Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Europa iz zraka – Nova sezona donosi pogled na zemlje Starog kontinenta

ve jeseni od nedjelje 18. rujna u 22 sata National Geographic kreće s novom sezonom u kojoj ćemo moći vidjeti kako iz zraka izgledaju Škotska, Danska, Belgija, Srbija, Bugarska i Rumunjska, i to kroz sva četiri godišnja doba

Prošla sezona serijala “Europa iz zraka” ostala nam je u sjećanju zbog epizode koja je u potpunosti bila posvećena prirodnim ljepotama i kulturnoj baštini Hrvatske. Ove jeseni od nedjelje 18. rujna u 22 sata National Geographic kreće s novom sezonom u kojoj ćemo moći vidjeti kako iz zraka izgledaju Škotska, Danska, Belgija, Srbija, Bugarska i Rumunjska, i to kroz sva četiri godišnja doba. Krajem godine prikazat će se posebno izdanje serijala “Božić i božićne tradicije”.



Najskuplji sir na svijetu

Malo tko zna da se upravo u susjednoj državi Srbiji, s kojom National Geographic otvara serijal iz zraka, može pronaći najskuplji sir na svijetu čija cijena doseže 1000 eura po kilogramu. Proizvodi se u rezervatu prirode Zasavica koji je dom za 200 spašenih balkanskih magaraca. U drugoj epizodi o Škotskoj  upoznajemo  Stuarta i njegove kćeri. Oni prevoze košnice sa svog proljetnog hranilišta u Istočnom Lothianu do nesigurnih padina okolnih brda gdje vrijesak uspijeva na siromašnom i tresetnom škotskom tlu. No, to je samo jedna od priča iz zraka koje ćemo pratiti tijekom putovanja kroz Škotsku.

Golubac Fortress. (National Geographic/DraganÊTrifunovi?)

Upoznajte Dansku, Belgiju, Rumunjsku i Bugarsku

Danska se sastoji od više otoka od kojih su mnogi povezani dugim mostovima. U ovome serijalu, između ostaloga, gledamo kako se Danska upušta u najambiciozniji „uronjeni“ morski tunel na svijetu. On će povezivati Kopenhagen s Hamburgom u Njemačkoj te će biti najduži tunel te vrste. U Belgiji se mogu naći redovi kukuruza koji su izrezani u čudne geometrijske oblike, stvarajući hipnotizirajuće uzorke koji tvore njihov najveći nacionalni labirint. Zašto taj isti labirint svakog ljeta izgleda drugačije i gdje završi kukuruz koji su Belgijanci posjekli, saznat ćemo u epizodi koja je posvećena ovoj zemlji.

Tour Guide, Robert Stoica, in one of the chambers in Salina Turda, former salt mine, converted into an amusement park. (National Geographic)

U ovom serijalu imat ćemo priliku upoznati krajolike i kulturnu baštinu jugoistočne Europe kroz epizode koje su posvećene Rumunjskoj i Bugarskoj. Ako ste ikad željeli znati kada je i kako izgrađen prvi bugarski neboder ili kako bi izgledao Božić s Drakulom, ne propustite serijal “Europa iz zraka”.

Aerial view of Musala weather station. (National Geographic)

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime