Subota, 16 listopada, 2021

Iskustvo koje se ne zaboravlja: ovo je najveći podvodni restoran na svijetu!

Potraga za novim mjestima i novim iskustvima kod zaljubljenika u avanture nikada ne prestaje. Jedna takva gastronomska avantura smještena je ni u moru ni na zemlji - u Lindesnesu, općini na jugu Norveške - i može se pohvaliti Michelinovom zvjezdicom

Riječ je o restoranu Under koji je najveći podvodni restoran na svijetu i prvi u Europi, te mjesto kojeg mnogi žele posjetiti. Kako zbog lokacije i hrane, tako i zbog želje da se doživi velebno zdanje od 1600m² na tri etaže koje potpisuje norveški arhitektonski studio Snøhetta.

Kad su prije nepunih pet godina predstavili svoj projekt investitori i vlasnici braća Stig i Gaute Ubostad imali su jasnu viziju kakav restoran žele. Dvije i pol godine nakon predstavljanja projekta, 20. ožujka 2019. otvoren je Under. Restoranu napola uronjenom u more ime na norveškom ima dva značenja – under (ispod) i wonder (čudo).

I zaista, otvorenju  ‘podvodnog čuda’ čija je ukupna cijena bila 7 milijuna eura prisustvovali su novinari iz više od 30 zemalja. I samo je prvog dana primljeno 7500 rezervacija. Za restoran koji može prihvatiti maksimalno 100 osoba, no optimalno je 30 do 40 sjedećih mjesta, značilo je to da je prva godina gotovo potpuno rasprodana!

Chef Nicolai Ellitsgaard u nabavci namirnica, na fotografiji s morskom algom Vertebrata lanosa koja ima okus po tartufima

HIT namirnica je alga koja ima okus tartufa

Uživati u večeri od 18 sljedova koje je pripremio Danac, Chef Nicolai Ellitsgaard, u trenutku je postalo pitanje prestiža, ali i iskrene želje da se kuša u najmanju ruku inovativna hrana na posebnoj lokaciji. Chef Ellitsgaard u osmišljavanju tanjura bira isključivo one namirnice koje su dostupne u samoj okolici restorana, pa će jela prije svega biti riblja. Na tanjuru će se naći bakalar, jastog, školjke i alga Vertebrata lanosa koja (tako tvrde oni koji su je probali!) ima okus tartufa. Osim toga, na tanjurima će se naći i jela od ptica, kao i ovaca koja slobodno pasu škrtom norveškom okolišu. Ono na čemu Chef Ellitsgaard inzistira jesu jela koja još nitko nikad i nigdje nije kušao.

Tanjuri u najvećem podvodnom restoranu na svijetu

01
03
02
05
04
01 03 02 05 04

Ako uspijete rezervirati mjesto za večeru u Under-u koje se treba rezervirati najmanje pola godine unaprijed (rezervacije se otvaraju svakog prvog u mjesecu točno u podne, a 1. siječnja bile su otvorene za lipanj 2021. godine!), večeru od 18 sljedova, Immersion Menu, platit ćete oko 1800 kuna po osobi. Under Immersion Menu moguće je sparivati s vinima (dodatnih 1200 kuna) ili s bezalkoholnim pićima (još 650 kuna). Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti i depozit od 750 kuna. Valja istaknuti i kako do samog dolaska u restoran i dok pred vas ne spuste tanjur nećete znati što jedete, jer je ideja iznenaditi goste.

Oduzima dah: Eko muzej u podmorju Velikog koraljnog grebena

Večera se poslužuje na dubini od 5,5 metara

Ipak, iznos koji smo upravo spomenuli ne obuhvaća samo hranu, već i potpuni doživljaj koji Under nudi. Stoga će vam osoblje restorana sugerirati da za posjet najvećem podvodnom restoranu na svijetu odvojite 3 do 4 sata. Ulazak u 34 metara dugačak monolit započinje na kopnu. Cijeli je restoran napravljen tako da se uklopi i s vremenom uhvati ‘patinu’ morskog okoliša, ali i da uspješno odoli grubim morskim uvjetima – udarima vjetra i valova, kao i pritisku vode o stjenke restorana.

