KinoKino, međunarodni filmski festival za djecu počinje u zagrebačkom kinu Europa

KinoKino_posterPrvo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu „KinoKino“ održati će se od 16. do 20. ožujka u zagrebačkom kinu Europa.

”Naša dugogodišnja nastojanja i poticaji za njegovanje i stvaranje publike kroz godine realizirani su u različitim projektima, a dio njih sada i u KinoKino Festivalu, čije ćemo prvo izdanje predstaviti sljedećeg tjedna. Festival je namijenjen najmlađoj publici, a dobrim je dijelom potaknut i uspjehom našeg dječjeg programa Bibijada, koji već gotovo deset godina redovno donosi nove igrane filmove dječjoj publici Zagreb Film Festivala, kao i cjelogodišnjim programom Kino Bibijada. Na lokalnoj i regionalnoj razini postoji zaista bogata scena festivala i manifestacija dječjeg stvaralaštva; KinoKino u velikoj mjeri nastavlja se na ovu raznolikost, ali joj svakako i pridonosi, budući da se radi o prvom hrvatskom festivalu međunarodnog profesionalnog igranog filma za dječju publiku s natjecateljskim karakterom. Svakako je jedna od temeljnih vrijednosti utkanih u KinoKino Festival i općenita ideja ‘filmskog festivala’, a koju već trinaestu godinu zaredom svesrdno promoviramo i na Zagreb Film Festivalu: stvaranje kino publike, njegovanje senzibiliteta za film te promicanje nezavisnog filma. Voljeli bismo da KinoKino s vremenom postane slična platforma za promociju kvalitetnog igranog filma za djecu. Stoga donosimo izuzetno pažljivo odabran filmski program, koji će pratiti i razgovori o filmu te raznovrstan radionički program – sve to s ciljem da Festival kod mlade publike stvori poseban i drugačiji doživljaj odlaska u kino”, istaknuo je Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala čiji organizacijski tim stoji iza KinoKina.

”U natjecateljskom programu, koji je podijeljen u kategorije dugog i kratkog igranog filma, prikazat će se ukupno sedamnaest filmova sa svih strana svijeta – od Švedske i Estonije do Indije i Australije, od Brazila i SAD-a do Južne Koreje. Selekcija donosi i prave inozemne festivalske uspješnice, poput dva cjelovečernja igrana filma koja su svoju svjetsku premijeru imala na nedavno održanom Berlinaleu, jednom od tri najveća svjetska filmska festivala. Festival će se otvoriti u srijedu, 16. ožujka projekcijom indijskog filma „Duga“, a u idućim danima maleni posjetitelji moći će pogledati duhovita, dirljiva i uzbudljiva ostvarenja kao što su estonski film „Tajna družina Juhograda“, nizozemski „Mali gangster“ ili pak korejski film „Kako ukrasti psa“. Svi oni natjecat će se za nagrade koje će se, zahvaljujući pokrovitelju – tvrtki Beiersdorf d.o.o. – dodijeliti najboljim dugim, odnosno kratkim filmovima, i to prema odlukama profesionalnog i dječjeg žirija,“ pojasnila je Selma Mehadžić, direktorica KinoKina. Sve informacije o Festivalu, programima te ulaznicama mogu se pronaći na službenoj internetskoj stranici KinoKino Festivala: www.kinokino.hr. Organizator KinoKino Festivala je Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.

Popratni programi su besplatni, a ulaznice za glavne programe, po cijeni od 15 kn se mogu kupiti na blagajni kina Europa (Varšavska 3) ili putem internetske stranice www.kupiulaznicu.hr. Onima koji žele odgledati što više filmova preporučuje se kupovina festivalske propusnice, KinoKino maratonac, po cijeni od 55 kn.