Jazz orkestar HRT-a ugošćuje argetinskog Njujorčanina Guillerma Kleina

U srijedu, 7. ožujka, u 20 sati, u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, u ciklusu Jazz orkestra HRT-a gostuje argentinski skladatelj i pijanist Guillermo Klein, jedan od vodećih glazbenika na njujorškoj sceni.

Guillermo Klein (Buenos Aires, 1969.) danas je jedan od najzanimljivijih autora na američkoj sceni. Njegov sastav Las Guachas, koji udružuje glazbenike poput Bena Mondera, Miguela Zenona, Jeffa Ballarda i Chrisa Cheeka, kontinuirano djeluje od 1990. (što je rijetkost za velike jazz sastave) i jedan je od stupova njujorškoga glazbenog života.

Pod utjecajem popularne argentinske glazbe, rocka i skladatelja suvremene klasične glazbe, od predstavnika dvanaesttonske tehnike do Messiaena i Stravinskog, Klein je pronašao jedinstveni stil obilježen vatrenim ritmovima i bujnim melodijama. Njegove skladbe, katkad kompleksne, ali nikada hermetične, odlikuju se nezadrživim ritamskim tijekom, obogaćenim harmonijskim progresijama koje se često poigravaju s očekivanjima slušatelja, opredjeljujući se za neočekivana ili nepotpuna rješenja.

Guillermo Klein jedan od je od najfascinantnijih glazbenika koji povezuju jazz s elementima ukorijenjenima u tradicionalnoj glazbi sa svih strana svijeta te nikada ne podliježe pukoj imitaciji, već stalno slijedi inovaciju.

Ulaznice stoje 50 kn.