Kritična masa završava u Močvari uz Saru Renar, Mikija Solusa, Vibricu i Zle bubnjare

Kritičnom masom u Zagrebu započinje ovogodišnji globalni val mirnih prosvjeda protiv fosilnih goriva i njima uzrokovanih klimatskih promjena.

Sindikat biciklista, Greenpeace Hrvatska i Zelena akcija pozivaju građane i građanke, udruge i inicijative, da se pridruže svjetskom pokretu Break Free from Fossil Fuels. Radi se o prvom velikom klimatskom prosvjedu u Hrvatskoj, kritičnoj masi koja otvara niz nenasilnih akcija, događanja i okupljanja u više od 40 zemalja i na 6 kontinenata.

“Vlade i korporacije i dalje dozvoljavaju korištenje fosilnih goriva koja uzrokuju promjenu klime, zagađuju okoliš, štete zdravlju i dovode do kršenja ljudskih prava. Tražimo hitan prijelaz s ugljena, nafte i plina na 100% obnovljive izvore energije.” poručuju iz inicijative.

Kreće se iz dvorišta Tehničkog muzeja, a u sklopu prolaska biciklističke povorke kroz glavne prometnice Zagreba, biciklisti će se kratko zaustaviti ispred zgrade HEP-a gdje će rasprostrijeti 16 metara dug transparent s pozivom na završetak fosilne ere.

Vožnja završava ispred Močvare gdje će povorku dočekati bubnjarske skupine Vibrica i Zli bubnjari. Od 18:00 nadalje program se prebacuje u unutrašnjost kluba gdje će nastupiti DJ Sergio, Sara Renar i Miki Solus.

Vožnjom bicikla dajemo primjer kako se živi i kreće na održiv način. Pokažimo svijetu da nas je puno! Pozovite prijatelje, roditelje, dječicu i kućne ljubimce i pridružite nam se na još jednoj kritičnoj masi!

Tehnički muzej Nikola Tesla, nedjelja 12. ožujka, 16:00. Vidimo se!

Od 11. – 18.3. u Tehničkom muzeju održava se Izložba “Futurama Redux – Urban Mobility After Cars & Oil”.