Jazz i Pula se obožavaju – što nas očekuje na “2. Backstage Live Pula 2019.”

Ususret "2. Backstage Live Pula 2019."

Uz ritmove new african jazza i koncert američke pjevačice Somi, 21. rujna u Puli počinje jazz festival “2. Backstage Live Pula 2019.”

Kao glavna zvijezda festival najavljena je profinjena glazbenica iznimne muzikalnosti koja pjeva na engleskom i raznim afričkim jezicima. Somi je dobitnica mnogobrojnih nagrada, a utemeljila je i “New Africa Live”, neprofitnu organizaciju posvećenu promociji najboljih suvremenih afričkih umjetnika koji rade u području performansa, vizualne umjetnosti i književnosti. Djetinjstvo provela u Zambiji, a danas živi u SAD-u i Nigeriji te je zahvaljujući tome stekla bogato glazbeno iskustvo koje koristi u svojem stvaralaštvu. Svoju glazbu naziva new african jazz, a temelji je na multikulturalnosti – prije svega na spoju jazza i afričke glazbe, ali i funka, soula, folka i countryja. Svoj osebujan pristup jazzu obogaćuje s world musicom, zvuk u nekim izvedbama obogaćuje gudačkim glazbalima, a u nekima korištenjem elektroničkih naprava. Za razliku od glazbe njezina mentora, južnoafričkog trubača Hugha Masekele, koja je bliža jazzu i moćnog je zvuka, njezina je nježnija i otvorenija za različite utjecaje. Autorica je ili koautorica skladbi koje su i politički i socijalno angažirane, a mnoge su nastale nadahnute životom u Lagosu i aktivnostima umjetnika koje je sama pokrenula u raznim salonima grada. No, izvodi i skladbe drugih autora raznih žanrova, primjerice Abbey Lincoln ili Boba Marleyja. Takve su i druge njezine suradnje – stilski šarolike.

U raznim je prigodama pjevala uz Mosa Defa, Baabe Maala, Johna Legenda, Billyja Childsa, Paula Simona, Danila Pereza i Jennifer Hudson. Objavila je šest samostalnih albuma, snimajući u raznim formacijama, a na nekim izvedbama su joj se, među ostalima, pridružili Hugh Masekela, Angelique Kidjo, Ambrose Akinmusire, Marcus Strickland i Jaleel Shaw.

Pripreme su već počele, a festival je najavljen i na druženju s medijima i domaćinima u Puli.

(Fotografija: Neven Lazarević)

“Za Pulu se u “jazz zajednici” na svjetskoj razini pročulo vec nakon prvog Backstage Live Pula 2018 i to iz puno razloga. Prije svega tu je sjajana pulska publika, nije uobičajeno da se na prvom jazz festivalu traži ulaznica viđše. Publika je sve koncerte pozdravila ozbiljnim ovacijama. Naravno, uspjehu festivala pridonio je i koncertni prostor, predivno Istarsko narodno kazaliste koje, nota bene, ima apsolutno vrhunski klavir što naravno proširuje mogućnost dovođenja najboljih svjetskih jazz pijanista.” – istaknuo je organizator Festivala i strastveni ljubitelj jazza Dražen Kokanović, napominjući kako uspjehu festivala pridonose i vrhunski hoteli te kako svjetski jazz glazbenici imaju priliku uživati u čaroliji istarskih gastronomski delicija, vina, ulja, što ih naravno oduševi.

“Jedna anegdota: Prošle godine zadnji koncert Madeleine Peyroux, prosinac, terasa hotela Histria, predivan čdan, glazbenici sjede na terasi i pijuckaju istarske rakije i vina. Kažem im da bi trebali ići na tonsku probu. Oni gotovo unisono, ići ćemo kasnije, ovdje je kao u raju, želimo tu jos dugo ostati, ionako smo strasno dobro “usvirani”.”

Činjenicu da se Pula i jazz vole, potvrdili su i domaćini: Jasmina Nina Kramber, pročelnica upravnog odjela za kulturu grada Pule, Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ Pula i Gordana Jeromela Kaić, ravnateljica Istarskog narodnog kazališta.

Ističu kako su Pula, njeni građani i turisti prepoznali festival te kako festival doprinosi raznolikosti kulturne ponude grada, posebno u nadolazećem zimskom periodu. Nadaju kako će ovaj festival postati tradicionalan. A sudeći po reakcijama sa svih strana, za to ima itekako dobre temelje.

Koncerte s nestrpljenjem iščekuju i izvođači:

 

 

Festival će se održati u Istarskom narodnom kazalištu, a ovogodišnja sezona će uz Somi ugostiti još niz sjajnih glazbenika: 5. 10. nastupaju Charlie Hunter & Lucy Woodward, 29. 10. Mingus Big Band, a 12. 11. Jason Moran & Bandwagon!

Organizatori su dodali i nekoliko kratkih crtica zašto biste trebali posjetiti koncerte u sklopu 2. Backstage Live Pula 2019 Festivala:

Američku pjevačicu Somi nazivaju modernom Miriam Makeba, a njezinu karizmu uspoređuju i s onom Nine Simone i Dianne Reeves. Rado je viđena gošća na prestižnim jazz festivalima.

Gitarist Charlie Hunter je u svjetskim okvirima poznat po istodobnom sviranju bas i gitarskih dionica na istom glazbalu, osmislio je osmožicanu gitaru. U glasovanju kriticara Downbeata više je godina zauzeo vodeće pozicije u kategoriji zvijezde u usponu karijere – najbolji klavirist, skladatelj i jazz umjetnik, zanimljivo je i spomenuti da je u Playboyu proglašen najboljim umjetnikom godine.

Mingus Big Band je već godinama jedan od najboljih na jazz sceni, prvorazredna atrakcija, jedan od najkreativnijih jazz orkestara današnjeg jazza. Često je na prvom mjestu u zboru stručnih časopisa. U Mingus Big Bandu svira krema njujorških glazbenika i interes za sviranje u tom bandu je ogroman.

Jason Moran je novije ime američke jazz scene. Njegovi albumi redovno su hvaljeni od strane glazbenih stučnjaka, a u live nastupi najčešće ga prati duo na kontrabasu i bubnju -The Bandwagon.

Svi koncerti počinju u 20 sati, a ulaznice za 2. Backstage Live Pula dostupne su na prodajnim mjestima Eventima, INK te na blagajni Istarskog narodnog kazališta.