Subota, 15 siječnja, 2022

Na njima se skrivaju bakterije: Ovo su najprljavija mjesta u zračnoj luci

Iako je pandemija dovela do češćih i intenzivnijih čišćenja u mnogim zračnim lukama, određene su klice naizgled neizbježne u tom okruženju. Ali kada je u pitanju rizik od infekcija, nisu sva područja u zračnoj luci jednaka

Ako ste nedavno bili u zračnoj luci, iz prve ruke ste sasvim sigurno doživjeli određeno povećanje zračnog prometa nakon lockdowna i pandemijskih mjera.

Većina stručnjaka slaže se kako je rizik od izloženosti COVID-u relativno nizak u zrakoplovima, zbog sustava za filtriranje zraka, nošenja maski, sanitarnih mjera i činjenice da putnici obično sjede mirno dok su svi okrenuti u istom smjeru.

Unatoč sigurnosnim mjerama, postoje ‘žarišta’ bakterija i virusa

Međutim, mnogi su upozorili da boravak u zračnoj luci nosi veći rizik. Naime, ne postoji ništa gore nego završiti bolestan na odmoru, a svi smo svjesni kako su upravo zračne luke mjesta na kojima cirkuliraju ljudi sa svih strana koji sa sobom ‘nose’ potencijalne klice zaraza.

Iako je pandemija dovela do češćih i intenzivnijih čišćenja u mnogim zračnim lukama, određene su klice naizgled neizbježne u tom okruženju. Ali kada je u pitanju rizik od infekcija, nisu sva područja u zračnoj luci jednaka. Uz pomoć stručnjaka otkrivamo neka od najprljavijih mjesta i površina u zračnim lukama.

1/ Nasloni za ruke za stolice

Kada dođete u zračnu luku, važno je locirati izlazna vrata, tako da imate osjećaj gdje trebate doći u vrijeme ukrcaja. Ali ako pokušavate smanjiti izloženost klicama, možda nije najbolja ideja sjesti i čekati dulje vrijeme. Jer, mjesta u zračnim lukama koja se često diraju, ali se ne čiste rutinski uključuju naslone za ruke na stolicama u čekaonicama terminala. Ona mogu biti žarišta za prijenos klica.

Doista, istraživanje InsuranceQuotes.com iz 2018. pokazalo je da su nasloni za ruke na vratima među najprljavijim mjestima u zračnim lukama. Stoga, razmislite o brisanju stolice i naslona za ruke ako želite sjesti – ili o tome da ustanete i pričekate u blizini.

2/ Rukohvati

Područja koja se rijetko čiste u zračnim lukama uključuju i rukohvate uz stepenice i pokretne stepenice i pokretne staze. To ne znači da ne smijete dirati rukohvate, jer pad niz stepenice nije dobra alternativa!

Općenito vodite računa o tome što dodirujete tijekom svog boravka u zračnoj luci i zrakoplovu. Uvijek operite ruke ili dezinficirajte ih kada nemate pristup sapunu i vodi. Nosite sa sobom sredstvo za dezinfekciju ruku na mjestu kojem je lako pristupiti bez potrebe da kopate po torbi – primjerice, u torbici s remenom. Ako ćete neko vrijeme negdje sjediti, kao u zrakoplovu, koristite dezinfekcijske maramice na naslonima za ruke sjedala u zrakoplovu, kopči za pojas i stolu za poslužavnik.

3/ Zasloni na dodir

Možda niste o tome razmišljali, ali jedno od najzaraznijih mjesta na aerodromima su monitori za samoprijavu. Nije poznato koliko se često brišu, pa bi se svatko trebao pobrinuti da koristi sredstva za dezinfekciju ruku nakon što dodirne te zaslone.

4/ Sigurnosni spremnici

Istraživači sa Sveučilišta Nottingham i Finskog instituta za zdravlje i dobrobit objavili su 2018. godine studiju o prisutnosti virusa u zračnim lukama. Prikupili su uzorke s površina i zraka oko zračne luke Helsinki i otkrili da plastične ladice i spremnici u sigurnosnom području “predstavljaju najveći potencijalni rizik od virusa”. Četiri od osam uzoraka plastičnih spremnika sadržavala su rinovirus ili adenovirus, koji može uzrokovati simptome nalik prehladi.

