Knjiga „George Lucas: jedan život“ – sve što ste ikad željeli znati o tvorcu „Ratova zvijezda“

Kao i većina plodnih odličnika, George Lucas, redatelj i producent slavnih filmskih serijala „Ratovi zvijezda“ i „Indiana Jones“, imao je vrlo zanimljiv i uzbudljiv život, pa je i njegova biografija vrlo uzbudljivo štivo.

Brian Jay Jones, autor biografije „George Lucas: jedan život“ (Profil, prijevod Iva Karabaić Kraljević) knjigu započinje ovim pasusom:

„Pobjednički autsajder – što briljantniji i manje cijenjen, to bolje – bio je narativ koji je George Lucas oduvijek volio. Lucas je rado razmišljao kako se među njegove pretke negdje na njihovu putovanju umiješao neki trijumfalni crni konj, ‘neki kriminalac ili netko koga su protjerali iz Engleske ili Francuske’, ispričao je u jednom intervjuu. No nije tajna da Lucas uživa biti zagonetan; to mu je praktički u krvi. ‘Moja obitelj dolazi niotkud’, jednom je objasnio. ‘Nitko ne zna odakle zapravo potječemo.’

Kao četvrta generacija u sjevernoj Kaliforniji, Lucas je ipak mogao slijediti u prošlost trag svojih predaka više od većine Amerikanaca, s korijenima porodičnog stabla koje je bilo duboko ukopano u tlo kalifornijskog gradića Modesta nakon što su prošli kroz Arkansas, Illinois i Virginiju gotovo stoljeće prije Američke revolucije. No ‘to je to’, ustrajavao je Lucas ne idući dalje. Je li potjecao iz loze kolonijalnih farmera, postolara ili zidara, nije važno, a gledanje u prošlost nije u njegovu stilu. ‘Uvijek na neki način živim za sutra, bilo ono bolje ili lošije’, rekao je. ‘To je jednostavno hir karaktera.’  No ipak postoji stvar u koju je siguran. ‘Izvanredno je kad se ne rodiš kao princ’, jednom je primijetio Lucas. ‘To cijenim. Istinski vjerujem u ovu zemlju, da možeš napraviti sve ako se tome posvetiš.’ Posvetiš se. To je bila vrsta opomene koju bi George Lucas stariji – Lucasov otac, metodist iz malog grada – mogao iznijeti. A to je, gorljivo mašući prstom pred sinovim licem, vjerojatno i učinio.“

Brian Jay Jones, američki pisac biografija poznatih ličnosti, rodio se 1967. godine u Kansas Cityju. Na sveučilištu Novog Meksika diplomirao je književnost. Objavio je do sada tri opsežne, vrlo uspješne biografije, prvo 2008. godine pisca i povjesničara Washingtona Irvinga, zatim 2013. godine lutkara i animatora Jima Hansona i najnoviju – Georgea Lucasa.