KRAYA – “Stara navika”

Ne bi bilo fer reći da je Damir Krajačić – Kraya novo ime hrvatskog rocka iako su za njega čuli tek dobri poznavatelji scene. Ovaj se 43-godišnjak glazbom bavi još od srednjoškolskih dana. Posjetiteljima zagrebačkih rock klubova uglavnom je poznat po savršenim izvedbama svevremenskih hitova Bjelog dugmeta, Deep Purplea i ostalih rock bandova na kojima smo manje-više svi odrastali, no tek rijetki znaju da je Kraya snimio i nekoliko autorskih pjesama.

Nakon što je 2013. objavio spot za pjesmu „Prstima po usnama“, od prije nekoliko dana se i njegova pjesma „Stara navika“ može „gledati“. Riječ je o pjesmi koju je Kraya napisao još prije punih 25 godina iako je tada zvučala ponešto drugačije. Današnji joj je oblik dao producent Rejhan Okanović Regi koji je u studiju odsvirao sve gitare. Ritam je na bubnju davao Dario Adriani, a prateće vokale pjevaju Silvana Zdelar i Tihana Zubek.

Spot kojeg je režirao Tvrtko Vidokk Barišić snimljen je pred sam kraj 2015. godine uz rijeku Savu kod Domovinskog mosta u prilično teškim, gotovo polarnim uvjetima. Snimalo se do šest sati ujutro, a zbog velike hladnoće kamere su nekoliko puta otkazale poslušnost.

Svim problemima unatoč materijal je gotov, a koliko dobro izgleda (i zvuči) uvjerite se sami. Krayi sad prestoji još teža bitka s velikim i malim televizijama koje su rijetko dobronamjerne prema glazbenicima koji put do uspjeha i širih masa pokušavaju pronaći isključivo vlastitim talentom i radom,te u nadi da će neka izdavačka kuća prepoznati taj trud.

Bez obzira na trnovit put do zvijezda Kraya sigurno neće odustati. Štoviše, dio materijala za novi album je gotov, a trenutno radi i na novim pjesmama. U međuvremenu planira nastupe uglavnom po zagrebačkim klubovima, a svojoj publici jamči tek žestoki zvuk, pozitivnu vibru i puno, puno iskrenog i autentičnog rocka.