Jazz orkestar HRT-a uz fantastične goste dolazi na 25.JazzTime

25jtrJazz orkestar HRT-a svojim će nastupom uveličati proslavu 25. godišnjice međunarodnog festivala “JazzTime Rijeka”. Prvoga dana festivala, u srijedu 16.11., nastupit će u HKD Sušak uz sjajne riječke goste  Darka Jurkovića Charliea, Zorana Majstorovića i Franju Črnjarića.

25. JazzTime Rijeka, desetak dana prije svečanog otvorenja u srijedu 16.studenoga, polako najavljuje i posljednje adute ovogodišnjeg lineupa. Kako je ranije objavljeno, na jubilarnom izdanju festivala nastupit će Tamara Obrovac Quartet, Chui, Bow vs. PlectrumMarc Abrams Trio i Roberto Gatto Trio, a u sklopu “Riječkog Jazz Dana” predstavit će se Overnight Parking i Bruno Mičetić Trio. Od organizatora stiže nam još jedna sjajna vijest – svoj je nastup na festivalu potvrdio je i Jazz orkestar HRT-a! Kako bi svoj nastup dodali malo Rijeke, grada domaćina festivala, kao gosti orkestra nastupit će Darko Jurković Charlie, slobodno možemo reći – starosjedilac na Jazz Timeu, Zoran Majstorović i Franjo Črnjarić.

jo-hrtJazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, nekada Plesni orkestar Radio Zagreba, postoji i radi kontinuirano već sedam desetljeća godina, što je u povijesti big bandova rijetkost u svjetskim razmjerima. Plesni orkestar RTZ-a, preteča današnjeg Jazz orkestra HRT-a, osnovan je u sezoni 1946./47. za potrebe Radija i sastavljen od najboljih glazbenika iz nekoliko ansambala. Orkestar je poslije vodilo nekoliko dirigenata. Posebno mjesto među njima pripada Miljenku Prohaski, koji je Orkestar vodio više od trideset godina i zahvaljujući kojemu je izgradio specifičan zvuk temeljen na vlastitom repertoaru. Mnogi glazbenici svjetskoga ugleda (Johnny Griffin, Sal Nistico, Ernie Wilkins, Kai Winding, John Lewis, Art Taylor, Ernie Watts, Christian McBride…) nastupali su kao solisti s Orkestrom koji u Zagrebu održava redovitu koncertnu sezonu. Mjesto šefa-dirigenta 2007. godine preuzeo je Saša Nestorović, a 2015. Andreas Marinello.

Charlie Jurković
Charlie Jurković

Darko Jurković Charlie

Ime Darka Jurkovića-Charlie-a je usko povezano za riječkim Festivalom „Jazz Time“. Imao je prilike nastupati na čak dvadeset izdanja ovog važnog segmenta riječkog muzičkog života. Rođen je u Rijeci. Nižu glazbenu školu «Ivan Matetić Ronjgov» završio je 1979. godine na odijelu za violinu. Gitaru je počeo svirati kao samouk sa petnaest godina.rva zanimanja za jazz nastaju u sedamnaestoj godini, da bi nakon nekoliko godina prešao na posebnu tehniku sviranja poznatiju pod nazivom «two hands tapping» po uzoru na američkog gitaristu Stanleyja Jordana. Godine 1990. upisuje se na jazz odsjek Glazbene Akademije u Grazu (Austria). Diplomirao je 1997. i stekao zvanje «Magister der Kunst» (Magistra umjetnosti).

majstorovic
Zoran Majstorović – foto: Inka Lo

Zoran Majstorović

Jazz glazbenik, gitarist, multiinstrumentalist, aranžer i kompozitor, počinje svirati gitaru sa 9 godina uz pomoć oca Slavka, aktivnog na riječkoj rock sceni 1960.-ih i 1970.-ih prvenstveno u grupi “Pauci”. Sa 12 godina svira u prvim demo-bandovima, a sa 14 postaje član pop-rock grupe “Teens” s kojom svira stotine koncerata u više zemalja, osvaja brojne nagrade na hrvatskim i inozemnim festivalima, uključujući “Porin” 2000.godine, izdaje tri nosača zvuka od kojih dva u srebrnoj nakladi. S grupom “Teens” nastupa do 2002.godine.

crnjaric
Franjo Črnjarić

Franjo Črnjarić

Glazbenu naobrazbu je započeo pohađanjem satova gitare i klarineta, a alt, tenor i sopran saksofon svira već posljednjih 10 godina. U početku nastupa u Puhačkom orkestru Lovran, a kasnije i u Big bandu Josipa Pepija Forembachera s kojim je u razdoblju od sedam godina nastupao na brojnim festivalima kao npr. „Jazz Time“ u Rijeci te kao dio orkestra HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke. Ostvario je i niz značajnih nastupa sa Big Bandom Kvarner kojim je dirigirao Drago Diklić. Sa Puhačkim orkestrom Lovran kao solist na alt saksofonu ostvario je niz inozemnih gostovanja u Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji i Poljskoj, te suradnji sa poznatim imenima hrvatske estrade kao npr. Gibonni, Oliver Dragojević, Severina, Jasmin Stavros i Duško Jeličić. Godine 2009. okuplja bend pod imenom Tvrdokorne Mrlje s kojim nastupa na mnogobrojnim jazz festivalima kao npr. „Liburnija Jazz“, „Jazz Time“, te „Marezi Jazz“ u Sloveniji. Od 2011. je stalni član jazz-fusion kvarteta Salty Tails s kojim je ostvario niz nastupa na već spomenutim jazz festivalima diljem Hrvatske i Slovenije uključujući i „Valamar jazz festival“ u Poreču 2012. godine, a posebno se može izdvojiti i sudjelovanje na „Čansonfestu“, gdje nastupa kao gost na tenor i sopran saksofonu. Od 2010. do 2015. godine je član riječkog tria Lemon 3, a 2014. osniva duo Sunny Side. Godine 2015. postaje član kvarteta Love Runners. Dio je projekta pod nazivom Matulji etno jazz, gdje od 2013. godine nastupa sa bendom okupljenim samo za tu prigodu, a izvode se autohtone, čakavske pjesme u jazz aranžmanima, kao i neke autorske skladbe. Od veljače 2016. organizira jazz jam sessione u Rijeci na botelu Marina, gdje okuplja mlade glazbenike i bendove koji ponekad i prvi puta nastupaju pred publikom, do eminentnih riječkih jazz muzičara i projekata.

Ulaznice za 25.JazzTime Rijeka potražite sistemu Entrio. Jednodnevne festivalske ulaznice možete kupiti po cijeni od 70 kuna, dok cijena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 150 kuna.

25.JazzTime zahvaljuje na podršci Gradu Rijeci, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Primorsko goranskoj Županiji, Turističkoj zajednici Grada Rijeke, Hrvatskoj Radio Televiziji, Botelu Marina, Novom listu, Radio Rijeci, Jazz.hr i Mixer.hr.

25. JazzTime Rijeka
@: info@jazztimerijeka.com
W: www.jazztimerijeka.com
Facebook: http://www.facebook.com/jazztimeri
Twitter: http://twitter.com/jazztimerijeka