Legendarni kantautor i gitarist Tom Petty napustio nas je u 66. godini života

Američki pjevač, kantautor i gitarist Tom Petty napustio nas je sinoć u 66. godini života od posljedica teškog srčanog infarkta, potvrdila je njegova obitelj nekoliko sati nakon konfuzije koju je izazvala policija u Los Angelesu s preuranjenom izjavom dok su se doktori još borili za njegov život.

Legendarni glazbenik rođen je 20. listopada 1950. u problematičnoj floridskoj obitelji, no slučajan susret s Elvisom Presleyem u ranom djetinjstvu zainteresirao ga je za rock te je već sa 17. godina osnovao bend Mudcrutch.

Petty se proslavio tijekom 70-ih i 80-ih nastupajući sa svojim bendom Tom Petty and the Heartbreakers  i osvojivši publiku bezvremenskim hitovima poput “Free Fallin’”, “Listen to Her Heart” i “American Girl”. Upravo je njihov album Damn the Torpedoes! 1979. polučio najznačajniji uspjeh postavši trostruko platinast i zauzevši vrhove ljestvica pjesmama “Refugee” i “Don’t Do Me Like That”. Bend  je 2002. uvršten u Rock and Roll Hall of Fame.

Trinaesti studijski album Toma Pettyja i Heartbreakersa Hypnotic Eye objavljen je 2014. i odmah je zasjeo na prvo mjesto ljestvice Billboard 200, postavši prvi i jedini album te grupe koji je ikada bio na vrhu ljestvice. Turneja Tom Pettya povodom 40. godina karijere završena je prošli tjedan trodnevnim rasprodanim nastupom na Hollywood Bowlu.

Također, bio je osnivački član supergrupe Traveling Wilburys krajem 1980-ih, kojeg su uz njega činili Jeff Lynne, Roy Orbison, Bob Dylan i George Harrison.