LUCE – Prva pjesma mlade kantautorice

‘Svaka četka i lak za kosu imali su funkciju mikrofona u mojoj ruci od najmlađih dana, dok je gledanje spotova na OTV-u, nakon višesatnog ljuljanja u parku predstavljalo vrhunac dana u životu’ stoji u kratkoj biografiji mlade perspektivne glazbenice LUCE.

Ovih dana uz podršku  diskografske kuće  Menart, koja je u mladoj glazbenici prepoznala ogroman potencijal, snimljen je prvi singl, pjesma ‘Možda mi’, koja je paralelno dobila i svoje video izdanje.

Luce foto: Luka Nižetić
Luce
foto: Luka Nižetić

LUCE potpisuje glazbu, dok iza teksta stoji renomirana Ines Prajo, poznatija po suradnji s Meritasicama, Massimom i Jelenom Radan. Za aranžman i produkciju zadužen je bio  Zvonimir Dusper – Dus. Video broj sniman je u režiji Luke Nižetića, kojemu je ovo debitantsko redateljsko iskustvo: ‘Jednostavno mi je bila želja snimiti video za ovu prekrasnu baladu, a i kad sam prvi put čuo neke LUCINE autorske radove, odmah sam postao njezin veliki fan te sam uvjeren da nitko neće ostati ravnodušan na taj emotivni vokal. Radi se o pompoznoj vokalnoj pojavi, o posebnom glasu koji je do sad bio neviđen na našim prostorima. Što se tiče videa išao sam za tim da LUCE bude ono što i je u privatnom životu; vesela, razigrana a opet s druge strane – melankolična osoba. Snimalo se cijeli dan pa sam tako uspio zaraditi i sunčanicu J  Bilo je zanimljivo prenijeti cijeli dnevni boravak na livadu, a kraj smo začinili logorskom vatrom i lampionima koji su simbol želje, a ja sam iskreno zaželio da publika u LUCI prepozna veliki talent i uživa u njenim pjesmama.’

Sama priznaje da je kao vrlo tvrdoglavo i uporno dijete uspjela  nagovoriti roditelje da joj kupe klavir, te je s 11 godina upisala osnovnu glazbenu školu i na neki način si definirala daljnji put.

Za vrijeme kasnijeg puberteta nabavlja si gitaru, a kasnije i ukulele pa danas pomalo, kako i sama u šali kaže, prebire po akordima na oba instrumenta, iako su zapravo glasnice oduvijek bile prioritetni i zasigurno njezin najimpresivniji  instrument.

Korijene u svom glazbenom odrastanju LUCE nalazi u glazbi The Cranberriesa, Pearl Jam-a, a sa sazrijavanjem (psihičkim i vokalnim) ukus je uz dotadašnji pop-rock, rock i povremeni grunge proširen i na blues, soul i indie. Krajnji rezultat ovog glazbenog odrastanja ljubav je prema mnogim žanrovima i raznolikim umjetnicima poput Otisa Reddinga, Ette James, Bob Dylana, Tracy Chapman, Paolo Nutinija, Damiena Rice-a, Glen Hansarda… Neovisno o glazbenom žanru, LUCE priznaje da će joj uho uvijek najprije izoštriti i doživjeti pomalo sjetne, melankolične, molske note koje će ujedno biti  temelj, te prepoznatljivost njezinog autorskog glazbenog izričaja. Pjevanje i prve gaže započele su u srednjoškolskim danima s tadašnjim pop-rock bendom, dok  se za vrijeme fakulteta okušala u nečem posve novom i drugačijem za nju; u mješovitoj klapi ‘Falkuša’, što zbog znatiželje, što zbog pretpostavlja, dalmatinskih korijena i gena. Slijedi pjevanje na Rock Akademiji gdje sve više sebi priznaje da je glazba ono čemu bi se voljela u životu u potpunosti posvetiti.

LUCE pratite na njezinoj službenoj Facebook stranici.