Miljenici zagrebačke publike Kawasaki 3P vraćaju se na pozornicu Brijačnice nakon dvije godine. Bend koji postoji već 25 godina i dalje je jedan od najboljihi domaćih live bendova čiji koncerti su uvijek rasprodani, a publika ih uvijek željno očekuje što su i potvrdili trijumfalnim koncertom u zagrebačkom Domu sportova u ožujku 2017.

Njihov rockom podebljani ska punk od samog je početka nosi jedinstven K3P pečat, a kako otkrivamo od benda, novi materijal je već u pripremi. Što još možemo očekivati od jednog od najvećih bendova regije, otkrijte u današnjem intervjuu za Mixer.hr!

Nakon 25 godina na sceni i dalje ste jedan od najboljih domaćih live bendova, vaši koncerti su uvijek rasprodani, a publika vas uvijek željno očekuje. Kad sada sagledate vlastitu karijeru, kakav je zaključak? Je li sve bilo onako kako ste zamislili kad ste počinjali davne 1993.? Koja je tajna vaše dugovječnosti?

Nema neke tajne dugovječnosti. Publika „stvori“ bend jer bez nje nema ništa. Sretni smo što imamo mogućnost toliko dugo biti dio „scene“. Od početka nam je bila ideja: „samo polako i bez muljanja“. Tako je i danas.

S obzirom na spomenuti staž i svu silu članova u bendu K3P je zasigurno imao kriznih situacija. Kako ih rješavate?

Logično je da u ovako velikoj skupini muzičara (ima nas 9) dolazi do svega i svačega. Mislim da svi koji se bave ovim poslom imaju krizne situacije u procesu stvaranja i da su male svađe ili ne dijeljenje istog mišljenja o nečemu sastavni dio stvaranja. Bilo bi loše da toga nema. Kada bend „zapne“ malo se preispitamo i vidimo gdje griješimo i nastavimo dalje. Bitno je nešto naučiti iz pogrešaka.

Koncertno ste uvijek vrlo aktivni pa se ni ne dovodi u pitanje vaša forma, ali zanima nas – kako ju uspijevate održati na takvom nivou? Koja je tajna neumorne energije na pozornici svakog vašeg nastupa?

Svi smo u „najboljim godinama“ i još uvijek jako željni nastupanja pred publikom što rezultira našom zaigranosti na stageu. Uvijek nas dodatno digne ta kemija koja se desi sa prvim tonovima koncerta i reakcijom ekipe ispred nas. Kad to krene teško je ostati miran na mjestu…

K3P u Domu sportova, foto: Julien Duval

Publiku ste osvojili karakterističnom ska punk kombinacijom zvuka i tekstovima s autoironijskim i zafrkantskim odmakom. Koji je to bio trenutak kad ste se nepovratno inficirali glazbom i odlučili uroniti u jedan takav kompleksan projekt kakav je bend i snimanje albuma?

Počeli smo ’93. u jednoj garaži u Zagrebačkom Sigetu. Neobavezne probe nas par prijatelja da prođe dan. Nikad nismo ništa forsirali nego smo pustili da bend ide svojim tokom. Tek nakon 10. godina smo objavili prvi album („Kawasaki 3P“ / Dancing Bear ). Vjerojatno iz razloga da ne zaboravimo pjesme. I onda je sve krenulo kako treba.

Vaš eponimni prvijenac i kultni singl „Antonija“ također ove godine slave svojih 15 godina. Otkrijte nam koje su vas misli i emocije vodile pri stvaranju pjesama s prvog albuma i kako je nastala „Antonija“.

Prvi album je skup pjesama koje smo izvodili u doba kad nismo ni pomišljali da će ikad biti nešto od toga. Odražava naše stanje uma u tim godinama i nama je zbog toga posebno drag. „Antonija“ je jedna divna priča o slomljenom srcu i besmislenosti života bez ljubavi. Ako pažljivije osluhnete pjesmu čujete da usprkos starenju („nemam više kose svoje, nemam više zube ja..“) i dalje vjerujemo u ljubav („na ormaru, tvoja slika stoji“). Dakle, samo ljubav i Kawasaki 3p.

Socijalni angažman kojim su obojane vaše pjesme kod vas ne ostaje samo na riječima već ste vrlo aktivni djelima, uključeni ste u gotovo svaku humanitarnu akciju i ne dopuštate da vam se suzi krug mogućnosti da mijenjate svijet oko sebe. S obzirom na sive filtere naše svakodnevnice, ne umara vas ta borba da biste rekli – dosta nam je?

Bilo bi bezobrazno i bahato da ništa ne vraćaš publici i društvu koje nas podupire na našem „putovanju“. Ne možeš samo uzimati, moraš i davati. Srećom ima nas dosta u bendu pa kad se rasporedimo stižemo pomoći u nekim humanitarnim akcijama . K3P je i „dog friendly“ skupina pa dosta surađujemo sa udrugom Indigo, što nas posebno veseli.

Koje trenutke u svom bivanju na sceni najviše pamtite? Jeste li na nešto posebno ponosni kada sagledate stvari retrospektivno?

Naš najveći uspjeh je da imamo odličnu publiku zbog koje cijeli nas trud dobiva smisao. To je nešto posebno. Naravno da se pamte i trenuci izlaska prvog albuma, prvi Porini i druge nagrade, neki veliki i mali koncerti.

U nedavnim intervjuima spominjali ste da se polako nazire završetak dokumentarno-pustolovnog filma o K3P. Što nam ova ekranizacija vaše glazbene priče donosi? Koja je ideja nosila realizaciju ovog projekta i kada bismo mogli biti u prilici posvjedočiti njegovoj premijeri?

Mario Borščak (najbolji i najzgodniji basista!) se prihvatio tog mukotrpnog posla. Dokumentarac je realni prikaz rada K3P-a na albumu „Goli zbog pasa“, ali i presjek 25 godina djelovanja benda. Pitali smo Marija kada će biti gotov, a već je dugo odgovorio: „Uskoro, još samo kadar, dva“. Stalno se nešto dešava oko benda i mislim da mu je žao nešto zanimljivo ne staviti u film. Bit će gotov uskoro jer nam se bliži 25. godišnjica rada.

Uz dokumentarac najavili ste i nove singlove, spot za “Pusicu” i veliko iznenađenje za svibanj 2018. Sigurni smo da iznenađenje nećete kvariti, ali mogli biste nam natuknuti što o planovima i idejama za ovu godinu…?

Bend je u fazi rada na novim pjesmama. Za sad su ugrubo gotova dva od tri singla koja mislimo snimiti. Spot za „Pusicu“ će biti premijerno prikazan u sklopu najave za mali dvodnevni koncert u Zagrebu povodom 25 godina djelovanja K3P-a na kojem bi (nadamo se) trebali snimiti „live“ album. O svemu tome ćemo vas obavijestiti sredinom veljače.

Za kraj, uz poziv našim čitateljima da posvjedoče još jednom ovoj zaraznoj energiji, što nas čeka na Brijačnici 20. siječnja?

Dođite na Brijačnicu i očekujte neočekivano od Kawasaki 3P-a!

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)