Subota, 23 ožujka, 2024

EKSKLUZIVNO: Fatal Attraction: Odličan remake kultnog psihološkog trilera o preljubu s kraja 80.-ih

Serijal nudi dovoljno mjesta za zadovoljštinu filmofila željnih vrsnog psihološkog trilera i warning sign drame što jedan nepotrebni preljub donese u obitelj s poučnom po(r)ukom

Malo se filmofila ne sjeća scena kuhanog zeca i panike te razdora koju u obitelj poslovnog čovjeka donosi preljubnica koja nije znala racionalizirati i prihvatiti prestanak skrivene veze iza leđa njegove supruge, njegovo odbijanje te povratak ženi. Poslije nekoliko strastvenih seks scena i konzumiranja romanse, the alfa mužjak preljubnik se odlučuje vratiti svojoj obitelji, ali nevolje u obliku psihotične ljubavnice tek počinju. Uz odličan casting, osobito zastrašujuće uvjerljivu Glenn Close, poprilično anemičnog Michaela Douglasa i lomnu prevarenu Ann Archer, ljubavni je trokut krunjen kao jedan od hvaljenih trilera skraja osamdesetih u režiji Adriana Lynea.



Ista premisa i logline dočekuje gledatelje u remakeu u obliku osmodijelnog TV serijala, psihološkog trilera o preljubu i patologiji, remakeu spomenutog kultnog klasika.

Serija s detaljima koji se rijetko viđaju

Novi casting ima predivnu Amandu Peet (čiji je osmijeh još uvijek al pari Julie Roberts iz Pretty Woman perioda) kao prevarenu ženu i maestranog Tobya Hussa kao preljubnikovog frienda detektiva – najbolja uloga serije i pokazna vježba fantastične glume koja iz naoko ne toliko primjetne uloge napravi malo remek djelo koje se kvalitetom izvedbe lika istakne iznad svih drugih. Glavni lik preljubnika u tumačenju Joshua Jacksona je mlitav kako je i Michael Douglas bio, dočim je glavna antagonistica  više nego uočljiva Lizzy Kaplan, čija je interpretacija raspadnute žene namjerno odvučena kako bi što manje podsjećala na nezaboravnu Close interpretaciju.

U osam epizoda klasnog trilera, ono što se rijetko viđa su ovoliko sjajno raspisani međuodnosi među likovima (obitelj koja se raspada, poslovni odnosi, patologija glavne junakinje, pitanje oprosta i povjerenja, ljubavi i što je to zapravo ljubav), dramski punktovi i dijaloške scene. I dok se original koncentrirao na trokut i uzročno posljedične sporedne žrtve istog, vremenski razvučeni serijal morao je po logici stvari napraviti bitno više prostora za galeriju likova jednako zavrčenih oko bitno manje karizmatičnih karaktera i glavnih rola.

Zadovoljiti će i najveće filmofile i serijofile

Nostagličari će s pravom kukati nedostatku dramske suspenzije kakvu je ostavljalo gledalo dvosatnog originalnog trilera prožetog konstantnim osjećajem nelagode i prisutnosti prijetećeg zla kao kazne za izlet preljubnika. No, s druge strane ako uspiju prebaciti činjenicu kako se radi o drugom dramskom formatu za koji su trebala vrijediti druga pravila opletena oko istog motiva, tim više što new age producers ne računaju na publiku koja je obožavala originalnu filmsku verziju već je prilagođavaju ekipi koja će bingeati kao da prvi puta gledaju šminkerski hi tech psihološki triler.

Fatal Attraction: Donosimo detalje o seriji koja je uzburkala internet

Povremene banalnosti i scenaristički prazni hodovi prvenstveno kod profiliranja glavne antagonistice serije, unatoč kojih je Lizzy Kaplan sasvim solidno utjelovila osobu koje se istovremeno bojite i želite je koliko je daleko spremna potegnuti do svog ludila, korijenjenog, naravno u djetinjstvu, serijal nudi dovoljno mjesta za zadovoljštinu filmofila željnih vrsnog psihološkog trilera i warning sign drame što jedan nepotrebni preljub donese u obitelj s poučnom po(r)ukom: Mužjaci debili ne varajte svoje predivne žene, nije vrijedno. Ni skraja 80.-ih, ni ti dan danas.

 8/10

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime