Less Than A Minute

Less Than A Minute je zagrebački bend sastavljen od vrhunskih muzičara, već naveliko poznatih po svojem radu u etabliranim hr bendovima (Elemental, TBF, Kries, Kontrapunkt, Mangroove, RDK). Glazba koju LTM živi i producira prožeta je elementima balkanskog etna, klupske breakbeat kulture i pop glazbe. Ohrabreni knjigom “Mutant Message Down Under” (“Tihi zov Australije”), neobičnim instrumentom World Stickom (kojeg im je poklonio norveški gitarist Roger Ludvigsen) i etno zapisima naših predaka pronađenima u Etnografskom institutu, započeli su snimati ovaj album. Iako je World Stick stigao iz druge zemlje, u kojoj služi i za prizivanje dobrih duhova, sličan je šargiji koja se svirala na području Balkana, te je njegov zvuk prisutan u svim pjesmama.

Neko vrijeme eksperimetirali su svakoga petka sa raznim glazbenicima u sklopu session večeri u zagrebačkim klubovima. Gosti su im bili bubnjari, pjevači, MC-ji, saksofonisti, svirači didgeridooa, perkusionisti i sl. Uskoro se projektu pridružio i pjevač Mario koji se svojim inspirativnim autorstvom i osebujnim vokalnim sposobnostima odlično uklopio u postojeću sliku. Sve prikupljene djelove odlučili su zabilježiti na nosaču zvuka. Pjesme su nastale iz  prvog takea (lessthanaminute J), ali je za njihovo dovršavanje trebalo više od 3 godine studijskog rada.

U pjesmi Fildjan upotrijebljen je sample žene iz Sarajeva, snimljen 1970. godine, koja pjeva i svira na šalici kave i tanjuriću. Mnogo godina kasnije našla se na ovom CD-u i svjedoči o lucidnosti i originalnosti glazbe s područja Balkana.

“Pokušavamo naći taj LessThanAMinute trenutak koji predstavlja pravu energiju koja lebdi između nas i publike. Trenutak koji ne traje dugo, ali ga pamtite za cijeli život. Kao kad u prolazu vidite djevojku, ne kažete si ništa, ali znate da oboje mislite isto u tom trenutku. Možda se nećete sjetiti tog trenutka svaki dan, možda ni tjedan, ni mjesec, ali ćete ga se sjetiti ponekad i biti će vam drago da ste ga proživili.” Konrad

info & booking: iva@beat-busters.com

[pro-player width=’480′ height=’320′ type=’video’ image=’https://mixer.hr/wp-content/uploads/2010/02/LTM.jpg’]http://www.mixer.hr/wp-content/banners/LTMreklama.flv[/pro-player]