Kratkometražna filmska fešta u MM centru

U četvrtak, 21. prosinca završava ovogodišnji program u MM centru filmskom posvetom često zanemarenoj filmskoj vrsti, kratkometražnom filmu.

Najkraćeg dana u godini diljem svijeta se promovira upravo ova zaigrana i, uglavnom, za festivale rezervirana filmska forma. MM centar jedno je od rijetkih mjesta posvećeno cjelogodišnjoj i kontinuiranoj prezentaciji kratkog metra, te su u 2017. prikazali 214 kratkih filmova u sklopu svojih redovnih programa, festivala i revija. 

21. prosinca program započinje u 17:00 projekcijom 4 španjolska kratkometražna filma, u suradnji s Veleposlanstvom Španjolske u RH. U 19:30 nas očekuju Kratke slike, Runda kratkog na kojoj se prikazuje 6 animiranih filmova nastalih od 1965. do 2017. između ostalih i hvaljeni Manivald, nominiran za najbolji europski animirani film, uvršten u službenu selekciju festivala u Sundanceu i Clermont-Ferrandu, a u goste dolazi njegova autorica Chintis Lundgren i priznati hrvatski animator i producent animiranih filmova Draško Ivezić. U 21:30 na programu je peto izdanje Maratona kratkometražnih filmova u suradnji s HAVC-om i Kinomrežom. Na programu je 5 hrvatskih višestruko nagrađivanih filmova, između ostalih, dobitnik nagrade za najbolji kratkometražni film na Sarajevo Film Festivalu 2017. U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović te Oni samo odlaze i dolaze Borisa Poljaka, dobitnika nagrade na filmskom festivalu u Oberhausenu.

Program se sljedeće godine nastavlja 18. siječnja na projekciji vizualno impresivnog filma Mašine (Machines) Rahula Jaina, koji portretira indijsku tekstilnu industriju.

Ulaz na sve programe je, kao i uvijek, besplatan.