Jazz Orkestar HRT ugošćuje Finca Jimija Tenora

Prvi ovosezonski koncert iz Jazz ciklusa Jazz orkestra HRT-a održat će se u srijedu, 11. Listopada, u 20 sati, u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Gost JO HRT-a finski je multiinstrumentalist i vodeće ime suvremene skandinavske jazz scene Jimi Tenor.

Od diskografskog debija 1998. sa sastavom Jimi Tenor & His Shamans, finski multiinstrumentalist i skladatelj rođen kao Lassi O. Lehto 1965., profilirao se u jednog od najutjecajnijih kreativaca sa Skandinavskog poluotoka, prije svega zahvaljujući inventivnom duhu i humoru na granici kiča i glamura. Tijekom više od trideset godina karijere režirao je kratke filmove, izlagao fotografije, dizajnirao odjeću i konstruirao originalne glazbene instrumente. Najprije se okušao u eksperimentalnom i industrijskom rocku početkom 1980-ih da bi se, nakon iskustava s elektroničkom glazbom, okrenuo jazzu 1960-ih i 70-ih, kao i psihodeličnom soulu i afričkom funku. Ipak, njegova je glazba uvijek bila moderna, duboko osobna i izvan glavne, odnosno srednje struje.

Jimi Tenor će uz Jazz orkestar HRT-a predstaviti projekt „Mysterium Magnum“, svoj prvi album skladan u cijelosti za jazz orkestar i objavljen s UMO Jazz Orchestra 2015., nadahnut filmskom glazbom te afroameričkom tradicijom.

Ulaznice stoje 50 kn.