Je letrika ubila štrige? – premijera filma o fantastičnim bićima Istre u Art-kinu Croatia

Sljedeću subotu, 8. travnja u 20h u riječkom Art-kinu Croatia održat će se premijera dokumentarno-igranog filma Je letrika ubila štrige? o fantastičnim bićima Istre, a nakon prikazivanja nastupit će nesvakidašnji čametalci Po’ Metra Crijeva predstavljajući glazbu osmišljenu za film.

Istra ima bogatu usmenu tradiciju pripovijedanja, a posebno su zanimljive priče o “fantastičnim” bićima (štrigama, štrigunima, morama, štroligama, krsnicima, vilama, vukodlacima) koje su se pripovijedale u prošlosti, ali se pričaju još i danas. Dokumentarno-igrani film ‘Je letrika ubila štrige’ gledatelja vodi u svijet mašte u jednu manje poznatu, mističnu Istru. Kazivači iz svih dijelova Istre na autentičnom jeziku pričaju priče koje se ili tradicionalno pričaju u njihovom kraju ili su to priče koje su doživjeli njihovi bližnji, a o nekima govore kao o doživljaju “iz prve ruke”.

Po’ metra crijeva deklariraju se kao prvi i jedini Ča-Metal™ bend. Inspiraciju crpe iz istarskih legendi, mitova i priča, a glazbu rade pod utjecajem istarske ljestvice i death metala. Jedinstven spoj čakavštine i metala možete poslušati na službenoj Bandcamp stranici benda.

Ulaz na event je slobodan. Ulaznicu možete rezervirati putem maila (ulaznice@art-kino.org) ili ju preuzeti na blagajni kina.