Janis Joplin – Top 10 pjesama ikone psihodelične hipi-rock kontrakulture

Janis Joplin svojim se snažnim blues vokalom probila od Teksasa do psihodelične scene San Francisca, gdje je od obične lutalice zasjala kao jedna od najvećih glazbenih zvijezda. Nazivali su je “najvećom bijelom urban blues i soul pjevačicom njezine generacije”, a oni bliski njoj okarakterizirali su ju kao poletnu osobu duboko predanu blues i rock glazbi, punu životne radosti, želje za zabavom i uživanjem u uzbuđenju trenutka slave i uspjeha.

Njezin planetarni uspjeh započeo je u bendu Big Brother and the Holding Company, no iako je ta epizoda trajala tek od 1966. do 1968., rezultirala je prijelomnim albumom “Cheap Thrills”, kao i nastupom na Monterey International Pop Festivalu 1967. koji se smatra jednim od najboljih nastupa u rock povijesti. Nažalost, njezina solo karijera uz prateće bendove Kozmic Blues Band i Full-Tilt Boogie trajala je tek koju godinu u kojima je Janis zasjala u punom sjaju, barem na glazbenoj sceni. Janis Joplin pronađena je mrtva 04. listopada 1970. godine. Pronašao ju je producent Paul A. Rothchild u hotelskoj sobi 105. Predoziranjem od heroina postala je treća članica notornog Kluba 27, samo 16 dana nakon što je glazbeni svijet u istoj dobi napustila gitaristička legenda Jimi Hendrix. Najbolji umiru mladi – tako otprilike glasi popularna rock’ n’ roll poslovica. Kasnije se saznalo kako je od iste pošiljke heroina preminulo još nekoliko ljudi koji su drogu kupili od dilera Janis Joplin. Janis je iza sebe ostavila dovoljno snimljenog materijala, što je rezultiralo posthumnim objavljivanjem albuma “Pearl”, koji je Rolling Stone uvrstio među 500 najboljih albuma svih vremena.

Ikona psihodelične hipi-rock kontrakulture 1960-ih na današnji dan, 19. siječnja, proslavila bi 75. rođendan, a kako bismo ovaj datum obilježili sjećanjem na nju, donosimo izbor njezinih Top 10 najboljih pjesama kronološkim redom prema objavi.

1. “Down on Me” – Big Brother and the Holding Company (1967)

2. “Ball and Chain” – Cheap Thrills (1968)

3. “Summertime” – Cheap Thrills (1968)

4. “Piece of My Heart” – Cheap Thrills (1968)

5. “Kozmic Blues” – I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama! (1969)

6. “Try (Just a Little Bit Harder)” – I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama! (1969)

7. “Get It While You Can” – Pearl (1971)

8. “Cry Baby” – Pearl (1971)

9. “Move Over” – Pearl (1971)

10. “Me and Bobby McGee” – Pearl (1971)