Kultur Shock feat. Edo Maajka – “Sloboda”

Kultur Shock i najpoznatiji balkanski reper Edo Maajka za Praznik rada objavili su pjesmu i videospot simboličnog naziva “Sloboda”. Razlog zbog kojeg su se uhvatili u koštac sa svakodnevnim društveno-socijalnim anomalijama jest briga za budućnost mladih.

Situacija je kod nas loša od kako su skinuli Antu Markovića, 1998.godine. Ja apsolutno vjerujem u našu malu raju. Oni su pametniji od nas. Pjesma “Sloboda” govori o tome, “Ne slušaj vođe iz sjene, nikog, pa ni mene”. Kako reče drug Tito: “Narodi koji imaju ovakvu omladinu ne treba da brinu za svoju budućnost“, rekao je Srđan Jevđević, frontmen benda Kultur Shock.

Priče dva gurua“, naziv je kratkog zajedničkog EP-a snimljenog na dva različita kraja svijeta, proglas je da se probudi omladina istoka i zapada, zajedno, ujedinjeno protiv istih problema i zajedničkog neprijatelja – neznanja.

edomaajka_facebookJa sam fan Kultur Shocka od kad znam za njih, sreli smo se na par festivala i kliknuli na prvu, bilo je samo pitanje vremena kad ćemo uraditi nešto skupa. Kostur pjesme uradili smo kod zajedničkog prijatelja Igora u Zagrebu, ja sam vokale snimio u Tel Avivu i slao Gini i ekipi, oni su uradili odlične aranžmane, tako da je interkontinentalna suradnja uspjela totalno“, rekao je Edo Maajka.

Mi se slažemo ne zato što se obojica bavimo muzikom, nego zato što se razumijemo. Da sam ja vodoinstalater, a Edo električar, opet bi došlo do neke saradnje između nas, zato što smo odgojeni u istom duhu. Za nas je istomišeljništvo važnije od muzičkog stila – od toga šta je danas moderno, koliko će se para zaraditi, šta će raja reći itd. Edo Maajka i Kultur Shock, potpuno neovisno jedni od drugih imaju isti princip svirke; jednostavno pišemo i sviramo svaku pjesmu ko’ da nam je posljednja.” dodao je Srđan Jevđević.

Pjesma je snimljena na nekoliko lokacija, studio Soundhouse (Seattle), studio Kaboom (Tel Aviv). Mastering potpisuje Chris Hanzsek, miks Jack Endino, a pjesmu su producirali Val i Gino. Grafički dizajn radio je Tico Tikulin, a video snimao Dima Levenchuk. Priče dva gurua nisu ispričane do kraja, nastavljaju se “Stazama Manjine” 5. svibnja.