Leo Anđelković (Baltazar) za mixer.hr otkriva što je roker bez balade i još mnoštvo zanimljivosti!

"Kao i u životu, tako i u rokenrolu, ako nešto radiš da bi se dodvoravao nekome ne možeš biti iskren."

Istarski bend Baltazar se nakon 7 godina vratio na scenu! Nedavno objavljenim drugim albumom ”Pogled broj 13” pod etiketom Dallas Recordsa potvrdili su svoj čvrst i žestok zvuk.

Uz svoj već prepoznatljiv rock izričaj, ekipa iz Baltazara odvažila se i nekoliko izleta u “susjedne” žanrove među kojim se posebno izdvaja akustična country rock laganicaSrećo”, a posebna zanimljivost je i da su se nakon 12 godina članovi benda po prvi puta pojavili u spotu

Predstavili su i tri animirana video spota, a ususret objavi albuma Leo Anđelković, vokal i jedan od autora pjesama izjavio je: “Većina albuma snimljena je uživo u Istri, u staroj kamenoj kući izgrađenoj početkom 18 stoljeća. Čvrst zvuk, energičan vokal, i primjesa istarske mistične energije ono je što Baltazar čini posebnim bendom na našoj sceni.

Zaintrigirani svime navedenim, zamolili smo Lea da za Mixer.hr otkrije izvor inspiracije, zanimljivosti, mističnosti i anegdote vezane uz stvaranje albuma. Evo što se krije iza svake pjesme: 

