijeke. Oko te priče bilo je mnogo pomagača poput Prodekana Građevinskog fakulteta Dr.Sc. Vanje Travaša do festivala Sailor” na kojem smo ugostili mnoge nama posebne glazbenike. Nadamo se nekoj većoj podršci pa da nastavimo u tom smjeru.

Mr. Lee & IvaneSky svojom “plovidbom” pomiču granice multimedijalne umjetnosti

Na koje sve načine je „Sailor“ znanstveni projekt?

Pa, uglavnom, radili smo gomile eksperimenata u Export drvu te smo kombinirali i pričali sa svima. Javljali su nam se iz cijelog svijeta za pogotovo plastični dio “zvučnog karburatora” što bi zvali “kosturom” kojeg ćemo isprintati također na spomenutoj frekvenciji grada. Sad pripremamo, uz nadu da ćemo uspjeti:), prezentaciju usmjerenu prema zanimljivom performativnom muzejskom punktu gdje ćete to sve moći vidjeti, čuti i doživjeti.

Kako je izgledalo snimanje u Rijeci? Jeste li uključili i zajednicu u snimanja i na koje načine?

Snimanje zvuka je bilo sa Trsatske gradine. I u njenoj snimci je cijela Rijeka. Zajednica cijela.

Druga faza projekta je bila vezana uz Silba Environment Art, kako?

Javila nam se Natasha Kadin koja vodi Kulturna ljeta i to sa željom za koncert “Mr.Lee&IvanSky” i to nam je bio prvi koncert tako da ga pamtimo po prekrasnom prijemu i naravno Silbanskoj ljepoti. Vraćali smo se po frekvenciju i prvi eksperiment bio je opet na Silbi. Nevjerojatan otok pun vrlo velikih umjetnika koji su ga pohodili. Sretni smo da smo tamo svašta lijepoga podijelili sa Silbom.

Berlin je posebno zanimljiv zbog brojnih svjetskih glazbenika koji su sudjelovali na snimanju pjesme, kako ste ih angažirali, koliko je trajalo snimanje, anegdote iz studija?

To je prekrasna poveznica gdje se spojila Rijeka, Silbansko kulturno ljeto i Berlin. Frekvencije snimljene no bitnije povezanost sa glazbenicima koje smo uspjeli aktivirati preko Ivankinog benda “La Folie”. Mario Fister i Sanja Fister ugostili su nas u svom studiju i pozvali neke genijalne perkusioniste jer je Sanja profesorica udaraljki na Univerzitetu. Iskoristili smo predobru ekipu za našu priču o frenkvenciji života:). Anegdota je unutar zatvorenog kruga za Ivanku i spajanja svih glazbenih ishodišnih točaka njenog glazbenog puta.

Jedan od gostujućih glazbenika je bio i Massimo Savić koji je svirao gitaru, kako je bilo raditi s njim?

Sviđao mu se “Mr.Lee&IvaneSky” i mi smo oduševljeno poslali pjesme koje smo u tom trenutku imali. Poznat je po svom uspješnom interpretacijskih vokalu no manje poznato jest da je fantastičan gitarist. Jako nam je drago zbog ove lijepe suradnje. Divan čovjek!

Kako je izgledala vaša zajednička suradnja Ivanka i Mrle, kako je tekao zajednički kreativni proces?

Uopće se ne sjećamo kako je to počelo. Po malo. Mislim da je prvi trenutak bio sa Vlatkom Vorkapić u “Sonji i biku”. I tu smo nagrađeni “Zlatnom arenom”. Kasnije slijede “Kauboji” i povezanost te ljubav prema kazalištu i suradnjom sa Paolom Magellijem te Senkom Bulić … sve završava (zasad) s “Kišnim Razdragancima” dječjim CD-om koji je jako dobro prošao i prolazi još uvijek. 

Kako izgledaju trenuci kreativnog neslaganja, kako ih rješavate?

A svađamo se i onda se malo odmaknemo i damo si malo vremena i vratimo u borbu. Borbu za pjesmu, glazbu i svoju interpretaciju.

Za naslovnu pjesmu „Sailor“ je Ivanka napisala tekst, koja je ideja, poruka?

Rijeka, luka, mornari. Upoznala sam patnju mornara preko nekih mojih prijateljica i duboka čežnja koju spaja more, mornara i obitelj je toliko fascinantna da sam je oblikovala u tu neku molitiveničku formu. Za vrstu avangarde koju osjećam začudno puno prekrasnog prijema imamo u Rijeci a i šire na čemu smo neopisivo iznenađeni i sretni. Naravno, ukus je nešto na čemu se također može raditi. 

Hoće li projekt i u znanstvenom smislu dobiti realizaciju, odnosno hoćete li znanja i ideje dobivene snimanjima prostora i korištenjem mora na neki način materijalizirati?

Naravno, to ćete uskoro dobiti u formi pozivnice za “Sailor” realizaciju zvučnog karburatora. I mi smo uzbuđeni jer je cijela priča u izradi te pristup prikazivanja iste.

Nedavno ste kao Let 3 izbacili singl s Terezom, kako je došlo do te neobične suradnje, je li bilo teško privoliti Terezu na suradnju?

Radimo album naših hitova u novom ruhu i imamo stvarno uzbudljiv novi ekipni duh. Tereza je odmah pristala na pjesmu “Sam u vodi” a mi smo se smrznuli od respekta nakon dana u studiju kod Skansija. Takva snaga! Možemo se samo nadati da nas je zarazila. Tereza je diva sa pokrićem. Uvijek lijepo! 

Peta je sezona glazbenog spektakla, Antivalentinovo je poznati glazbeni brend, koliko se toga promijenilo u ovih pet godina?

Uspjeh nas je promijenio. Uživamo, kombiniramo, radimo, sviramo puno i jako. Neka tako ostane i svima želimo isto!

Što publika može očekivati na ovogodišnjem glazbenom spektaklu?

Gomila događaja! Novo ruho, gosti poput Tereze i Vuce. Novi kostimi, ovaj put od Skoke pa da vidite jesmo li opet nanovo bolji od najboljeg!

Foto: Goran Berović

Novosti su i gostovanja pop ikona poput benda Neki to vole vruće, a tu je i Alka Vuica, Kuzma i shaka Zulu, koja je ideja iza ovog glazbenog zaokreta budući da je AV poznato kao rockerska fešta?

To je jedan dan koji je omage nekog duhovitog vremena kojeg možda nismo cijenili u tom obimu. No, mislimo da će večer biti neobično zanimljiva. Druga Večer će opet biti raspašoj gdje ćemo sve posvetiti rockom i promjenit tijek svijeta!

Prvi dan je i djelomice posvećen Cro Densu uz nastupe Ivane Banfić i Elle, jeste li vi osobno simpatizeri Cro Densa, što mislite o tom glazbenom pravcu?

Sve volimo! Za sve ima mjesta na ovom opasno napuštajućem svijetu. Možda se krug sada okreće u nekoj drugoj dimenziji a mi ćemo ga protresti u ovoj galaksiji na jedini iskreno način. Glazbom! Svih ukusa i vrsta.

 

***

(Mixer.hr zahvaljuje Dallas Recordsu na ustupljenom intervjuu i fotografijama)

Nadolazeća antivalentinovska petica bit će najluđe izdanje ovog tradicionalnog festivala:

Antivalentinovo #5 otkrilo sve adute!