Ivan Kapec: Ljepota je u jednostavnosti

Capisconne @ MIMO
Capisconne @ MIMO

razgovarao: Janko Heidl

Nakon uspješnog prošlotjednog otvaranja programa suvremenog klupskog jazza ‘Chui ovu glazbu’ u zagrebačkom Vip Clubu uz nastup Chuia i prigodno proširenog Chui All Starsa, večeras, 5. veljače u sjeveroistočnom podzemlju Trga bana Jelačića nastupa sastav Capisconne koji trenutačno čine gitarist Ivan Kapec, basist Zvonimir Šestak, klavijaturist Hrvoje Galler i bubnjar Borko Rupena, dok su na posljednjem albumu ‘Time Traveling’ ritam sekciju činili basist Hrvoje Petek i bubnjar Miha Vlah. U drugom dijelu nastupa Capisconneu će se pridružiti klavijaturist Toni Starešinić i trubač Andrej Jakuš. Prozborismo riječ-dvije s prvim čovjekom grupe, Ivanom Kapecom.

Što nas očekuje na večerašnjem koncertu Capisconnea?

Ivan Kapec: Odsvirat ćemo nekoliko skladbi s posljednjeg albuma „Time Traveling“ i nekoliko novih, koje najavljuju sljedeće izdanje.

Koja glazbena ideja vodi Capisconne, u službenoj notici opisan kao space-jazz sastav?

Ivan Kapec: Vodi nas glazbena ideja jednostavnosti, prirodnog razvoja melodije, groovea i kolektivne improvizacije. Isto tako nastojimo razviti sinergiju svih glazbenika u grupi, da nastup bude nastup banda, a ne solista i pratnje.

Što se tiče stila, možda je najbliže opisati ga kao suvremeni jazz oslonjen na europsku tradiciju, osobitu skandinavsku, gdje je dosta elemenata izraza sadržano u instrumentalnom i oblikovnom koloritu.

Koja opća ideja vodi Capisconne?

Ivan Kapec: Ideja da je ljepota u jednostavnosti i iskrenom propitivanju glazbenih mogućnosti.

capisconneŠto znači Capisconne?

Ivan Kapec: Capisconne je nadimak koji sam dobio još u djetinjstvu, a dao mi ga je moj prijatelj, izniman glazbenik Josip Pandur, poznatiji kao Joe Pandur, s kojim sam još osamdesetih svirao u školskom bandu. Pandur je vrlo duhovita i kreativna osoba i ime Capisconne jedan je od njegovih izuma. Dakako, sama riječ sadrži korijen mog prezimena – Kapec.

Kad sam počeo eksperimentirati s elektronikom i objavljivati svoje prve strogo elektronske uratke na ondašnjem my spaceu, sredinom nultih godina, posegnuo sam za imenom Capisconne kao svojevrsnim alter egom. Dakle, poslužilo mi je kao nick name za tu vrstu glazbe. Kasnije, kad sam tu elektroniku počeo izvoditi uživo, sa sastavom u čijoj su postavi svirali Kolja Gjoni, Vojkan Jocić, Zoran Milenković, Tadej Kampel i drugi, shvatio sam da je Capisconne više bend nego moj solo projekt i da glazba nastala u tom okružju prilično ovisi o glazbenicima koji sviraju. Zbog toga mi je privlačna ideja da je Capisconne kolektivni rad ravnopravnih glazbenika, dakle, bend u pravom smislu, a ne prateći muzičari nekog solista.

Prva večer programa ‘Chui ovu glazbu’, s grupom Chui – a i vi ste bili gost All Stars formacije – bila je odlično popunjena publikom. Koliko publika daje poticaja za angažman na pozornici? Nedavno je u Saxu! slična postava – vi, Toni Starešinić, Janko Novoselić, Andrej Jakuš – svirala pod nazivom Sunrise Sessions. Klub je bio gotovo prazan, no nastup je bio odličan, činilo se kao da vam je svima posve dovoljno uroniti u svirku i zajedničku energiju, bez obzira na to sluša li vas tko ili ne?

Ivan Kapec: Sunrise Sessions je spontano nastali projekt nekolicine glazbenika kojima je izazov suočiti se s kolektivnom improvizacijom i tehnikom instant composition, što znači da prije nastupa ne dogovaramo, niti uvježbavamo skladbe. Princip je da svaku skladbu započne jedan od glazbenika i da ga ostali slijede, pretvarajući njegovu početnu ideju u kompoziciju.

To nije lako izvesti i zahtijeva od svakog glazbenika visoku razinu kontrole instrumenta, dobrog glazbenog ukusa i neke vrste umjetničke hrabrosti i odlučnosti. U tom smislu iznimnno nam je važno raspoloženje i zainteresiranost publike, tj. njen feedback, jer često i sam muzički tijek kojim idemo ovisi o pulsu i osjećajima publike.

S druge pak strane, uživljenost i posvemašnja predanost muziciranju je conditio sine qua non ovog koncepta, i ako smo dovoljno odlučni, nikakva nonšalantost, nezainteresiranost i malobrojnost publike to  ne mogu uzdrmati.