Interijer restorana Under

07
09
08
10
11
07 09 08 10 11

Nakon garderobe koja je iznad razine mora spuštate se na iduću razinu, u Champagne bar koji se nalazi na samoj granici površine morske vode. Još jedna razina niže i stižete do svog stola koji je na 5,5 metara dubine. Od podvodnog okoliša dijeli vas u tom trenutku veliko staklo površine  44m² (dimenzija 11×4 metra) i debljine jednog metra kroz kojeg neometano možete promatrati čudesan morski svijet. Pred vama će plivati bakalari i manje vrste morskih pasa, šetati jastozi ili ježevi, lelujati morske alga… Sve ono što ćete istovremeno imati u svojim tanjurima.

Restoran Under u sumrak

Nakon nepunih 11 mjeseci rada, u veljači 2020. Under je dobio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu. Ne čudi to s obzirom na sve što ovaj fantastičan restoran nudi, ali i s obzirom na činjenicu da je chef Nicolai Ellitsgaard već radio u restoranu s Michelinovom zvjezdicom Henne Kirkeby Kro u Danskoj.
Restoran Under je na svjetsku kartu putovanja i gastronomije stavio jug Norveške. Ako ste i sami željni novih iskustava, ako ste željni probati sve što van život nudi, možda je sad pravo vrijeme da počnete planirati svoje putovanje u drugoj polovici 2021. godine. Putovanje na mjesto koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Zahvaljujući tehnologijama: Je li budućnost putovanja – pod morem?

Kako i gdje nabavlja namirnice, te kako priprema jela, Nicolai Ellitsgaard otkriva u videu u nastavku!

Fotografije: Under 

Pročitajte još...

Juha od kostiju: 7 najukusnijih recepata za tisućljetni eliksir zdravlja

Odlična je za potporu crijevima, a time i imunološkom sustavu, te za smanjenje upala i sprječavanje infekcija. Koštana juha doprinosi i glađoj koži, i sjajnijoj kosi a ujedno olakšava bolove u mišićima. Možete ju i zamrznuti, a kasnije od nje napraviti i puno drugih hranjivih obroka...

Chez Darling: Tart Tatin ilitiga sapiranje ljage sa Stephanieinog imena

Tart Tatin jedna od najpoznatijih svjetskih slastica, a naši ljudi ju uglavnom ne poznaju. A ako i znaju za nju, onda znaju krivu legendu. Želim naglasiti genijalnost ovog deserta i odati svojevrsni hommage preopterećenim kuharicama...

Odabrali gurmani: Hrvatska na 4. mjestu najboljih nerazvikanih svjetskih kuhinja

Prema izboru 250 chefova i foodieja napravljen je popis deset država koje treba staviti na svoje gastro ture. Hrvatska se nalazi na četvrtom mjestu - odmah iza Filipina, Vijetnama i Meksika. 

Stoljetna tradicija: Božić na otoku Lopudu prožet je mirisima rogača i naranača

Poznata dubrovačka PR menadžerica ispričala nam je priču o tradicionalnom slavljenju Božića na Lopudu, otoku u dubrovačkom arhipelagu, koju njezina obitelj generacijama čuva od zaborava. Otkrila nam je i kako ih je pandemija vratila prirodi te kako su pronašli novi stil života - lopudiranje

Povezano

Slavimo Dan deserta: Ova čokoladna torta je za prste polizati!

Danas je dan kada ne trebate imati grižnju savjesti zbog konzumiranja slatkoga pa evo prilike da iznenadite sebe i bližnje. Donosimo jednostavan recept za fenomenalnu tortu koja će vas oraspoložiti i potaknuti 'hormon sreće'

Dobar tek: Krepke juhe idealne za hladnije jesenske dane

Donosimo 2 recepta za krepke juhe u kojima će moći uživati i oni koji preferiraju meso, ali i oni kojima je draže povrće. Idealan su obrok za sve hladnije jesenske dane

Kako napraviti savršenu pitu od limunove kreme i šumskog voća?

Donosimo recept za pitu s limunovom kremom i bobicama šumskog voća, koja nas je, kad smo je probali, jednostavo oduševila i nismo je mogli prestati jesti...

Za sve kavoljupce: prava turska kava, ali spremna za minutu!

Black'n'Easy kava pravo je rješenje za sve koji žele ujutro popiti pravu tursku kavu, ali nemaju vremena. Naime, to je prava turska kava koje je zbog inovativnog rješenja spremna za minutu!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime