Jam Ritual – “Padobran”

Pjesma „Padobran“, prvi je hrvatski single varaždinske rock četvorke Jam Ritual. Nakon uspješnog prvijenca na engleskom „Greasebucket“ iz 2015. godine, na novopredstavljenom singlu koketiraju sa istraživanjem novih zvukovnih sekvenci što rezultira i blagim zaokretom u zvučnoj slici benda.

Spot je sniman na dvije lokacije, području napuštene Sveučilišne bolnice u Zagrebu te na poznatom Varaždinskom vodotornju u produkciji Lovre Habeka.

Što se tiče samog zvuka benda, išli smo raditi nešto novo. Svakako se osjeti razlika u usporedbi sa prošlim albumom Greasebucket. To više nije čisti rock. Dosta dugo smo eksperimantirali sa „old school“ analognim synthevima i na kraju smo te zvukove odlučili ukomponirati u novi singl. Na taj način smo pjesmi dali moderan, a opet retro prizvuk. Još jedna stvar koja je nova za nas je i zvuk bubnja. Od sad se planiramo igrati sa tim „novim“ zvukom benda i na sljedećim singlovima. Tekst je na hrvatskom jeziku. Odlučili smo vidjeti kako će publika reagirati na tu promjenu, a nije ni loše napokon imati izdavača. Mislimo da su nam sada puno veće šanse naći se u eteru radija, a to nam je bio cilj. Željeli smo povećati slušanost, a pošto smo u Hrvatskoj, promjena jezika na hrvatski, ima jako puno smisla. Kad smo odredili cilj, lako smo došli do zaključka što ćemo promijeniti. Spot je snimljen na različitim lokacijama u Zagrebu i Varaždinu. Radio ga je mladi varaždinac Lovro Habek. Spot i nema neku priču jer je ideja bila predstavit se novoj publici i posto je rađena promijena u stilu glazbe željeli smo da pjesma bude u prvom planu, a vizualno smo htjeli približit sebe publici bez previše kompliciranja. Za mix je zaslužan Matko Grgas a za mastering Gregor Zemljič.” izjavio je Jam Ritual.

Jam Ritual 2012. počinje intenzivno raditi na autorskoj glazbi te su do sada odsvirali preko 200-tinjak koncerata diljem cijele Hrvatske, Slovenije, BiH, Njemačke. Kao perjanica njihovog truda i rada stoje dva nastupa Main Stageu InMusic festivala, te dva nastupa na Main Stageu Špancirfesta, od kojih je jedan bio otvaranje nastupa za Skunk Anansie. Bend je nedavno potpisao ugovor s izdavačkom kućom Croatia Records te su u planu jesenska i zimska klubska turneja i promoviranje novog materijala na hrvatskom jeziku.