Lekcije profesora Grandmaster Flasha

Piše: Ivan Mindum

Za početak mogu napisati “Put your hands up!!!”.

Tako smo sinoć u prepunom The Garden Breweryju svjedočili ukazanju jednog od pionira i inovatora hip-hopa. Joseph Saddler a.k.a. Grandmaster Flash, na pragu šestog desteljeća života, zavrtio je pjesme koje su pobudile sjetu i opće veselje u svim nazočnima i istinskim ljubiteljima funka, soula, R’n’B-a i rocka, pretočene kroz vinile velemajstora.

Večer je započela uz kratki doku film o odrastanju Grandmastera i priču na koji način su ulica, okolina i zavidna kolekcija ploča njegovog oca utjecale i inspirirale njegovo odrastanje oblikujući ga u istinsku ikonu DJ-inga i hip-hop predvodnika.

Fest scratcha i mixa je započeo suptilnim odavanjem počasti nedavno preminulom gitaristu AC/DC-a, Malcolmu Youngu sampliranjem njihove “Back in Black” hitčine. Nastavio je odavati počast povijesti glazbe umiksavanjem legendi njujorške scene koje su nas već nažalost napustile, pa nas je podsjetio na neka remek-djela ODB-a (Wu-Tang Clan) sa “Shimmy Shimmy ya”, Prodigya (Mobb Deep) i mračnog megahita “Shooke Ones”, legendarnog Makavelia, 2PAC-a sa nezaboravnom “California Love”, Biggya Smallsa i njegova mega hita “Jucy” i Jay Master Jaya (RUN DMC) sa njihovim turbo hitom “Walk this Way” koji je srušio barijere između rocka i rapa. Sve heroj do heroja.

U pomalo uspavanom, ali dupkom ispunjenom klubu, Grandmaster je započeo put kroz njujoršku povijest hip-hopa i rapa, vodeći nas kroz svaki kvart koji je iznjedrio neku od mnogih legendi. Uz tutnjavu možda malo prejakog ozvučenja, počeli smo glazbenu školu od ranih 80-ih udarničkim hitom koji je bilo poput kamena temeljca za novi kulturološki đir – “Rappers Delight” Sugarhill Ganga, koji su doduše iz New Jerseya, te se počeli primicati njujorškoj bazi hip-hopa i rapa. Od Staten Islanda i Wu-Tanga sa “Method Manom” i dvojica Public Enemy sa “Fight the Power”, produžili smo u Brooklyn kod Nasa i “NY State of Mind”. Družili smo se u Queensu sa kolektivom A Tribe Called Quest uz beatove “Can I Kick It” te naravno, sa najjačim hitom iz Bronxa, Grandmaster Flasha i Furious Fivea, “The Message”, gdje je veći dio poruke nosio veliki Melle Mel.

Nakon turneje po njujorškim četvrtima, zaredali su se rap hitovi sa zapadne obale, pa smo cimali glave na groovove Ice Cuba, Dr.Drea i Snoop Dogga sa gangsta “The Next Episode”, potom su se zaredali mix hitovi Jackson 5 i “I Want You Back” i samog kralja popa sa “Bille Jean”. Poput kućnog tuluma iz srednjoškolskih dana, nazočni su se razbucali konstantnom salvom hitova koje je Grandmaster Flash nemilosrdno ispoljavao kroz igle Technicsovih turntableova i svi su k’o mala djeca od riječi do riječi pjevali svaki hit koji bi uslijedio.

U profesorovom opusu je bilo stvarno svega  za svakoga, pa da spomenemo neke usput, Beyonce i Jay-Z, Alica Keys, Salt’n’Pepa, Chic, Blondie, DMX, James Brown, Bee Gees, Beastie Boys, Diana Ross, Afrika Bambaataa, Warren G, David Bowie, The Weeknd, Cypress Hill, House of Pain i mnoge druge glazbenike i legende koji su svojim funk, soul, rock ili nekim drugim izričajom omogućili fuziju i stvorili hip-hop kulturu. Time nam je pokazao i dokazao zašto i koliko volimo tu šarenoliku kulturu i način života.

Uz sav scratch i backspinove ništa nam ovu nedjelju nije moglo pokvariti, niti šank ili wc koji su djelovali kao da su na drugom kraju grada zbog prekrcanosti. Zato “Somebody Scream!!!”, ali od sreće!