JINX: “Svoju vrijednost uvijek smo gledali kroz publiku”

Grupa Jinx u zadnjim je pripremama za veliku koncertnu promociju novog studijskog albuma koja će se održati večeras u zagrebačkoj Tvornici kulture!

Novi album Jinxa ”Pogrebi & pomiriši”, koji dolazi sedam godina od posljednjeg “Diksilenda”, već je osvojio eter s dva singla “Jesmo li dobro?” i “Maradona”. Na večerašnjem koncertu Jinxi će nastupiti uz prošireni bend i goste, te naravno uz nove pjesme, izvesti i najveće hitove iz svoje dosadašnje karijere. Ovo će ujedno biti  jedna od rijetkih prilika za čuti hit ”Maradona” uživo u duetu s Davorom Gobcem jer Psihomodo Pop i Jinxi ne dijele često pozornicu.

U odbrojavanju do ovog rasplesanog tuluma, uhvatili smo u posljednji tren kreativnu okosnicu benda, Coca Mosquita i Jadranku Ivaniš Yayu, da nas uvedu u atmosferu večerašnjeg nastupa i novog albuma.

Jinx, foto: Mare Milin

Za početak svakako moram pitati –  jesmo li dobro?

Coco Mosquito: Jesmo, novi album je napokon vani! 🙂

Novi album ”Pogrebi & pomiriši” dolazi nakon sedam godina. Često se kod ovakvog vremenskog odmaka između dva studijska izdanja spominje pauza od kreativnog stvaranja, no najčešće je to daleko od istine. Znamo da je većina vas vrlo aktivna u glazbenim i kreativnim strujanjima. Dvije godine proveli ste radno u stvaranju ovog albuma. Na koji način vidite ovo novo studijsko izdanje u vidu zrelosti, neočekivanih izazova i novog kreativnog momenta?

Coco Mosquito: Ja sam prvi put u potpunosti zadovoljan s tekstovima baš svih pjesama na novom albumu, a prije bi mi uvijek barem jedna dvije smetale. Iz današnje perspektivne neke bismo stvari na početku možda promijenili, neke pjesme drugačije snimili, ali s godinama smo puno naučili, a učimo još uvijek. Suradnja s Markom Saundersom jedan je od novih kreativnih momenata – puno smo razgovarali, on bi nas upozorio na nešto, zatim bismo mi njega za nešto drugo i onda bismo se na kraju našli negdje na sredini i nastao je mix s kojim smo svi zadovoljni.

Naslovnica albuma “Pogrebi & pomiriši”

Nedavno ste izjavili da volite izazove i da svaki put stvarate novo izdanje kako biste vidjeli imate li još što za reći i da li vas to još zabavlja. Nadam se da su odgovori i ovaj put afirmativni?

Coco Mosquito: Nikad se nismo obazirali na kritike već smo svoju vrijednost gledali kroz publiku. No, da se ne varamo, nikad nismo imali problema s kritikom jer su nas kritičari uvijek voljeli. Mogu reći da sam jako zadovoljan s tih deset pjesama.

Znamo već da je za finalni miks većine pjesama bio zadužen britanski producent Mark Saunders koji je u dosadašnjoj karijeri surađivao sa nizom velikih glazbenih imena među kojima su David Bowie, Nenah Cherry, The Cure, Tricky, Depeche Mode i mnogi drugi. Samim time zagarantirana je jedna nova nijansa Jinxa na ovom albumu. Kako je došlo do ove zanimljive suradnje?

Coco Mosquito: Naš menadžer Alen Balen znao ga je još otprije i predložio ga. Poslali smo mu par starih stvari koje su mu se svidjele i to je bilo to, započeli smo suradnju. Jedino što ta suradnja nije bila uživo već online, ali puno smo razgovarali, on bi nas upozorio na nešto, zatim bismo mi njega za nešto drugo i onda bi se na kraju našli negdje na sredini i nastao je konačni miks s kojim smo svi zadovoljni. Žao mi je jedino što je ta suradnja bila isključivo online prirode, drugi put ćemo u živo. Vjerujem da bi rezultat bio još i bolji.

