Kratke slike o filmu kao prostoru za transcedentalno u MM centru

U želji za proširenjem stvarnosti filmaši posežu za psihoaktivnim tvarima, prepuštaju se magijskim obredima, tragaju za sekularnom duhovnošću. Kako usložnjavati zbilju, kako rastezati granice percepcije mentalnim i filmskim sredstvima? 18. siječnja od 19:30 na Kratkim slikama u MM centru gledamo tri filma, tri rekonstrukcije s biografskim i autobiografskim efektima.

Američki medijski umjetnik, filmaš i kustos prominentne međunarodne karijere, Ben Russell, u filmu Trypps #7 (Badlands) na svoj specifičan način istražuje mogućnosti filma kao prostora za transcendentalno kroz poimanje romantičarske uzvišenosti, fenomenološkog iskustva i sekularne duhovnosti.

Francuski autori mlađe generacije, Fabien Rennet i Julien Louvet, u Matkormanu donose dokumentarnu rekonstrukciju zapanjujuće priče o francuskom magu Matkormanu, koji je sa svojim sljedbenicima uspio transmutirati materiju kipa majke-božice koji je progovarao i predviđao budućnost, te o misterioznom slučaju navodnog nestanka alkemičareve djece, višegodišnjoj potrazi i sudskoj optužbi za nestanak vlastite djece.

Lažni raj, prvi dio trilogije Nužničko gnojivo (Night soil), vrhovne svećenica anti-selfie pokreta, Melanie Bonajo (NL) govori o suvremenim trendovima otpora kapitalizmu kroz sistemski ilegalne prakse. Bavi se učinkom ayahuasce, amazonske biljke s psihodeličnim svojstvima, kroz niz svjedočanstava protagonista koje autorica kombinira s osobnim iskustvom korištenja tog halucinogena kao lijeka u eklektičnom i pomalo suludom vizualnom imaginariju.

Kratke slike projekt  su posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Program 18.1. dio je programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a fokusirane na suvremeni kratkometražni film.

Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na mmcentar.sczg.hr i Facebooku.