Krešimir Ćurić (Tight Grips) : “Skepticizam prema glazbenim natjecanjima je suvišan”

Natječaj za sudjelovanje na 21. Ha|Ge|eF festivalu, najdugovječnijem hrvatskom festivalu nove glazbe je u tijeku. Festival je, od svog osnutka 1996., svake sljedeće godine opravdavao svoje postojanje velikim brojem prijava, kvalitetnim žirijem, odličnim izborom pobjednika koji su kasnije redovito izdavali službene albume za vodeće diskografske kuće (CR, Dallas, Menart, Dancing Bear….) potičući mlade u stvaranju nove moderne glazbe i prezentaciji stvorenog.

Prošle godine, nakon preslušanih 170 prijavljenih izvođača i pet regionalnih finala održanih u Rijeci, Splitu, Slavonskom Brodu, Zagrebu i Zaboku koja su dala 5 finalista, te izborom šestog finalista putem HGF Žuja FB aplikacije, titulu najboljeg demo benda 20. HGF-a ponijeli su TIGHT GRIPS iz Karlovca.

Ovom prilikom porazgovarali smo s Krešimirom Ćurićem, gitaristom i frontmanom karlovačkog benda koji nam je otkrio što je mladom bendu ovakvo natjecanje značilo, gdje su ih zanimljiva poznanstva i suradnje odvele te što skrivaju u rukavu za nastavak svog glazbenog putovanja.

Bliži se godina dana od vaše trijumfalne pobjede na jubilarnom, dvadesetom izdanju najdugovječnijeg hrvatskog demo festivala – HGF Demo Festivala. Sada nakon što su se dojmovi slegli, je li vrijedilo?

Krešimir Ćurić: Vrijedilo je – doista je vrijedilo! Stekli smo nevjerojatnu količinu uspomena i iskustva, a to je ono što će zauvijek ostati uz nas. Uvijek spominjemo kako nismo očekivali tako nešto i doista nismo – slijedili smo svoju želju za koncertima, no dobili smo jednu potpunu stranicu trenutaka kako u životu benda tako i u našim osobnim životima. Ponovit ću se – vjerujte, vrijedilo je …

Osim stručnom žiriju HGF-a, imali ste se priliku predstaviti i predstavnicima medija, diskografa i partnerskih festivala. Na većini tih festivala imali ste se priliku i predstavljati tokom godine. Gdje vas je sve put, odnosno HGF odveo?

Krešimir Ćurić: Imali smo priliku predstavljati se tokom godine i upravo od tud potječu spomenute uspomene. Svirali smo zaista velik broj festivala, točnije: Hoomstock, Bedem Fest, RockLive, Ferragosto Jam te Tesla Radio Festival. Svaki od tih festivala urezao nam se u žile – tako da planiramo i posjetiti neke od njih samostalno ove godine ovisno o slobodnom vremenu. Uz sve to još smo odradili i nekoliko samostalnih koncerata te pozamašan broj koncerata kao potpora drugim većim bendovima sa Hrvatske, ali i sa Europske scene. Nadalje imali smo prilike i gostovati na Radio Studentu što nam je bilo potpuno novo iskustvo s obzirom da do sad nismo imali prilike zasvirati u okruženju takvog tipa i bilo je zaista fenomenalno, nešto potpuno novo za mlad bend poput nas. Nedugo nakon toga sudjelovali smo i u humanitarnom događaju vezanog uz zaštitu rijeke Mrežnice koja nam je doista bliska s obzirom da boravimo pokraj nje. Uzeći sve te događaje u obzir – HGF nam je priredio put za pamćenje, no još nije gotov!

Sigurna sam da je takvo iskustvo iznjedrilo i zanimljiva poznanstva, divna prijateljstva i uspješne suradnje? Koliko je prijava na jedan ovakav tip festivala utjecala na vaše umrežavanje i pozicioniranje na sceni?

Krešimir Ćurić: Stečena poznanstva i prijateljstva nama su bila iznimno bitan aspekt pobjede – često u razgovorima nastojimo što više ukazati na potrebu za većom povezanosti glazbenika i demo bendova u našoj regiji, a HGF je tu napravio odličan posao. Omogućio je bendovima da se predstave publici i javnosti, ali i omogućio je bendovima da se predstave drugim bendovima, drugim ljudima istog interesa – od tud silna poznanstva vezana uz HGF. Broj bendova s kojima sada komuniciramo je porastao uvelike, no i u razgovoru s tim bendovima jasno uviđamo da su i oni daleko više povezani upravo s bendovima koji su sudjelovali na HGF-u – dakle nešto je zaista uspjelo, neka omanja mreža je nastala, sada je na bendovima da održe te veze. Dodatno, s obzirom da smo imali sreće pobjediti ostvarili smo i kontakte s određenim ljudima unutar glazbene scene s kojima inače gotovo nikada, ako ne i nikada ne bi razmjenili ni riječi! Tako da, hvala HGF!