Osvojili ste eter s prvim singlom „Jesmo li dobro?“, a u duetu „Maradona“, Yaya i Gobac odigrali su uloge ljubavnog para u moru bračnih problema i na duhovit način progovarili o suživotu dvoje ljudi. Koji je najbolji ljubavni savjet koji ste do sada imali priliku čuti, primjeniti?

Yaya: Brak je kao neki eksperiment. Ne znam, čini mi se da nijedan savjet nije primjenjiv kad se radi o stvarima koje imaju jedino veze sa – srcem!

Jinx, foto: Mare Milin

Album je naštampan i spreman za promociju ovaj petak, a najveći fanovi prve će primjerke albuma moći kupiti ekskluzivno na koncertu u Tvornici kulture. Spremate li neka posebna iznenađenja ovom prilikom?

Coco Mosquito: Ako kažem onda neće biti iznenađenje 🙂 Album je objavljen digitalno i sada u obliku CD-a, ali za par mjeseci bit će objavljen i kao LP. Da nije tako, objava albuma ne bi dolazila u obzir.

Set lista sigurno će biti prošarana novim singlovima, ali nesumnjivo publika očekuje i nezaobilazne stare hitove. Na tom repertoaru, postoji li neka pjesma koju posebno rado izvodite?

Coco Mosquito: Sve su nam najdraže. 🙂 Unutar grupe Jinx trenutno je najpopularniji novi album jer su nam pjesme nove i svježe pa još uvijek postoji uzbuđenje dok ih izvodimo, iako ih dosad još nismo izvodili uživo, no uskoro ćete i to čuti. 🙂 Od starijih posebno volimo svirati ”Šmiramo” i ”Pravo”, a onda i ”Sve se jednom mora vratiti”.

U Tvornici ćete nastupiti uz prošireni bend koji , ako se ne varam, u osnovnoj postavi broji čak osmero ljudi? Pored najavljenog Davora Gobca šuška se da će vam se na pozornici pridružiti još koji gost. Ostaje li to iznenađenje za petak ili možemo otkriti još koje ime?

Yaya: Trudimo se pripremiti cijeli album koji će biti integriran u repertoar sa starim pjesmama. Gostiju će biti puno, sve me je strah brojati.

Jinx, foto: Mare Milin

Vaš kreativni input nije ograničen samo na glazbu. Kao akademska slikarica, Yaya je uvijek bila involvirana u zanimljive umjetničke projekte pa tako i u kreativnom laboratoriju 4SOBE održava likovne radionice za djecu, ali i podiže svijest o važnosti recikliranja uz stvaranje jedinstvenih rukotvorina. Yaya, reci nam nešto više o ovom zanimljivom projektu.

Yaya: Smatram da je angažman ove vrste jako bitan, interakcija odraslih i djece pogotovo. Na jedan način koji je djeci zabavan i opustajuć, može se stvoriti puno, a ponekad i naučiti. Radionice su smišljene kako bi razvile kreativan i ekonomičan odnos djeteta prema životu, i kako bi zavolili kreativan proces i sam rad. Reciklaža je sastavni dio tih radionica, važna tema pogotovo za generacije koje stasaju. Kroz to se puno nauči i o snalažljivosti te se nekako potiče improvizacija i igra.

Nakon službene promocije novog albuma pred vama je zasigurno buran raspored nastupa. Koji su planovi Jinxa za ovu sezonu, radno ili odmorno?

Jinx: Odmah drugi tjedan smo već u Baškoj na Krku, a onda nas još čekaju Ljubljana, Rijeka, Dubrovnik… to su te prve svirke nakon Zagreba. Nikad nismo imali turneje u klasičnom smislu, ali ne prestajemo s nastupima.

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)