Jimi & The Garage Band – “Utišala si vrijeme”

Solo projekt splitskog gitarista pod imenom Jimi & The Garage band s posljednjeg je indie pop izdanja albuma pod nazivom „Kamera za snove” izdvojio novi singl „Utišala si vrijeme“ koji je dobio i svoju video verziju.

Pjesma je nastala u suradnji sa splitskom fotografkinjom Jagodom Mihanović koja je zaslužna za vizualni identitet albuma i tekst koji je nastao u posebnom periodu njena života.

„Pjesma je nastala u vrijeme intezivnog dopisivanja sa meni dragim muškarcem, udaljenim kilometrima…Nekad je to bilo pismo, nekad pjesma, ovisno o raspoloženju…On ima problem sa spavanjem. Muče ga nesanica i ružni snovi. Zaspe u ranim večernjim satima i onda je skoro cijelu noć budan. Uspavljujem ga bajkama i dok on spava, ja “stražarim”, igram se čarobnice koja mu snove smiruje bojama, uljepšavam ih i ovećavam neke lijepe dane u budućnosti. Kad ja zaspim, mijenjamo uloge: on pije prvu kavu uz moje riječi i stihove i bdije nad mojim snom.“ (Jagoda Mihanović)

 

Jagoda je inače poznata po svojim radovima i bila je idealan izbor za vizualni identitet s obzirom da su albumi također nastali sličnom tehnikom kolaža. Autor glazbe i aranžmana je Saša Jimi Kesić koji kaže kako ga je „fotografska“ priča spota direktno asocirala na Jagodu i na „neka stara romantična vremena kada se glazba snimala i slušala isključivo analogno, a fotografije izrađivale kemikalijama…“

Materijal za albume koji su objavljeni kao duplo izdanje „Kamera za snove/ Narsci i zlatousti“ nastao je u periodu od 2014. do početka 2016. godine u kućnom studiju „Garage band“ uz korištenje samplova iz „JamPack“ s www.looperman.com i www.macloops.com

Saša Jimi Kesić započeo je karijeru sredinom osamdesetih godina kao osnivač splitske grupe Tužne uši. Svirali su po svim značajnijim mjestima pokojne države, a najveći  uspjeh doživjeli su 1987. godine kao finalisti festivala “Omladina” u Subotici. Ubrzo po raspadu banda, Jimi je pokušao nastaviti sa Stigmatom tamo gdje su “Tužne uši” stale, ali ta priča zbog različitosti karaktera nije dugo potrajala. Razne životne i emocionalne nevere su na neko vreme nasukale Jimija na hridi muzičke apstinencije pa je prije godinu dana odlučio započeti sa samostalnim autorskim radom.