John Malkovich otvara novu sezonu ciklusa Lisinski subotom

John Malkovich, holivudski glumac hrvatskih korijena, na pozornici Velike dvorane Vatroslava Lisinskog progovorit će u subotu, 7. listopada, kao pripovjedač u programu prvog koncerta nove sezone Lisinski subotom.

Prvorazredni glazbeni izvođači priredbe su i pijanistica Anastasya Terenkova koja, vele, ujedinjuje „francusku samouvjerenost i urođeni ruski duh“, kornist Radovan Vlatković, jedan od malobrojnih počasnih članova londonske Kraljevske akademije za glazbu, Varaždinski komorni orkestar te dirigent Alvise Caselatti.

Vlatkovićevo glazbeno umijeće, snaga i profinjenost doći će do izražaja u „Concertinu za rog, čelestu, gudače i udaraljke“ hrvatskoga skladatelja Brune Bjelinskog, kao i u Mozartovu „Koncertu za rog i orkestar u Es-duru“. Prethodit će im Schnittkeov „Koncert za glasovir i gudače“ koji se pokazao kao izvrsna platforma za stvaranje novog “prijelaznog (crossover) klasičnog glazbenog djela“. Schnittkeova je glazba nevjerojatan potencijal za stvaranje dijaloga glasovira i pripovjedačkoga glasa koji donosi brižljivo ulomke iz romana „O junacima i grobovima“ argentinskog pisca Ernesta Sabata. Malkovich utjelovljuje glas Fernanda Vidala Olmosa, iz poglavlja „Izvještaj o slijepima“, okrutnog i naizgled potpuno poremećenog paranoika opsjednutog slijepcima i zlom.

Program:

  • Edward Elgar: Serenada u e-molu za gudače, op. 20
  • Bruno Bjelinski: Concertino za rog, čelestu, gudače i udaraljke
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za rog i orkestar u Es-duru, br. 2, KV 417
  • Alfred Schnittke: Koncert za glasovir i gudače

Početak je u 19.30 h, a ulaznice stoje 200-300 kn.