Kenny Wayne Shepherd Band “The Traveler” – Posveta southern-rocku

Tko kaže da je blues u rokerskom izdanju mrtav?

Piše: Zlatko GALL

KENNY WAYNE SHEPHERD BAND
“The Traveler”
Provogue – Dancing Bear
****

Tko kaže da je blues u rokerskom izdanju mrtav? Kao svojevrsni odgovor ne stiže samo i ovogodišnji Thrill Blues Festival u Trilju već i netom objavljen studijski album Kennyja Waynea Shepherda; negdašnjeg „čuda od djeteta“ koje je nastavilo stazom Steveja Rayja Vaughana, a danas četrdesetogodišnjeg veterana blues scene u čijem su iskazu uz blues srasli i soul, rhythm and blues, rock i country.

Ta organska mješavina „americane“ iliti korijenske američke glazbe možda je i razlog sjajne prođe njegovih recentnijih albuma poput „Lay It Down“ na kojeg se izravno naslanja friški projekt s osam novih autorskih brojeva i – po običaju – dva nadahnuto obrađena covera.  

Uvodna „Woman Like You“ rasni je broj „old school“ southern rocka s praskavom gitarom, impresivnim gitarskim solom, „masnim“ orguljama i soul puhačima u tradiciji Muscle Shoalsa. „Long Time Running“ furiozna je soul/blues stilizacija s obilatim puhačima, čvrstom vožnjom ritam sekcije i Shepherdovom eksplozivnom gitarom („futranom“ orguljama) u solima između vokalnih dijelova odličnog glavnog vokala Noela Hunta i samog Shepherda, a „I Want You“ – s ritmičkim obrascom a la „We Will Rock You“ naglašenim upečatljivom gitarskom frazom i puhačima – više no dopadljiv „starinski“ blues-rock neupitnog južnjačkog timbra. „Tailwind“ je pak izvanserijska, country-rockom sedamdesetih nadahnuta balada zarazne melodije, električnih i akustičnih gitara te puhača i orgulja sparenih s ukusom i mjerom. Shepherdov osjećaj za pop melodiju s vrsnim višeglasjima pokazala je i balada „Gravity“ s vraški zanimljivim gitarskim „twang“ uvodom i kasnijim solom, „We All Alright“ pak besprijekorno snalaženje u klasičnom (rokabiličnom) „rokeru“ s moćnim basom ,no ovog puta i s lucidnom klavirskom minijaturom, a „Take It On Home“ jednako uvjerljiv iskorak u sporovozni country-rock (a la Eagles, Marshall Tucker Band, Poco…).

Obrada klasika Neila Younga „Mr. Soul“ građena je na organskom srastanju gitarskog riffa i puhača uz ubojiti brzoprstićki Shepherdov solo a “Better With Time“ vratila lopticu opet u prostor starinskog (vječnog!) južnjačkog blues-soula. Zaključna „Turn To Stone“ cover je teme Joea Walsha s fascinantnim  gitarskim solom i – naravno- ponovo sa savršenim uletima soul puhača.

“The Traveler” je ni manje ni više već bezgrješno odrađena posveta „old school“ southern rocku i svim njegovim pritocima!