Da li biste s mladim, nezavisnim bendovima mogli podjeliti kakav savjet? Nažalost i dalje postoji određen skepticizam vezan uz uspješnost neafirmiranog benda na nekom glazbenom natječaju.

Krešimir Ćurić: Još smo premladi da bi dijelili savjete, no ovo možemo reći – bendovi prijavite se! Doista izgubiti ne možete apsolutno ništa, a dobiti možete sve što vam je potrebno u glazbenom svijetu! Skepticizam je suvišan – kao društvo se moramo odvojiti od predrasuda, moramo zaista napraviti iskorak i prestati razmišljati unutar naše male kutije u kojoj se nalazimo već godinama.

Ideja Tight Gripsa začeta je, osmišljena i ostvarena na Rakovcu, u Studiju 8 gimnazije Karlovac. No, uz Studio 8 tu se nalaze i Mala scena, KAbina i Tesla Radio Festival kao idealne platforme za razvoj karlovačkih rock bendova što potvrđuje zastupljenost sve većeg broja lokalnih bendova koji se s lakoćom probijaju na sam vrh glazbene scene. Kako to izgleda glazbeni put jednog mladog rock sastava u Karlovcu?

Krešimir Ćurić: Put je isti za sve bendove, a to je rad, rad i još malo rada. Naravno tu je i ponešto sreće, ali trud je ono što na kraju daje prave rezultate. Sve kreće idejom, ideja onda prelazi u garažu zatim iz garaže na demo uradak ili neko izdanje – slijede koncerti. I taj ciklus ide iznova i iznova – što bend bude iskreniji to će tih ciklusa biti više. Stvar je vrlo jednostavna – nadalje ukoliko ljudi prepoznaju taj rad bend će dobiti dodatni vjetar u leđa i ciklusi će biti nešto lagodniji. Stvarno nema puno mudrolija – ali bi kažem trebalo biti puno iskrenosti.

Pred vama je sada snimanje albuma koji će biti objavljen kao HGF izdanje. Postoji li lagani pritisak od velikih očekivanja? Kako napreduje glazbeni proces i otkrijte nam koji inside detalj, kakvu zanimljivost koja nas očekuje s njegovom objavom. Stilski? Osjeti li se zaokret u vašem glazbenom pravcu?

Krešimir Ćurić: Nevjerojatno se radujemo tome, pritisak je tu – ali onaj pozitivan. I dalje nastojimo samo raditi ono što osjećamo, a u proteklih nekoliko mjeseci nešto smo revoltiraniji negoli prije pa će zvuk biti ponešto žešći – dodatno, nakon intenzivnije godine smatramo da smo pronašli svoj stilski izričaj pa bi album trebao biti konkretnija cijelina za razliku od prethodnih izdanja koja možda nisu bila toliko zaokružena zbog konstantnog traženja načina kako proicirati svoje misli na najbolji način. Stilski je to sirovije nego prije, neka kombinacija naših prvih snimki npr. “Broken Sword” i novijih stvari npr. “Storylinea”. Nadamo se najboljem!

Dodjela nagrada finalne večeri HGF-a

Pobjedom na HGF festivalu ste osvojili i voucher u vrijednosti 20.000 kuna za kupnju opreme u Euromusic Agency. Čime ste se počastili i da li će što od te opreme pridonjeti zvuku novog albuma.

Krešimir Ćurić: Počastili smo se osnovnim alatom za rad – instrumentima, doduše odličnim alatom! Tako da trenutno u studiju koristimo svoje nove sjekire i lonce – nova gitara, novi bas i novi set bubnjeva. Proces snimanja je sada daleko ugodniji!

Koja je vizija i plan za 2017. kroz prizmu benda?

Krešimir Ćurić: Plan za 2017. je izdati novi album (te tako maknuti status demo benda) do sada najduži i mi vjerujemo najzreliji, odsvirati što više koncerata moguće, ojačati veze s kolegama iz fenomenalnih bendova te nastojati zasvirati i van Hrvatske kako bi osjetili i reakcije na drugim mjestima naše kugle! To je plan ugrubo – držimo stvari poprilično jednostavno!

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)