Ivan Dečak (Vatra) – “Glazbeni put je maraton kojim se baviš dok možeš stajati na nogama!”

Ulaznice za prvi od dva rođendanska koncerta Vatre, Akustik u Tvornici kulture, su rasprodane! Upravo će na tom koncertu danas, 19. svibnja, bend predstaviti svoj novi, ujedno i prvi live album u karijeri “Akustik u Lisinskom”.

Ovim koncertima u Tvornici, Vatra obilježava punoljetnost – 18 godina benda i po prvi puta u karijeri u istom prostoru u dva dana održava dva različita koncerta sa različitim set listama pjesama.

O izazovima produkcije ovakvog glazbenog vikenda za pamćenje, strasti prema glazbi i životu te glazbenom putovanju pod okriljem Vatre, više nam je za Mixer.hr otkrio karizmatični frontman benda, Ivan Dečak.

Nakon objave vašeg debitantskog studijskog izdanja 1999., Vatra danas uranja u doba punoljetnosti. Kroz tih 18 godina, prešli ste dug put od sanjara iz Virovitice do Porina za najbolji album alternativne glazbe i titule najemitiranije pjesme u Hrvatskoj. Istaknuli ste se kao jedan od najradišnijih i najupornijih bendova, no niste pogriješili ni u svojim kreativnim instinktima. Koja je formula za uspješnost jednog kreativnog kolektiva unatoč burnim raporedima i izazovima vremena?

Vatra, foto: Mare Milin

Dečak: Važno je vjerovati u sebe, biti vrijedan, iskren i ne preskakati stepenice, ali prije svega važno je pronaći ekipu istomišljenika jednako spremnih i ludih otisnuti se na pučinu burnog glazbenog oceana u malenom gumenjaku!

Uz to, jedan ste od rijetkih bendova koji ne mijenja postavu od početka pa vas s razlogom možemo prozvati i glazbenom obitelji.

Dečak: Mi smo OGG, obiteljsko glazbeno gospodarstvo! Mi smo frendovi, kumovi, šogori i šogorice! Volimo se, ali i svađamo, a sve u želji da budemo bolji u svakom pogledu!

Nakon što je ovaj OGG uspješno predstavio svoj akustični program u rasprodanoj dvorani Lisinski prošle godine, uz elektrik koncert u Domu sportova godinu ranije, spremni ste za nove izazove. Ovaj put pod krovom Tvornice kulture, Vatra kuje opasan plan za dvije opasne večeri za redom. Što nam spremate za 19. i 20. svibnja?

Dečak: U dogovoru s organizatorima koncerata, Dallas Recordsom, odlučili smo i ove godine napraviti nešto novo za nas i našu publiku. Tako ćemo, nakon spomenutih akustika iz Lisinskog i elektrika iz Doma sportova, ovoga puta povezati koncerte u dvije večeri za redom.

Akustik donosi identičan program onome iz Lisinskog s dvadesetak glazbenika na pozornici (gudači, brass, klaviri, harmonike, metalofoni, akustične gitare itd.)

Elektrik donosi presjek naše karijere duge 18 godina, a predstavit ćemo i poneku novu pjesmu koja će se naći na našem novom studijskom albumu.

Nesumnjivo je veliki izazov dan za danom izvesti dijametralno suprotne programe. Zahtjeva li ovakva produkcija posebne pripreme?

Dečak: O da, zahtjeva jako puno proba i koncentracije, jer iako će se neke od pjesama ponoviti u obje večeri, bit će to potpuno drugačije pjesme.

