Makarska Jazz Festival u svom do sada najboljem izdanju dovodi vrhunske glazbenike

JAZZ-MAKARSKAI ove godine u Makarskoj će se održati Makarska Jazz Festival – međunarodni jazz događaj koji u Makarsku dovodi vrhunske glazbenike već treću godinu za redom. Makarska jazz festival s vremenom se isprofilirao u regionalni jazz festival sa višestrukim učinkom; koncertno-umjetničkim, edukativnim i turističkim.

Lokacije na kojima se događanja održavaju također su pomno birane, ističu baštinu i ambijent stare gradske jezgre: Kačićev trg, Mletačka česma, Kalalarga i Ljetno kino te čine jedinstvenu atmosferu i poseban doživljaj festivalskih događanja.

Makarska Jazz Festival, 18. – 21. kolovoza 2016. u svom do sada najboljem izdanju u Makarsku dovodi vrhunske glazbenike: Olivera Dragojevića, Elvisa Stanića i Antonia Serrana, Matiju Dedića, Marka Tolju, Ramba Amadeusa & Five Winnetous, Igora Geržina, Boško Jović Trio i neizostavnog Antu Gelu.

Organizaciju festivala nosi Udruga Adria Makarska u kojoj su okupljeni najkvalitetniji lokalni glazbenici kao i zaljubljenici u jazz, predvođeni profesionalnom palicom Ante Gela, gitariste, skladatelja i aranžera. Kvalitetu Festivala, osim mnogobrojne domaće i strane publike, prepoznala je lokalna samouprava, Turistička zajednica, brojni sponzori, a od ove godine i Ministarstvo kulture.

PROGRAM

  1. Večer

Svečano otvaranje u prekrasnom ambijentu Ljetne pozornice upriličit će koncert istaknutog jazz pijanista i skladatelja sa međunarodnom karijerom – Matiju Dedića. Matija će predstaviti svoj album izdan prošle godine „Matija svira Arsena“ s autorskim interpretacijama glazbenih klasika svojeg oca, umjetnika, kantautora, pjesnika i skladatelja Arsena Dedića, koji je nagrađen sa čak 6 glazbenih nagrada Porin. Ulaznice za koncert mogu se kupiti u Turist birou na rivi, po cijeni od 80 kuna.

Prva večer Festivala ugostit će i već domaćeg Antu Gelu, umjetnički direktor i duša Festivala, čiji rad domaća publika iznimno cijeni. Ante Gelo jedan je od najpoznatijih i višestruko nagrađivanih hrvatskih gitarista, kompozitora i aranžera, koji je surađivao sa gotovo svim etabliranim imenima domaće i strane glazbene jazz i popularne glazbe. Posebna atmosfera Kačićevog trha u kombinaciji sa Antom Gelom i njegovim bendom obećavaju ugodnu ljetnu večer i vrhunski jazz doživljaj. (Koncert je besplatan)

matija_dedic

  1. Večer

Druga večer MJF unosi osvježenje u svoj program – Duo Piaccelo, dašak klasične glazbe uz obrazovene glazbenike Marketu Kubinovu na violončelu i Františeka Panačeka na klaviru, koji dolaze iz Češke. Duo Piaccelo predstavit će jazz standarde u klasičnoj izvedbi. Posebna akustika i atmosfera makarske Kalalarge učinit će ovaj koncert čarobnim. (Koncert je besplatan)

Nakon nastupa Dua Piaccela, na Kačićevom trgu, u svom „totalno drugačijem“ izdanju predstavit će se Rambo Amadeus & Five Winnetous! Crnogorski glazbenik, autor i izvođač koji je izmislio termin turbo folk, nadasve originalan u svojim interpretacijama u kojima kombinira više glazbenih stilova kao što su jazz, hip-hop, rock, bubanji i bas, svojoj umjetnosti pristupa na način da propituje ljudsku prirodu i događaje oko sebe, na satiričan, humorističan i često vrlo direktan način. Poznat po svojim glazbenim improvizacijama, koje svaki njegov koncert čine drugačijim i zanimljivim, sigurni smo da će i ovaj put ispuniti naša očekivanja i prirediti nam nezaboravan provod. (Koncert je besplatan)

rambo

  1. Večer

Boško Jović trio otvorit će treću večer Festivala u atmosferi skrovite Kalalarge, a predstavit će svoj prvi samostalni album „Buđenje“. Boško Jović poznati je bosanskohercegovački gitarist, autor i aranžer sa zapaženom domaćom i međunarodnom karijerom, koji je surađivao sa mnogim poznatim glazbenicima. Njegovo gitarsko uvijeće može se čuti i u filmovima „Dvaput rođena“ i „Jasmina“. Album „Buđenje“ sa instrumentalnim obradama tradicionalnih pjesama kombinira jazz, klasiku i sevdah. (Koncert je besplatan)

Igor Geržina sa bendom predstavit će se na Kačićevom trgu. Saksofonist, skladatelj i voditelj Jazz orkestra HRT-a iza sebe ima bogatu međunarodnu i domaću karijeru te mnoštvo nagrada, uključujući nekoliko Porina. Svoju glazbu opisuje kao smooth jazz, tj. instrumentalni soul – funk – pop. Dobre vibracije zagarantirane su uz Igora Grežinu i band! (Koncert je besplatan)

gerzina-medvedgrad

  1. Večer

Posljednju večer Festivala organizatori predstavljaju dva glazbena spektakla uz koncerte Olivera Dragojevića, Antona Serrana i Elvisa Stanića na Ljetnoj pozornici te Marka Tolju u pratnji Big Banda Makarska na Kačićevom trgu.

Oliver Dragojević glazbenik, kantautor i izvođač, sa zavidnom karijerom duljom od 40 godina dobitnik je nekoliko Porina i mnoštva diskografskih nagrada. Njegovi najveći hitovi proizvod su suradnje sa glazbenikom, tekstopiscem i skladateljem Zdenkom Runjićem.  Uz njega će nastupiti Antonio Serrano iz Španjolske kojeg je obožavao i čuveni gitarist Paco de Lucia, a nazivaju ga i genijem usne harmonike te Elvis Stanić jedan je od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikasa i najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije te osnivač jazz fusion grupe Elvis Stanić Group. Ulaznice za koncert mogu se kupiti u Turist birou na rivi, po cijeni od 130 kuna.

Koncertom Marka Tolje i Big Banda Makarska zatvaramo 3. Makarska Jazz Festival. Marko Tolja glazbenik, pjevač, kantautor koji je ostvario i značajnu karijeru i na TV-u, filmu i u kazalištu, dobitnik je nekoliko Porina. Njegov glazbeni izričaj mogao bi se opisati kao kombinacija jazza, swinga i popa, što je savršena kombinacija za nastup sa Big Bandom Makarska. Big Band Makarska osnovan je 2013. godine, a vodi ga Božo Škarica. Band okuplja mahom mlade i talentirane glazbenike, a do sada su ostvarili niz uspješnih koncerata diljem zemlje te su od samog početka sastavni dio Makarska Jazz Festivala. (Koncert je besplatan)