Londonski duo, MDME SPKR dolazi u Močvaru

mdme_spkr

U Močvaru u nedjelju, 27. studenog, dolazi zanimljiv Londonski duo, MDME SPKR, čija sjajna pjevačica Lau, o kojoj će se sigurno još pričati, vam poručuje da ukoliko volite Steinbacka, filmove Gaspara Noe i Dead Kennedyse, da će vam se sigurno svidjeti i MDME SPKR i da obavezno dođete.

Erupcija novih mladih snaga ljevičarske rock scene u gradovima diljem svijeta, u Londonu je lansirala MDME SPKR 2014. U listopadu te godine su izbacili prvi EP pod nazivom “Humanoid” koji su oduševljeno dočekali i kritika i kolege muzičari i publika i koji se odmah našao na Rough Trade-ovoj listi Top 25 tjednih izdanja.

Ovaj moćni duo, pjevačica izvanrednog, ubojitog glasa MDME SPKR a.k.a. Laurie Battie a.k.a. Lau Betti na basu i James Innes sa zanimljivim, krajnje nepredvidivim izmjenama ritma na bubnjevima, imaju toliko nabrijan live nastup, sirove snage, no emocionalne krhkosti s dušom ovog vremena, ove generacije. No oni ne poznaju strah, kao da vas zovu u neku novu borbu, donekle kao “off-kilt” punk ali to nije više punk niti muzički niti po okruženju ovog vrlog novog svijeta u kojem živimo. To je recimo drum & fuzz bass powerhouse preko kojeg iznose ubojiti punk bluz, pun odvažnog, labijalnog stava, u maniri tipičnog engleskog bijesa s left field tekstovima s dušom.

Pjevačica i basistica Lau Betti je imala zamijećen nastup na nizozemskom festivalu Eindhoven Psych Labu u lipnju 2014., nezaboravnu vokalnu izvedbu pjesme “Reich” talijanskog genijalnog benda Sonic Jesus koji je zagrebačka publika imala prilike dva puta vidjeti (i to drugi puta besplatno, kao poklon Sonic Jesusa, eto kakva je to ekipa).

Uskoro je Lau sa svojim prijateljem James Innesom s kojim se upoznala dok je radila u jednom londonskom transvestitskom baru, osnovala svoj bend, savršena iskušana kombinacija, fuzzirani bas i bubanj, no ovaj put s tim jednim nevjerojatnim glasom za koji mnogi danas kažu da se zasigurno radi o novom velikom ženskom vokalu u britanskom rokenrolu, jednom od onih koji se pojave svakih nekoliko desetljeća.

Oni su DIY u pravom smislu riječi: sami su sebe stvorili, izgradili, oblikovali, snimili,objavili, organizirali si turneje, a Lau je i poznata kao DJ Pomponette.

Tako su već su u proljeće 2014 bili na DIY turneji po Americi od jedne do druge obale, odradivši 12 izrazito bučnih gigova u 3 tjedna, a stage su dijelili s najboljim pripadnicima lokalne scene u Los Angelesu, Austinu, San Antoniu i New Yorku.

Po povratku u Europu, bili su predgrupa najboljima: Sonic Jesus, Black Bombain, Radio Moscow, Lydia Lunch, Kid Congo, Big Sir, Bazooka, ostavljajući za sobom trag znoja i uzbuđenja.

Izvrstan i izrazito cijenjeni londonski muzičar Damian Castellanos koji uglavnom stvara pod nazivom The Oscillation, za njih je rekao da su “moćna soul muzika koja razara ego u pravom smislu riječi” a Dave W. iz White Hillsa da “sviraju primitivnu i sirovu glazbu koju odlikuje vitalnost kakva uglavnom nedostaje današnjoj muzici. To je pravi mental flossing koji vam čisti muzičko nepce ostavljajući smeće u moru bendova koji su jedni drugima nalik i danas preplavljuju internet”.

Na Liverpool Festival of Psychedelia MDME SPKR su nedavno imali upečatljiv, vrlo poseban, a totalno svoj nastup, Lau s kosom obojanom u plavu boju mora i oboje pod maskama, bez ikakvog crescenda odmah uključuju najjaču struju.

Ovaj dinamični bas bubanj duo, muzički Bonnie i Clyde, u svakom je trenutku spreman prirediti takvu autentičnu pržionu od koje muzičkim šminkerima nestaje lažni osmijeh s lica.

VRATA 21:00 • POČETAK 22:00 • UPAD 35 KN