‘Irska – obećana zemlja’ naziv je drugog Zagreb Book Festivala koji počinje u ponedjeljak u MUO

zg bookU zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt od 16. do 22. svibnja održat će se drugi Zagreb Book Festival, naslovljen ‘Irska – obećana zemlja’

Tijekom sedam dana ZBF nudi bogat književno-kulturni festivalski program s preko četrdeset događanja na četiri lokacije u srcu Zagreba. Uz četiri dijela programa – predstavljanje irskih autora, promocije novoizišlih knjiga domaćih autora, posebnog programa za djecu te glazbenog dijela Festivala, ove godine na ZBF-u bit će prikazani i filmovi tematikom vezani uz zemlju partnera (u Muzeju za umjetnost i obrt, Muzičkoj akademiji te u kinu Tuškanac). Suradnja je proširena i na Hrvatsko narodno kazalište u čijem će se bistrou održavati jutarnji program pod nazivom Irish coffee unutar kojega će se voditi razgovori s irskim autorima te predstavljanje suvremene irske poezije u režiji studenata s Akademije dramskih umjetnosti.

Osnovni cilj ZBF-a, čiji je glavni organizator Naklada Ljevak, je promocija stranih i domaćih autora te promicanje važnosti čitanja i percepcije kulture i umjetnosti kao osnove razvoja društva. Okosnicu programa čine renomirana imena suvremene irske književnosti (Sebastian Barry, Eoin Colfer, David Park, John Connolly) te promocije najiščekivanijih romana domaćih autora (Daša Drndić, Olja Savičević Ivančević, Ivica Đikić, Edo Popović, Gordan Nuhanović i mnogi drugi). Dio programa odnosit će i na prošlogodišnju zemlju partnera Švedsku pod nazivom Tribute to Sweden unutar kojeg će nastupiti Carl-Johan Vallgren te Jujja Wieslander.

U dječjem programu nastupit će omiljeni lektirni autori Ivana Guljašević, Svebor Vidmar, Igor Knižek te svjetski poznata švedska spisateljica za djecu Jujja Wieslander. Također, povezujući dječji program sa zemljom partnerom Irskom najmlađa publika imat će prigodu vidjeti storytelling predstavu „Priče sa smaragdnog otoka“ u izvedbi Vilinputa. Teme književnih tribina birane su prema sociološkoj problematici koja je specifična za oba društva, irsko i hrvatsko; Keltski tigar – globalizacija, kultura i ljudska prava, Snažno katoličko naslijeđe u kulturi i filmu, Stota obljetnica Uskrsnog ustanka 1916. – 2016.

Cijeli program Festivala nalazi se na adresi www.zgbookfest.hr