Iskoristite izolaciju kako biste naučili nešto što ste uvijek željeli

Besplatni online tečajevi, audio knjige, e-knjige, filmovi, bojanke....

Ilustrativna fotografija: Pixabay

Uslijed aktualne pandemije uvode se mjere kojima je cilj smanjiti širenje korona virusa: otkazana su sva javna okupljanja, svi koncerti su odgođeni, zatvorena su kazališta, muzeji, galerije, kina… Trgovine se zatvaraju (osim onih s prehrambenim proizvodima, no i one uvode ograničeno radno vrijeme) dok će vjerojatno i kafići i restorani također zaključati vrata do daljnjeg. Diljem svijeta škole su zatvorene te je učenicima omogućeno školovanja od kuće baš kao što se i mnogi privikavaju na rad od kuće. Kako? Zapitali su se mnogi. Kako će nam izgledati dani, što s tim viškom slobodnog vremena? Izolacija uopće ne mora biti dosadna! Naprotiv.

Dok, s jedne strane, preporučena izolacija (koja će prema vijestima postati i obavezna) predstavlja nagli prestanak uobičajenih dosadašnjih aktivnosti kao i mijenjanje svakodnevnih navika, s druge strane otvaraju se razne mogućnosti. Možemo dovršiti neke davno započete stvari, a tu su i mnoge prilike za usvajanje novih znanja i vještina. Iskoristimo to vrijeme i napravimo nešto dobro za sebe.

Primjerice, sada je dobro vrijeme za pročitati sve one knjige koje čekaju na polici, poslušati nove glazbene albume za koje nismo imali vremena (pa i otkriti neke nove sjajne glazbenike!) kao i za pogledati neke od hvaljenih filmova i fenomenalnih serija.

(Tekst se nastavlja)

Moglo bi vas zanimati:

Nostalgija: 11 filmova iz devedesetih u pratnji odlične glazbe

Open Culture nudi više od 1500 besplatnih online tečajeva (od kojih su mnogi izrađeni od strane vrhunskih sveučilišta) uz koje možete duboko zaroniti u razna nova iskustva: od svijeta arheologije i arhitekture pa čak i u edukacije osnova i aktualnosti iz područja prava i ekonomije preko psihologije i fizike sve do zabavnih i opuštajućih sadržaja.

Naravno, tu je i niz drugih aktivnosti kojima se možete pozabaviti, a svijet interneta nudi mnoštvo mogućnosti: osim glazbe, dok kuhate ručak, spremate, vježbate ili jednostavno odmarate na kauču mogli biste se upustiti u avanturu slušanja audio knjiga. Zašto ne i neku od lektira koju vam je možda ipak, zbog opće kulture, žao što niste ranije pročitali – onu koja se u vrijeme školovanja činila dosadnom i bilo je jednostavnije “proguglati” ili pročitati sažetak od kolega. Među ostalima, u kolekciji od 1000 besplatnih audio knjiga ili 800 e-knjiga pronaći ćete djela Dostojevskog, Kafke, Prousta, ali i Isaaca Asimova ili Jane Austen i Adrienne Rich.

Ako ste više filmski tip, openculture.com u ponudi ima i kolekciju od čak 1500 filmova koje možete gledati besplatno: filmske klasike, trilere, horore (ako smatrate da stvarne viejsti nisiu dovoljno strašne), razne dokumentarce te niz manje poznatih niskobudžetnih filmova iz raznih dijelove svijeta.

Nadalje, za sve vizualne tipove, kao i one koji na putovanjima vole posjećivati muzeje, tu su i više od dva milijuna fotografija iz 30 svjetskih muzeja. Za opuštanje, a neki to smatraju i svojevrsne meditacije, možete se upustiti u virtualno bojanje neke od tematskih muzejskih bojanki (mogu se i isprintati) prilagođenih kako za sve dobne skupine tako i za razne ukuse.

Uz bojanje tu su i tečajevi uz koje možete naučiti crtati, a ukoliko želite razvijati i neke druge vještine, tu su razni drugi tečajevi.Možda ste uvijek željeli oduševiti društvo ili voljenu osobu kulinarskim umijećem? Tu su kuharice kao i vodiči ka tome kako naučiti kuhati i pripremiti dobro jelo. Možete se okušati u učenju sviranja gitare, kreativnom pisanju pa čak i u razvijanju humora – čak ako se i ne poželite okušati u stand up komediji uvijek je dobro u rukavu imati pokoju dobru šalu. Spomenuvši ranije opuštanje – tu su, naravno, i razne radionice yoge i istezanja s kojima možete započeti dan, ili pak ”napuniti baterije” i “isprazniti misli” od nekih od navedenih edukacija koje ćete poželjeti isprobati.

Čak i ako radite iz udobnosti vlastitog doma, ostanak u kući idealan je da se slobodno vrijeme iskoristi za usavršavanje ili učenje stranih jezika. Trenutna pandemija sprječava nas u putovanjima, no vjerojatno će neki od vas, kada sve prođe, poželjeti spakirati kofer i ponovo uživati u stranim zemljama. Osim toga, znanje jezika iznimno se vrednuje i u poslovnom svijetu. Možda nije loša ideja upoznavati neku kulturu kombinirajući učenje jezika i pripremajući njihova tradicionalna jela (a pri tom čak, na krilima novonaučenih riječi i novih aroma, u mislima možete “otputovati” na neko sjajno mjesto.)

Zadnje, ali ne i manje bitno, sada je prilika da se više posvetimo kako sami sebi tako i našim bližnjima i drugima oko nas. Vrijeme je da preispitamo stavove, možda i promijenimo neka mišljenja te se okrenemo  pravim vrijednostima. Zemlja je naš jedini dom, poštujmo ju. Čuvajte sebe i druge oko vas.

****
Evo i još neke ideje za popunjavanje slobodnog vremena: 

Zlatko Gall izdvojio je pjesme za podizanje raspoložanja: 

DISTORZIJA | Mentalno zdravlje od panike najbolje čuva glazba

1. Filmovi u kojima se pojavljuju poznati glazbenici: 

Filmovi s poznatim glazbenicima – a nisu dokumentarci

2. “Slušajte glazbu!” 🙂 – Preporuka uglednog psihloga: 

Ugledni psiholog poručuje: “SLUŠAJTE GLAZBU”!