Kuzma & Shaka Zulu – o fenomenu poznatih splitskih partymakera

Stiže nam ljeto, a s njim dolazi i novi singl dobro poznatih splitskih partymakera Kuzme & Shaka Zulu.

“Vratit ću se funku” pjesma je karakteristična za ovaj duo. Pitka melodija i pamtljiv tekst čine ovu pjesmu pravim osvježenjem za vruće ljetne dane pred nama. Autor pjesme je Saša Kuzmić – Kuzma, koji ujedno potpisuje i aranžman i produkciju.

Splićani su odlučili snimiti i spot za singl, a u njima svojstvenom tonu nastao je video. Za spot su zaslužni Željko Skoko (kamera) i Zvonimir Pavlinović (montaža i postprodukcija) iz splitske audio-video produkcijske kuće “Jedina”. Kuzma & Shaka Zulu ovim singlom najavljuju dugo toplo ljeto pred nama, a najveseliji duo u regiji priprema nam najluđe koncerte i partyje ljetne sezone na Jadranu.

Tom prigodom smo podijelili nekoliko riječi sa Sašom Kuzmićem – Kuzmom, koji nam je otkrio više o fenomenu zvanom Kuzma & Shaka Zulu.

Svojevrstan ste fenomen na domaćoj estradi jer ste više od 20 godina vjerni italo disco stilu koji više nije na vrhuncu popularnosti, a opet malo koja generacija ne zna za vas. Vaše pjesme s početaka karijere vrte se i pjevaju i danas. Kako komentirate taj kontinuitet?

Kuzma: Ima tu dosta više stilova od italo disca, ali su nekako  pjesme u tom stilu  najpjevnije i najveselije. Otpočetka smo išli sa antimarketingom, pojavljivali se u medijima minimalno, a to nadoknađivali dobrim pjesmama. Ne znam je li u ovom svijetu formatiranih radija moguće ponoviti onoliki uspjeh u eteru kao 90tih, ali zato je tu internet i čim izađe novi single, za čas svi znaju pjesmu i na koncertu je pjevaju s nama.

Kombinacija otkačenih tekstova i pamtljivih melodija konstanta je vaših pjesama. Što vas je inspiriralo prije 20 godina, a što danas?

Kuzma: Prije 20 godina inspirirao nas je svijet kakav je bio onda, ne mislim tu samo na glazbu, film, strip, automobilizam…nego na sve lijepo, od tada, a i otprije, iz 80tih, a sada nas inspirira isto to, old school… Ne sviđa mi se ovo novo, to je samo sranje za otimanje love glupanima… Volim minimalističke aranžmane, tako pjesma izlazi u prvi plan. Zanimljiv tekst i pamtljiva melodija su već 77% hit pjesme, zar ne….?  🙂

Novi singl “Vratit ću se funku” idealna je kulisa za ljetne partye. Gdje vas se sve može vidjeti i čuti u nadolazećem periodu?

Kuzma: Ljeto je vrijeme naše najveće koncertne aktivnosti i tada se ne mičemo daleko od mora jer je tu epicentar svih ludila, sezona je kratka, ali slatka. Beach partyji, fešte pa mjestima uz obalu i na otocima , najavljujemo na fejsu kada i gdje je party. U zadnje vrijeme smo jako često i gosti iznenađenja na raznim privatnim partyjima. “Vratit ću se funku” nije neka previše dubokoumna pjesma, ali ima beat, ima cool ritam i to je ono što sam želio od nje

Vi i Shaka Zulu odlično funkcionirate na nastupima. Družite li se i privatno?

Kuzma: Mi smo najbolji prijatelji, privatno se družimo kad nastaju nove pjesme, ili se priprema neka ukusna jela, ali to nije prečesto, jer se puno družimo kad idemo “raditi”.

Spremate li album?

Kuzma: Bilo bi lijepo snimiti tzv. “konceptualni” album gdje okosnica neće biti hit-singlovi, nego cjelina, sa desetak podjednako dobrih pjesama koje podržavaju jedna drugu. Ovo vrijeme baš nije naklonjeno takvom pristupu, pjesme su previše postale brzopotrošna roba, a nama se baš ne da baviti promoviranjem na silu. Svi prije ili kasnije skuže koliko je dobar ovaj naš đir.

Nedavno ste rasprodali zagrebački klub Sax, a vaši su svi koncerti odlično posjećeni. Kako objašnjavate kemiju između vas i publike?

Kuzma: Kemija je tu već prije nego se ponemo na pozornicu, osjećamo je u backstageu, osjećamo sve te dobre vibracije ljudi koji su došli na naš party. Publika čini tu atmosferu posebnom, svatko pridonosi. Onda krenemo i počme totalno ludilo…

Završili ste fakultete, obiteljski ste ljudi. Koja je razlika između Saše i Kuzme te između Lea i Shake Zulu, odnosno vas privatno i na stageu?

Kuzma: Nema neke ogromne razlike. Mi iskreno živimo naš film. Najsretniji smo kad smo s publikom, u toj eksploziji oduševljenja živiš život apsolutno zadovoljan i sve to što radiš ima smisao.  Fakultet je dobra stvar, ali osnovno postignuće mi se čini da je to da u životu radiš za sebe, a ne za drugog, ili u nekom sustavu. Apsolutna sloboda 🙂

Autor: L.M.