IZVJEŠTAJ: Mr. Albino, Alpaka i Detmeć protresli Sax

Samo jako

    (Fotografija: Perica Štefan)

Zvonko Radost nam je ovog četvrtka, 21. ožujka 2019., u Sax doveo zagrebački Mr. Albino, požeški Detmeć, i švedski bend Alpaku.

Bilo je žestoko.
Provjerili smo.

Ako niste upoznati s glazbom Mr. Albina po prvim notama pomislili biste kako će večer započeti u nešto mirnijem atmosferičnijem tonu, no ovi zagrebački outlaw rockeri protresli su Sax svojom sirovom, neobuzdanom i necenzuriranom energijom. Iz nekog razloga u mojoj glavi se, slušajući ih po prvi puta uživo, pojavila slika stabla: čvrsto stablo, s razgranatom krošnjom, koje odolijeva vremenu i vjetru. Nemojte mi zamjeriti na možda glupoj opaski, ali sada kad, dan nakon koncerta, pokušam analizirati nekako mi ima smisla: Ukorijenjena u blues i country standardima, njihova glazba grana se na nekoliko žanrova. Bend pršti energijom koju zvučnici prenose po cijelom klubu, a paralelno je prisutna i neka mračna sjena u koju biste se mogli poželjeti sakriti od… možda neke šund glazbe. Bubnjar i basist zakucavaju, gitarist sviranjem vodi atmosferu u nekad mračnije nekad brže i energičnije sfere, a iznad sve te glazbe gotovo da dominira jedinstvenost i snaga vokalnog izričaja. Spojite Toma Waitsa, Nicka Cavea i Eddieja Veddera i dobit ćete tek približan dojam pjevačeve interpretacije. S druge strane, bend svoj izričaj opisuje kao outlaw rock i smatram kako je to zaista najbolji mogući opis njihove glazbe.

Ono što spaja sva tri benda ove večeri je energija. Iako različiti, Alpaka i Mr. Albino slični su po atmosferičnosti koju u pjesmu uvlače na zanimljiv način. Kao i Mr.Abino, a kasnije i Detmeć, trojka iz Alpake na pozornicu je došla s čvrstim, samouvjerenim stavom. Dalo bi se to definirati kao “Ovo smo mi i došli smo vam svirati svoju glazbu – poslušajte i obećajmo vam da nećete ostati mirno stajati.” I nismo, imaju tu neku energičnu kombinaciju hard rock, metal i electro elemenata koja je svakog u publici u nekom trenu potaknula da barem kima glavom u ritmu. Prezentirali su svoju zvučnu paletu grmljavinskog bubnja, kombinaciju heavy i ambijentalnih gitara i zanimljivog vokala koji se tehnički rasteže od “čistog” pjevanja do metal vriskova. Svi ti elementi upakirani su u slojeve sintesajzera i sugestivne atmosfere. Iako bez bas gitare, zvuk je toliko pun da ne primijetite da nešto fali. Jer, realno – ne fali. Nadopunjuju to žestokim gitarama popunjenim elektronikom. A obujam elektronike taman je dovoljan da ne bude previše za žanr u kojem se predstavljaju. Zadnja pjesma koju su svirali zove se “Clocks” i iako je već kraj nastupa, sve sjedne na mjesto i postane vam jasno zašto su u intervjuu rekli da publika može očekivati “procijep u prostoru i vremenu te portal u novi svijet koji poput kaleidoskopa bljuje kozmičke Alpake”. Uz elektronske elemente koje dodaju svom primarno rokerskom izričaju zaista ima smisla što će u subotu, 23. ožujka nastupiti uz Linkin Park tribute u Boogaloou. Zabavljaju se i to prenose na publiku: zainteresirali su publiku INmusic festivala 2016. godine, aktivirali su publiku u Saxu, učinit će to i u Boogaloou. Ako ste u prilici – navratite.

Dok su prva dva benda pokrenula i naenergizirala publiku u Saxu, ekipa koje je došla podržati Detmeć dobro se razgibala – od glave preko kičme do stopala. Već u pauzi se iz publike začuo refren iz pjesme “Dijelimo se” i bend je dočekan na način da su reagirali sa “Što je ovo, kao da smo kod kuće”. Igrom slučaja, nakratko su postali i stand up komičari i, dok je basist mijenjao žicu koja je pukla na prvoj pjesmi, ekipu su zabavili šalama s proba. Uslijedio je spontani beat box i Detmeć su “a capella” naizmjenično odrepali pjesmu. Da žica stvarno nije pukla, ovo bi i inače moglo proći kao sasvim korektan dio njihovog nastupa – očito se i na pozornici osjećaju kao kod kuće. Basist se vratio i do kraja koncerta, zajedno s bubnjarem i uz gitarističke solaže, bend nam je razbio bubrežne kamence. Čvrsta i žestoka svirka. Tri vokala, tri repera (koji prije nisu repali) izmjenjivali su svoje uloge i tijekom nastupa se nadopunjavali kako međusobno tako i s publikom. Ono što ne biste očekivali u ovoj kombinaciji je – truba. Massa inače svira trubu u orkestru, a svoje glazbeno obrazovanje prilagodio je repertoaru Detmeća – prvo kao sastavni dio ritma pa onda kao glavna temu pjesme koju su završili s “Mission impossible” taktovima. Trubom, pomalo sjetnom i “dalekom” Detmeć su publiku uveli u novu pjesmu za koju su najavili skorašnji izlazak spota. Emotivnom solažom i atmosferom koju su u pjesmi uspjeli stvoriti, prilično dobro su uspjeli “uhvatiti” prolaznost vremena što je tema pjesme. Malo se naježiš i znaš da će to biti dobro. Dobar je bio i odabir pjesama za kraj koje je publika u prvim redovima podržala uz ples i veselje. Možda se na društvenim mrežama Detmeć predstavljaju sa “#detmećsere #detmećlaže”, ali ovaj bend ima štošta za reći o aktualnim temama; osim toga, imaju i “Pun kamion (dobrih) želja”.

Žestoka peglaona sinoć na Zvonku. Hvala Detmeć, ALPAKA, Mr. Albino i svima koji ste došli u Sax. Vidimo se na Zvonko Radost predstavlja: Artan Lili / Buč Kesidi @Sax!

Gepostet von Muzika je Zvonko Radost am Freitag, 22. März 2019

 

(DČ za Mixer.hr)