Knjiga „Povijest eksperimentalnog filma i videa“ A. L. Reesa objavljena u hrvatskom prijevodu

povijest1

U nakladi udruge 25 FPS, u ediciji Kvadrati sekunde, objavljen je prijevod knjige „Povijest eksperimentalnog filma i videa“ britanskog filmologa A. L. Reesa koja se, dakako, stručno i zanimljivo bavi onime što joj govori naslov.

Avangardni film gotovo da se i ne može definirati, jer je u stanju stalne promjene i redefinicije. U svojoj izvrsno prihvaćenoj povijesti eksperimentalnog filma, A. L. Rees prati pokret filmske avangarde na razmeđu filma i moderne umjetnosti (uz postmodernu kodu). No također uspostavlja filmsku avangardu kao neovisan oblik umjetničke prakse s vlastitom unutarnjom logikom i estetskim diskursom.

U ovom izmijenjenom i dopunjenom izdanju, izvorno objavljenom 2000. g., Rees na 232 stranice predstavlja eksperimentalni film i video novim čitateljima zainteresiranim za film u širem smislu, te nudi vodič za entuzijaste avangardnog filma i novih medijskih umjetnosti. Od Cézannea i dadaizma preko Cocteaua, Brakhagea i Le Gricea do novog vala britanskih filmskih i video umjetnika od 1990-ih do danas, ova opsežna studija postavlja avangardni film između kinematografije i galerije uz mnoge poveznice s vizualnom umjetnošću i umjetnošću zvuka.

A. L. Rees (1949–2014) bio je znanstvenik i profesor vizualnih komunikacija na Kraljevskom umjetničkom koledžu u Londonu. Autor je knjiga i eseja o eksperimentalnom filmu, videu i medijskoj umjetnosti.

Prevoditeljica je Ivana Ostojčić, a knjigu se se trenutačno može kupiti u Superknjižari, Kino Europa Shopu i zadarskoj Sveučilišnoj knjižari Citadeli.