Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Kritika filma: SCREAM VI: Izvrstan nastavak najzabavnijeg slasher horor serijala

Scream, osim brutalnosti, nudi sasvim dovoljno razloga za zabavu ljubiteljima žanra. Ali klišeji servirani na ovako razigran i opušten način ne rezultiraju dosadom

Ghostface je okrutniji nego ikad. Vratio se u New York u potrazi za novim žrtvama, preostalim preživjelim iz Woodsboro evenata prije nekoliko godina. Direktno nastavljajući na prednik iz 2022. šesti dio najzabavnije horor slasher franšize svih vremena, Wes Cravenove “Vrisak” postavke, gura po svim principima metafilmskog pripovijedanja i žanrovskih pravila 21. st.  Brže više jače.



Okrutnija ubojstva (Ghostface više ne mari hoće li biti viđen već zabija noževe u trbuhe ili lubanje žrtava), više ubojstava (body count – 9), više sumnjivih (Agatha Christie sumnje na ubojicu u svakom, ali apsolutno svakom karakteru koji prošeta kroz scenu), pop kulturne reference i stilistika koja će kombinirati obiteljska klanja i naslijeđa od Michaela Myersa do Jasona Vorheesa u liku i djelu Ghostfacea – tj. karaktera koji stavljaju masku i uzimaju nož s opravdanjem klanja mladih studentica i studenata koji im se nađu na putu.

Koja je radnja filma?

Film je opleten oko Sam Carpenter (sjajna Melissa Barrera), izvanbračne kći Billyja Loomisa i njene mlađe sestre Tare (izvrsna i vruća Jenna Ortega) te njihova društva potencijalnih žrtava i ubojica, koje uz pojavu znanih likova poput novinarske konstante Gale Weathers (Courtney Cox) ili detektiva Waynea Baleya (Dermot Mulroney) ili detektivke Kirby (Hayden Pantierre), pokušavaju rasplesti zagonetku – tko je tj. tko su novi Ghostfaceovi i zašto.

Uz klasični koncept i ponavljanje whodunit momenta, gomilu referenci na film u filmu (Stab), ne pretjerano bavljenje scenarističkim dosjetkama ni dramaturškim logikama, šesti nastavak Scream, osim brutalnosti, nudi sasvim dovoljno razloga za zabavu ljubiteljima žanra. Ali klišeji servirani na ovako razigran i opušten način ne rezultiraju dosadom. Nema tu nikakve pretjerane originalnosti više ni osobito kreativne pameti, ali ona se niti ne očekuje za ovaj tipa filmova. Tek rekapituliranje win win trenutaka iz prethodnih dijelova koji su u kinima diljem svijeta blockbusterski dokazivali da ljubitelji klanja mladih Amera s ironičnim odmacima vole vidjeti ovaj tip “vriskova”.

Upakiran sad već u broju nastavaka koji odgovaraju i TV serijalu, nastavno na odličan prijem novog nastavka, samo je pitanje koje će kombinacije i opravdanja navlačenja masaka Ghostfacea dobiti u sedmom, a nadamo se i daljnjim nastavcima, dokle god bude inspiracija za telefonski poziv s upitom “Koji je tvoj omiljeni strašni film”.

7/10

Naslovna fotografija: Photo by Courtesy of Paramount Pictures 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime