J.R. August i Billie Joan – uživo putem Facebooka

Glazba nas povezuje i uvijek će pronaći kanal do slušatelja

J. R. AUGUST / Fotografija: Renato Horvat

J.R. August već je dobro poznato ime – neprikosnoveni talent čiji je debitantski album Dangerous Waters oduševio publiku i kritiku. 

Album godine po izboru Nacionala, tri nagrade Rock&Off, nominacija za europsku nagradu IMPALA u kategoriji indie albuma godine, pet nominacija za nagradu Porin i rasprodani koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu – sve je to potvrda njegove vanserijske kvalitete. 

Trenutna situacija s pandemijom korona virusa u kojoj se svi nalazimo utjecala je na koncertne aktivnosti glazbenika, no unatoč svemu glazbenici i promotori nisu odustali – glazba nas povezuje i uvijek će pronaći kanal do slušatelja.

Nakon prošlotjednog uspješnog Začarana Močvara FB Live Sessionsa iz tri grada s Marinadom iz Rijeke, Ivanom Judašem iz Zagreba, te iz Varaždina gdje je svoju svirku streamala ŠećeЯ Klub Močvara idućih tjedana organizira svirke gdje će nastupiti neki od najzanimljivijih kantautora iz regije. Ovaj tjedan jedna dama i jedan gospodin isporučuju svjetlo u vaše dnevne boravke, J.R. August i Billie Joan, otvaraju ciklus večeri gdje ćete moći uživati u polusatnim svirkama iz udobnosti vaših naslonjača.

Ciklus večeri Začarana Močvara Facebook Live Session pokrenula je Nina Romić, a u sklopu ovog hvale vrijednog projekta J.R. August i Billie Joan nastupit će u četvrtak, 19. ožujka s početkom u 21 sat.

Pazimo jedni na druge, ostajmo doma i iz udobnosti vlastitog naslonjača uživajmo u najboljoj glazbi.  

Upoznajte glazbenike:

1. J.R. AUGUST (Zabok)

J.R. August (Nikola Vranić) je vodeći glazbeni talent u regiji. Nakon niza zapaženih EP izdanja, godine 2019. potpisao je ekskluzivni ugovor s izdavačkom kućom Croatia Records pod kojom je objavio svoj debitantski album Dangerous Waters. Album je naišao na nepodijeljeno oduševljenje kritike, koja je J.R.-a proglasila glazbenikom svjetskog kalibra, kao i publike, koja je album prihvatila do te mjere da je u tjednu nakon objave bio najprodavaniji u državi – prvi put u povijesti da je album domaćeg izvođača koji pjeva na engleskom jeziku zauzeo to mjesto.

Dangerous Waters je na većini kritičarskih top-lista proglašen albumom godine, uključujući i veliku Nacionalovu anketu u kojoj sudjeluje tridesetak najuglednijih glazbenih novinara i kritičara, a dobitnik je i nagrade emisije Music Pub Zlatka Turkalja (Drugi program Hrvatskog radija) za album godine.

Priznanja ovom posebnom talentu dosegnula su vrhunac na dodjeli Rock&Off nagrada za 2019. godinu: J.R. August i njegov debitantski album osvojili su nagrade za “veliki prasak” godine, Rock&Off izvođača godine i album godine. Konsenzus kritike je da je riječ o glazbeniku spremnom za svjetske uspjehe, a da i međunarodna scena počinje prepoznavati o kakvom talentu se radi potvrđuje i činjenica da je Dangerous Waters nominiran za Impalu, europsku nagradu za indie album godine. Definitivna je to potvrda da veliki Coldplay nije bio u krivu kada je J.R.-a na svojoj stranici predstavio kao svjetski potencijal 2012. godine.

2. BILLIE JOAN (Split)

Splitska punk kantautorica Billie Joan (Ivana Pezo) na sceni se vrzma već godinama, je svirala u brojnim klubovima diljem regije, pa i na velikim festivalima, uključujući i INmusic 2017. i 2019. Njena glazba je vjerojatno najbolji primjer freak folka iliti akustike na rubu živčanog sloma u nas.

Prošlo je skoro tri godine od njezinog debitantskog albuma Barren Land koji nije poharao godišnje top liste, ali je skupio puno visokih ocjena. Možda je album najbolje shvatila redakcija terapije.net koja je poetiku Billie Joan opisala kao “momentalno najbolji ambasador hrvatske stvarnosti u svijetu”.

Koliko će snažno zvučati njezin vokal i koliko će fašista “pobiti” njezina gitara uvelike ovisi o tekstovima njezinih pjesama koje se na našoj sceni nemaju s čim usporediti. Društvena stvarnost pobjegla je iz kantautorske poezije. U vremenu smo unutarnjih prijepora pa nam i najbolji pjesnici rijetko gledaju kroz prozore. No Billie je nesebična stara duša; čvrsto na zemlji, ali uvijek u društvu idealista.

Album koji njoj i nama slijedi zove se “Selfless”, a izlazi na jesen 2020, pod okriljem nove izdavačke kuće “Dop Records.” Prvi album je kritički odlično prihvaćen unatoč minimalizmu i sirovosti te odsustvu bilo kojih drugih instrumenata osim gitare i glasa, no sljedeći nudi širu paletu emocija ali i instrumenata. Na ovoj svirci i mi ćemo biti ti koji će među prvima kušati slatke voćke s nadolazećeg izdanja čemu se iznimno veselimo!

Začarana Močvara projekt pod umjetničkim vodstvom Nine Romić koji donosi koncerte intimnijeg ugođaja.
Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a.