Vatra u Lisinskom, foto: Dinac

Ovime se, nakon zagrebačkih koncerata u velikim prostorima, Vatra ujedno po prvi puta vraća u klupski prostor Tvornice koji je rasprodala prije tri godine na svom rođendanskom koncertu. Šuška se da nam uz dobro poznati repertoar spremate eksluzivan preview u vaš novi materijal? Vrlo smo znatiželjni saznati nešto više o tome…

Dečak: Tvornica je sjajan klupski prostor uz odlične tehničke uvjete. Vraćamo se tamo nakon tri godine s velikim zadovoljstvom. Smatramo također kako ne treba bezglavo juriti u sve veće prostore, premda nastupiti dva dana za redom u prostoru Tvornice nama nije mala stvar. Sa zadovoljstvom ćemo otvoriti vrata našeg novog albuma, za koji već imam dosta gotovih pjesama, i po prvi puta odsvirati neke od njih uživo na koncertima u Tvornici.

Reakcije na dosadašnja dva akustična singla “Gorim (akustik)” i “Mornarska majica (akustik)” pokazale su se više nego pozitivne. Njima ste najavili i svoj prvi akustični album. Koje izazove je pred vas stavila ovakva nova interpretacija vašeg dosadašnjeg rada?

Dečak: Godinama sanjamo ozbiljan akustičan koncert i onda stiže poziv iz Lisinskog…

Uložili smo sve svoje vrijeme, znanje i novac kako bi taj koncert ostao u pamćenju nama i našoj publici. Isti koncert smo snimili pa sada, nakon mixa i masteringa za koje smo odabrali dugogodišnje producente Juru Ferinu i Pavla Miholjevića, brojimo dane do objave “Akustik u Lisinskom”, našeg prvog akustik live albuma.

„Mornarska majica“ dobila je novi kroj u neočekivanom vrućem, latino ritmu. Otkud ideja za ovakav spoj?

Dečak: Bubnjar je u danima između proba uvježbao novi ritam i odmah ga predložio za neku od pjesama s akustike, a nama se učinilo kako bi taj kroj najbolje pristajao pjesmi koja progovara o različitostima, za koje smatramo da svijet čine boljim i interesantnijim mjestom za život.

Novi aranžman pjesme priziva sunce i ljeto, a kad smo već kod vrućina i ritmova, vaš tempo za nadolazeću sezonu ostavlja bez daha. Iz najavljenih prvih datuma jasno se iščitava da svoju glazbu, svoj kreativni kolektiv živite 24/7. 

Dečak: Drago mi je ako se to osjeti. Davnih smo dana odlučili kako ne želimo sjediti na klupi, u slučaju glazbenika svirati u garaži, već izvoditi svoje pjesme uživo pred publikom.

Vjerujem da nema iskrenijeg i boljeg predstavljanja svoje glazbe od izvođenja iste pred desecima, stotinama ili tisućama ljudi.

Vatra u Lisinskom, foto: Dinac

Strast, osim prema glazbi, iskazujete i uključivanjem u brojne humanitarne projekte. Što vas pored glazbe i pomaganja drugima još posebno ispunjava?

Dečak: Glazba je naš poziv i posao, pa se prožima kroz sve pore naših života uistinu 24/7.

Osobno u slobodno vrijeme uživam u društvu svoje obitelji, a hobiji koji me okupiraju i zabavljaju su nogomet, ronjenje i bezbrižno blebetanje sa mojom kvartovskom ekipom u omiljenoj kvartovskoj kafani Chanson.

Nakon ovih ispunjenih osamnaest godina, koji su snovi još ostali nedosanjani i koja je vizija Vatre do sljedećih obljetnica?

Dečak: Glazbeni put je maraton kojim se baviš dok možeš stajati na nogama. U tom pogledu, nadam se da će nas noge držati još dugo, a nove planove, prepreke, ciljeve i ekspedicije zadajemo si iz dana u dan!

U prodaji je ostalo još samo manji broj dvodnevnih ulaznica koje će se moći kupiti danas na blagajni Tvornice. Ulaznica za Elektrik u subotu, 20. svibnja, u Tvornici kulture još ima i moći će se kupiti na blagajni Tvornice danas i u subotu.

**Podsjećamo vas i na našu Nagradnjachu koja još uvijek traje!

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)