Jučer počeo 2. Dok’n’Ritam: Festival muzičkog dokumentarnog filma u Beogradu

Sara Renar

Drugi Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam održava se od 1. do 4. lipnja u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu, a na otvaranju je nastupila hrvatska kantautorica Sara Renar.

Na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim glazbenim žanrovima i autorima. Na otvaranju festivala premijeru će doživjeti film „Rumble: The Indians Who Rocked the World“, laureat Sundancea 2017. i Hot Docsa Toronto. Film o ulozi starosjedilaca sjevernoameričkog kontinenta u povijesti popularne glazbe, priča isprepletenu oko nevjerojatnih karijera nekih od najvećih glazbenih legendi porijeklom Indijanaca: Charley Patton , Jimi Hendrix, Robbie Robertson, Mildred Bailey…

Predstavljanje specifičnih, raznovrsnih muzičkih stilova i akteri dokumentaraca koji inzistiraju na konceptu-performansu, glavne su odlike ovogodišnjeg izdanja Dok’n’Ritam festivala. U okviru natjecateljskog programa prikazuju se „No Smoking In Sarajevo’, o Zabranjenom pušenju, i „Neka je dan radostan“, o makedonskoj rock grupi Kulturno umetnički rabotnici, „LP film Buldožer – Pljuni istini u oči“ o Buldožeru i dr.

Žiri 2. Dok’n’Ritam festivala čine Toni Šarić, promotor glazbenog filma i direktor festivala dokumentarnog rock filma DORF, zatim glazbenik Rambo Amadeus i redatelj Mladen Đorđević. Oni će dodijeliti dvije nagrade, za najbolji film iz međunarodne i za najbolji film iz nacionalne selekcije.

Publika će također odlučivati o najboljem filmu koji će dobiti nagradnu skulpturu, čiji je autor regionalno poznat hrvatski kipar Vitold Košir.