Krešimir Kaštelan (Crvena Jabuka) postao hrvatski predstavnik Epifani zvuka

"EPIFANI/CWG kombinacija idealna je za moj zvuk"

Kao jedan od naših ponajboljih basista Krešimir Kaštelan u svojoj karijeri ima i poveliki popis glazbenih nagrada, koncerata i suradnji. Počevši sa svirkom krajem 80-tih, Krešimir uz osnovni angažman, radi i kao studijski glazbenik, a jednako dobro kao u i rock vodama profesionalno doprinosi pop pjesmama te kazališnoj i duhovnoj glazbi.

Najpoznatiji kao dugogodišnji basist grupe Crvena Jabuka, Krešimir Kaštelan je, u više od 30 godina glazbene karijere, surađivao s brojnim glazbenicima (Oliver Dragojević, Arsen Dedić, Severina, Zele, Željko Bebek, Adastra, VIS Emanuel, Alter Ego…, da nabrojimo samo neke od njih) i snimio više od 700 pjesama. Sudjelovao pri snimanju 45 albuma od čega su 21 (studijsko izdanje ili kompilacije) dio bogatog kataloga Crvene Jabuke.

Takav rad svakako ne prolazi nezapaženo, a Krešimirova kvaliteta međunarodno je prepoznata i priznata. Nakon suradnje s američkim proizvođačem gitara CWG (Christopher Woods Guitars) koji je posebno za njega izradio signature model bas gitare, nazvane “CWG Wizard”, Krešimir Kaštelan se ove godine, kao “EPIFANI ARTIST”, u još jednoj suradnji, pridružio impresivnom popisu svjetskih predstavnika glazbenog brenda Epifani.

Zamolili smo ga da nam otkrije “tajnu svog zvuka” te da nam ispriča nešto o toj novoj suradnji:

Kako je došlo do suradnje i kakva su očekivanja za budućnosti?

U današnje vrijeme sva komunikacija ide preko društvenih mreža. Tako je došlo i do suradnje. Nekoliko puta sam podijelio svoje slike s koncerata na Epifani FB stranici i tako su me primijetili. Nakon nekog vremena su me zamolili da im pošaljem svoju biografiju, što sam i učinio pa su mi poslali ugovor za suradnju. Prihvatio sam i potpisao ugovor prema kojemu ćemo iduće dvije godine zajednički promovirati dobar zvuk Epifani pojačala. Što na koncertima što u medijima i društvenim mrežama.

Vjerujemo kako je lijepo naći se na popisu zajedno s glazbenicima kao što su Antony Jackson, Ron Carter, Oteil Burbridge, Matt Garrison, Christian McBride, Brian Bromberg… S ovakvom vrstom sponzoriranja, uz službeni naslov “EPIFANI ARTIST”, primili ste i svojevrsno priznanje kvalitete. Koliko vam to znači?

Velika mi je čast naći se u bilo kojem kontekstu s takvim glazbenim veličinama. Sve su to basisti kojima se od djetinjstva divim, koji su mi inspiracija i od kojih sam učio i još uvijek učim. „EPIFANI ARTIST“ prihvaćam kao priznanje jer mislim da ne bi imali toliko povjerenje (niti sklopili sa mnom ugovor) da nisu proučili i priznali moj dugogodišnji trud (koncerte, diskografiju).

Na sličan način njegujete suradnju s proizvođačem CWG bass gitara. Svirate li isključivo njihove instrumente rađene po narudžbi, i kakav “combo” čine CWG bass i Epifani pojačalo? Da li je to idealna kombinacija za zvuk kojemu težite?

Skoro 10 godina surađujem s Christopherom Woodom (CWG guitars – USA) koji je osmislio i napravio bas gitaru koju danas sviram. Posjedujem manju kolekciju bas gitara svih vrsta (akustične, električne, fretless 4-5-6 žica…) uglavnom za potrebe snimanja u studiju, ali 90% svih poslova sviram na CWG Wizard basu. Tu su se posložile zvijezde i Chris je potpuno pogodio moje želje i potrebe s tim instrumentom. Sada pripremamo i novi model koji će se zvati „RED APPLE“ bass s motivima i bojama Crvene Jabuke. Tako da suradnja u tom pogledu i dalje cvate.

Postoje turneje i koncerti (Australija, Amerika i prije par dana Irska/Engleska) na koje nemam mogućnost nositi svoje Epifani pojačalo. Tada sviram na iznajmljenim pojačalima koja su dostupna u tom trenutku. E tada uviđam (uz dužno poštovanje prema drugim firmama) koliko je EPIFANI/CWG kombinacija nadmoćna i idealna za moj zvuk.

Sjećate li se svog prvog kontakta s Epifani pojačalima i zašto biste ga preporučili drugim glazbenicima?

Da, sjećam se, to bilo prije nekih 6-7 godina, ali i to je bilo sasvim slučajno. Čuo sam za Epifani pojačala i prije, i znao da ih mnogi poznati basisti koriste, ali ih nije bilo moguće kupiti a niti čuti kod nas. Naime u to doba je počela „revolucija“ bas pojačala. Krenula je proizvodnja digitalnih pojačala i neodymium zvučnika s kojim je smanjena težina (kilaža) svih komponenti pa sam i ja krenuo u potragu. Nakon mnogo isprobanih kombinacija igrom slučaja sam došao u posjed jednog Epifani zvučnika i tada je sve počelo. Od tada smo nerazdvojni i sve to sada kulminira ovom suradnjom.

Epifani pojačala preporučujem, u prvom redu, zbog nemijenjanja zvuka instrumenta. Kada u pojačalo uključim svoju CWG bass, zvučnik daje sve. Osjeti se širina i čistoća zvuka, kao najbolji HIFI zvučnik ili monitor u studiju. Uz to Epifani ima dovoljno snage za bilo koju binu. Kutija je lagana, pa se može bez problema često prenositi.

(DČ za Mixer.hr)