 1. BUDI SVOJ
  Pjesma s kojom otvaramo svoj posljednji album “Pogled broj 13” je nastala kao i većina naših pjesama kao bunt prema ljudima koji se univerzalnim razmišljanjem uklapaju u sistem, i prema sistemu koji se ne uklapa s ničim razumnim.
  Poruka je jasna, “uzdaj se u se i u svoje kljuse”
  I nemoj samo lajati na režim, nego grizi.
 2.  EUROSLAVIJA
  Ova pjesma je nastala prije nekih desetak godina za vrijeme mog boravka u Frankfurtu.
  Inspiracija se rodila nakon razgovora s prijateljem koji je bio u Hrvatskoj i žalio se kako puno radi, a svi ga iskorištavaju do te mjere da nema ni za stan.
  Pritom sam kroz prozor gledao ljude kako dolaze u skupim autima u velike kuće i nekako sam osjetio da im je puno lakše nego nama u našoj domovini. Također sam za vrijeme boravka razgovarao s našim ljudima iz ex Jugoslavije koji su govorili koliko im je lakše nego dok su bili doma.
  U tom trenutku sam se sjetio grafita na Kvatriću na kojem je pisalo “EUROSLAVIJA” – ostalo je povijest.
 3. LJUT
  Od prvog dana od kad smo se Hus i ja upoznali svakih par dana dolazilo je do razgovora o općem stanju u društvu i o našem mentalnom sklopu. Kad bi došlo do vrhunca rasprave i nekih čak povišenih tonova, Hus bi me umirujućim tonom upitao “A što si tako ljut?”
  I nakon x takvih situacija posvetio mi je pjesmu.
  Poslao mi je CD sa demo verzijom i tekst napisan na “post it” papiriću – čisti rokenrol.
 4. ČA KAPIŠ
  Pjesma u kojoj prosječni govornik hrvatskog jezika neće razumijeti više od dvije riječi.
  Također u njoj koristimo melos koji se nigdje u svijetu ne čuje osim u Istri.
  To je samo par stavki koje označavaju smjer u kojem smo otišli sa svojim rokerskim izričajem, a pritom odajući počast Istarskoj kulturnoj baštini.
  Ono što mi se najviše sviđa kod nje je taj spoj urbanog, tradicionalnog, a i modernog. Čak smo se usudili začiniti ju s malo funka pa i HC metala. Blesavo ili zanimljivo – ista stvar.
 5. TARANTINO
  Nakon gledanja Tarantinovog filma “Death Proof” sljedeće jutro sam se probudio i riff mi se vrtio po glavi dobrih par sati prije nego sam sjeo za komp i snimio demo.
  Prva verzija bila je na engleskom pa je još veći izazov bio napisati hrvatski tekst.
  Nakon što smo shvatili da nemamo pojma o čemu ta pjesma uopće govori, a da posjeduje jedan od najžeščih riffova u našoj kolekciji, odlučili smo da album ne može biti kompletan bez nje.
 6. DOKAZI
  Obzirom da je za većinu našeg prvog albuma “Nemirno dijete” Hus imao već gotove pjesme, “Dokazi” su nastali kao spoj naših zajedničkih struja i to za vrijeme dok je većina prvog albuma bila gotova, stoga smo odlučili da ju stavimo na idući album. To je također poslužilo kao inspiracija da se i ja priključim na autorskoj razini, o čemu prije toga nisam toliko niti razmišljao.
  Pjesma govori o traženju raznih dokaza oko nas, a pritom zapostavljamo one koji se nalaze unutar nas. A kad malo zastanemo i odemo malo dublje u sebe, počinjemo shvaćati da većinu toga što tražimo oko sebe možemo pronaći unutar sebe, a dokaz za to je naše samo postojanje.
  Svakako jedna od najdražih pjesama u našem dosadašnjem stvaralačkom svijetu.
 7. TREBA NAM LJUBAV
  Naš prvi single s drugog albuma koji je nastao u dosta teškim egzistencijalno ekonomskim uvjetima, obzirom da sam morao zbog posla i obaveza kilometrima biti odvojen od svoje trudne nevjenčane supruge. Tako sam svjestan činjenice da živim s cimerima kao student, a moram raditi po 12-15 sati dnevno i ne znam hoću li slijedeći vikend vidjeti svoju novonastalu obitelj, odlučio sam to pretočiti u pjesmu.
  Sjedeći jedne večeri u mraku, razmišljao sam o tome kako je bebi biti u mraku prije nego dođe na ovaj svijet, a tata nije blizu, a ni mami nije baš lako što tate tamo nema i nakon par sekundi riječi su krenule same od sebe, zatim i melodija, zatim i cijela pjesma.
  Drugi dan sam preslušao što sam napravio i odmah poslao Husu, da bi me on povratno nazvao i rekao da je to single koji mora najaviti naš idući album.
  To je bio jedan od najljepših dana u mojoj stvaralačkoj karijeri.
 8. SREĆO
  Na prvu ruku bi netko pomislio da ovo nije onaj hard rock band na koji su navikli, a nama je ustvari baš to bio i cilj. Akustične gitare su nešto u čemu jednako uživamo kao i kad “nafrljimo” distorziju. Imali smo i tu čast ugostiti drage ljude poput Tine Kresnik (Parni Valjak) i Yogija Lonicha koji je svirao sa svjetski priznatim izvođačima poput Chrissa Cornella i Alanis Morissette. “Srećo” je pjesma koja puno toga govori ako ju se pažljivo sluša. Ponekad da bi se neka vrata otvorila treba samo na njih pokucati.
 9. MUK
  Naš drugi single s albuma je također odmak od žestokog zvuka, a nazire se i dašak hip hopa i to na istarsko/hrvatskom slangu.
  MUK nam ponekad više govori od tisuću riječi, to je u ovom slučaju Hus kao autor potvrdio svojim jedinstvenim potpisom. Meni osobno možda i najdraži tekst s ovog albuma priča o tome kako je kolektivna svijest pored gomile buke koju proizvodi zaslužna za muk pojedinca.
 10. JEDNOSTAVNO
  Najbrža i naizgled najjednostavnija pjesma s albuma, ali u isto vrijeme tjera na razmišljanje do mjere gdje više nije tako jednostavna.
  Kad mislimo kako je nešto lako, tek kad to pokušamo, shvatimo da to nije tako. 
  Mišljena smo da u rokenrolu neke stvari ne treba komplicirati i tako smo ovoj pjesmi i pristupili.
  Riff, tekst, brzi tempo i rokaj!
 11.  NIJE TE STRAH
  Još jedna od bržih s albuma koja te primi od prvog riffa i drži do samog kraja.
  Govori o iracionalnim strahovima i o životu kroz koji prolazimo ne brinući što netko misli ili priča o nama. Kao i u životu, tako i u rokenrolu, ako nešto radiš da bi se dodvoravao nekome ne možeš biti iskren. Kroz pjesmu smo htjeli poručiti da te ne treba biti strah toga što jesi, nego što ćeš postati ako cijeli život provedeš kao netko koga oblikuje društvo, a ne tvoje istinsko “Ja”.
 12. LIK
  Heh, “LIK”, pa samo ime govori o čemu se tu radi. Na svakom albumu imamo moralnu obavezu napraviti stvar u maniri old school ex you rock. Tako je i “LIK” svojim stavom našao mjesto na ovom albumu. A govori o likovima koji osim što imaju stav, odlaze u krajnost svojim ponašanjem.
  Naizgled prepotentan tekst ustvari također ima jednu dublju poruku, “ne diraj me, ne diram te”.
  U protivnom, hebiga posljedice su neminovne.
  Mislim da bi na našoj političkoj sceni mogli naći puno takvih likova, ali bez stava i samo jakih na riječima i spletkama.
 13. ZNAM
  Za kraj smo morali ostaviti jednu pravu baladu, jer što je roker bez balade? 
  Svojom atmosferom podsjeća na dosta starih klasika, ali ipak ima nešto što će pravi fanovi Baltazara prepoznati kao naše. Osim zarazne melodije u ovoj pjesmi gitare, bas i bubnjevi daju jednu posebnu atmosferu, “lagano, a moćno”, tako bih to nekako opisao.