Vjerojatno su zbog ovakvog istraživanja neke zračne luke počele s implementacijom nove tehnologije sigurnosnog spremnika kako bi osigurale čistoću. No, pred nama je još dug put do vrhunske čistoće na tom području.

5/ Vodene fontane

Godine 2015. služba za izračun putovanja Travel Math poslala je mikrobiologa u pet različitih zračnih luka kako bi prikupili uzorke za laboratorijsko testiranje kako bi se utvrdilo na kojim površinama je najveća koncentracija bakterija.

Njihovo je istraživanje pokazalo da gumbi za fontane sadržavaju u prosjeku 1240 CFU po kvadratnom inču – najviše od svih testiranih površina zračnih luka. Usred pandemije COVID-19 mnoge su fontane za vodu, uključujući one u zračnim lukama, zatvorene ― ali ako imate priliku upotrijebiti jednu za punjenje boce s vodom, razmislite o pritiskanju gumba laktom.

6/ Kupaonske površine

Skloni smo biti na oprezu u pogledu bakterija i prljavštine kada koristimo javne zahode, ali bi to moglo biti još važnije učiniti u kupaonicama u zračnim lukama. Jer, zračne luke i zrakoplovi ugošćuju veliki broj putnika dnevno, povećavajući mogućnost da dođete u kontakt s nekim tko je bolestan i potencijalno prenosi zaraznu bolest. Kupaonice u zračnim lukama redovito se čiste, ali i intenzivno koriste. Ručke za boksove, slavine i izlazne ploče na vratima često su pozitivni na veliki broj mikroba koji uzrokuju bolesti!

Pročitajte još...

Kako je pandemija pretvorila ukrcavanje u avion u – umjetnost i znanost

Globalna pandemija dodatno je zakomplicirala i uzdrmala procese ukrcaja putnika u avion. Uz potrebe za maskama, sredstvima za dezinfekciju ruku i, u nekim slučajevima, zabranom putnicima da sjedaju na srednja sjedala, mnoge zrakoplovne tvrtke stvorile su posebne protokole ukrcavanja i iskrcavanja putnika

Genijalno: Napuštena zračna luka na Tajvanu pretvorena u – zeleno utočište

Drveća su posađena uzdužno u smjeru sjevera prema jugu kroz jedinstvene instalacije - koje su osmišljene s posebnim fokusom na osjetila govora, okusa, sluha i drugo. U parku se nalazi i posebno akustično jezero - osmišljeno za stvaranje odjeka te livada bogata cvijećem koje obiluje raznim mirisima

Zašto su važni mali rituali za dobar osjećaj već na početku dana?

Svatko od nas ime neke svoje male, svakodnevne rituale, svjesne navike koje nas opuštaju i pružaju osjećaj kontrole i sigurnosti. Tu držimo sve konce u rukama, to je naš teritorij i presudan je za dobar početak (i tijek) dana

U ravnoteži tijela, uma i duha: Kako se pripremiti za prvi sat joge?

Donijeli ste odluku da krećete na jogu, izabrali ste mjesto gdje ćete vježbati i pitate se kako se pripremiti za svoj prvi joga sat te što možete očekivati na njemu.

Povezano

15 mjesta iz ‘Emily u Parizu’ koja možete posjetiti u stvarnom životu

Na svom sljedećem putovanju u Pariz zaista možete doživjeti mnoga mjesta u kojima se provodila i Emily te uživati ​​u très bien provodu!

Ne volite hladnoću? Donosimo 6 savršenih destinacija za sve one koji žele ljeto tijekom zime

Bilo da se želite tjedan dana odmarati na plaži ili uživati u avanturističkom putovanju s mnogom kulturnih sadržaja, donosimo popis šest najboljih zimskih odmora na suncu koji samo čekaju da ih rezervirate!

Idealno vikend odredište: Neodoljiva zimska avantura u Gorskom kotaru

U Gorski kotar možete se zaputiti individualno, s obitelji ili prijateljima - što god odlučili, uživat ćete u svakom trenutku

Romantika zajamčena: Gdje otići na prvi spoj ako ste u Parizu?

Pronalaženje savršenog mjesta za prvi spoj nije nimalo lak zadatak. Želite mjesto koje je istodobno diskretno, elegantno i puno karaktera, a da ne vrvi nervoznim i glasnim gostima. Zato su urednici pariškog Voguea podijelili neke originalne ideje za prvi spoj u gradu ljubavi

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime