IZVJEŠTAJ | Paul Gilbert u Ljubljani virtuozno predstavio novi album

Fenomenalan koncert Gilbert je započeo je jednom od novih pjesama

Piše: Petar Stojko

Jedan od najutjecajnijih gitarista svih vremena održao je 7. listopada koncert u Orto Baru, malom klubu u Ljubljani.

Ispred stotinjak ljudi u klubu Paul Gilbert predstavio je svoj novi album “Behold Electric Guitar”. Iako ga svi, a naročito gitaristi, pamte kao super brzog shreddera iz bendova Racer X sredinom 80-ih i Mr. Big iz kraja 80-ih i početka 90-ih godina, na koncertu u Ljubljani vidjeli smo i čuli i nešto sasvim drugo.

Bio je jedan od dominantnijih gitarista shred metal scene osamdesetih, no uvijek je volio blues, što je pokazao na nedavnim albumima kao sto su “Vibrato” i “Stone Pushing Uphill Man” dok je na najnovijem albumu “Behold Electric Guitar” pokazao da se snalazi u puno žanrova te još jednom dokazao da je poprilično versatilan gitarist.

No krenimo redom.
Pred ulaz u klub smo došli u 19:15 i na naše iznenađenje vrata su bila zatvorena te je ulaz bio tek od 20:30. Iz nekog razloga, warm up-a nije bilo. Pričekali smo do ulaska u klub, te čekali početak.

Oko 21:15, kraj nas je prošao visok momak u odijelu s naočalama i gitarom. Dobro ste pročitali, Paul Gilbert se prošetao kroz publiku te popeo na pozornicu. Fenomenalan koncert započeo je jednom od novih pjesama – “Blues for rabbit”. Većinom je svirao stvari s novog albuma uz poneku obradu nekih od klasika kao sto je “Carry on Wayward son” ili temu iz filma Rocky, “Running with the devil” legendarnih Van Halena, ali i Zeppelinovu “Whole Lotta Love” čak i “One” grupe U2.

Za sve slušatelje iz publike koji su došli čuti njegove najpoznatije gitarističke riffove, nije baš ispalo onako kako smo očekivali. No, svejedno, klub smo napustili oduševljeni. Ipak nas je iznenadio pokojim trikom. Naime, kad je svirao “While my guitar gently weeps” ubacio je riffove iz pjesama “Scarified” i “Technical difficulties” po kojim ga svaki slušatelj željan superbrzih gitarističkih genijalnosti poznaje. Sveukupno, atmosferu koncerta,neovisno o količini shredanja, pamtit ćemo još dugo. 

Neke od pjesama imaju čudna ili zanimljiva imena, ovisno koga pitate, a kako je došao do tih naslova (pa i samih dionica pjesama) Paul je u pauzama (paralelno štimajući gitaru) ispričao kroz anegdote iz njegovih nedavnih osobnih i profesionalnih iskustava. Otkrio nam je tako i kakve veze ima Batman s jednom njegovom pjesmom – ili kako kašnjenje na avion može poslužiti kao inspiracija. No, te priče neka ostanu za prepričavanje nekom drugom prilikom. Jedna od takvih priča bila je i o čovjeku koji ima zgradu. 🙂

Pjesme kao sto su “Green Tinted Sixties Mind”, “While my guitar gently weeps”, “Carry On Wayward Son” i hit Mr.Biga “To be with you” nije pjevao, već su vokalne dionice odsvirane na slideu. Kako sam kaže – on pjeva gitarom. I, jako dobro mu to ide! I publika je malo pomogla. U svakom slučaju, nije lako zamijeniti Eric Martina i pjevače njegovog raspona.

Sviralo se, improviziralo, bend je uštiman svjetski, što se i očekivalo. Sve u svemu izvrstan show i mogu reci da jedva čekam sljedeći njegov album i nadam se da će nas ponovo posjetiti i u Hrvatskoj.