Mando Diao: “Bilo je i vrijeme da napokon odradimo samostalan nastup u Zagrebu!”

Ovogodišnje izdanje INmusic festivala započet će zagrijavanjem uz pravu rock’n’roll eksploziju zvanu Mando Diao. Slavna švedska rock petorka će nakon premijernog nastupa pred hrvatskom publikom upravo na INmusic festivalu 2012. godine održati dugoočekivani prvi samostalni koncert u Zagrebu 07. veljače 2018.

Mando Diao su od svog osnutka 1999. u relativno kratkom vremenskom roku uz niz odličnih albuma i singlova osigurali titulu jednog od najuspješnijih švedskih izvoznih glazbenih proizvoda. U Zagreb dolaze na krilima osmog studijskog albuma „Good Times“ s kojim su započeli novo poglavlje benda. O novoj postavi, novom kreativnom procesu unutar benda i najponosnijim trenucima tokom teških previranja u karijeri benda, za Mixer.hr je otvoreno progovorio frontmen Björn Dixgård.

Vaš posljednji, osmi studijski album označio je novi početak za Mando Diao u svakom smislu. Čak i nakon burnog perioda posljednjih godina, bend se uzdigao jači nego ikada. Novi početak, nova postava benda, novi album…novi doživljaj. Što za vas predstavlja ova nova era Mando Diao?

Lijepo je čuti da tako mislite! Ovo je uzbudljivo vrijeme za nas i drago nam je da publika dobro prihvaća ovu novu eru benda. Naporno smo radili na albumu, raskrstili smo sa starim navikama, isprobali nove stvari i svi su se uključili više nego ikada. Odličan je osjećaj biti dio nečeg tako sjajnog.

U ovom novom kreativnom momentu, kako funkcionira kemija među članovima benda?

Vrlo je otvorena i produktivna. U bendu postoje sjajni talenti, ali i iskustvo, tako da je bilo bitno da su svi uključeni u proces. Puno je lakše sada kada svi donose ideje na stol. U ovom trenutku svi su slobodniji predstaviti ideje, imati mišljenje i to je puno zdravije za bend.

Dok puno faktora utječe na naš odabir suradnika i prijatelja, ta „kemija“ u bendu zaista je ključan faktor. Što vi vidite kao najbitniji element koji spaja vas kao Mando Diao?

Kemija je jako dobra riječ i imaš pravo, izuzetno je bitna. Glazbeno i privatno, kemija i energija u bendu su jako bitne. CJ, Daniel, Patso i ja se znamo dugi niz godina i dijelili smo toliko toga zajedno tokom tog perioda. Postali smo poput braće. Jens se priključio i unio novu, svježu energiju. No, bilo je bitno da je sinkronizirana s našom. Uklopio se savršeno i izrasli smo u puno bolji bend upravo radi njega.

Ispričajte nam riječ više o vašem posljednjem glazbenom putovanju. Koja je bila premisa iza posljednjeg izdanja i koji vam je dio procesa snimanja albuma „Good Times“ bio najdraži?

Glavna premisa je bila vratiti se u studio i napokon zasvirati zajedno kao bend. Uživo. Zajedno. I to smo napravili. To nas je povezalo da komuniciramo glazbeno, ne u segmentima već u konkretnom trenutku. Najbolji trenutak je bio kad smo snimali „Break Us“. Dečki su izašli iz studija i ostali smo samo Daniel i ja. Kad su se vratili, mi smo bili toliko pod dojmom i emotivni da su se ostali u šoku pitali što se dogodilo!

Nakon petnaest godina Mando Diao je evoluirao u glazbenom pogledu. S tim na umu, da li  se također promijenio vaš pristup u pogledu pisanja pjesama i snimanja u studiju?

Svakako, zaista je. Mijenjamo se iz dana u dan. U ovom trenutku, što se tiče pisanja pjesama, naglasak je bio na suradnji. To je bio veliki korak za nas. U procesu snimanja u studiju svaki dan učimo novu lekciju, a kao što sam rekao ranije, ideja je bila da se veći dio odradi uživo, sa svim članovima benda.

Kad već govorimo od dobrim vremenima, kao i sam naslov albuma… Prvi koraci se uvijek smatraju najtežima. Ta činjenica je primjenjiva u svim aspektima života pa tako i u kontekstu benda. Kad se prisjetite prvih dana benda, smatrate da li je sve ispalo onako ste zamislili ili se sve odvilo iznad vaših očekivanja? O čemu ste tada sanjali, a što sanjate danas?

Wow. Mislim da se ništa nije odvilo onako kako sam očekivao. Naravno, željeli smo osvojiti svijet i doživjeli smo određeni uspjeh, ali mislim da nitko nije mogao zamisliti što sve uključuje taj proces. Koliko posla, koliko putovanja. Koliko čekanja! O tome ne razmišljate. To je velika avantura i sretni smo da smo još u mogućnosti sudjelovati u njoj.

Što smatrate najponosnijim trenutkom benda?

Joj. Prva stvar koja mi trenutno pada na pamet je naš prvi nastup u Kiruni 2015. To je bio prijelomni trenutak za bend. Bili smo nervozni, brinuli smo se oko svake sitnice i na kraju je sve prošlo sjajno. Bio sam tako ponosan da smo preživjeli to i započeli svoje novo putovanje kao bend.

Sjajno je što imamo priliku poslušati vaš novi materijal uživo na nadolazećem koncertu u Zagrebu. Vaš prvi kontakt s hrvatskom publikom bio je također u oganizaciji INmusic festivala, ali sada imate veliku pozornicu rezerviranu samo za sebe. Jeste li uzbuđeni zbog toga? Što vaši fanovi mogu očekivati ovom prilikom?

Dugo se čekalo na to, zaista volimo dolaziti u Hrvatsku. Uvijek je zanimljivo dolaziti u Hrvatsku na festivale, ali bilo je vrijeme da napokon odradimo samostalan nastup u Zagrebu. Jedan od pokušaja našeg dolaska zbio se 2009., no nije se ostvario tako da je posebno zadovoljavajući osjećaj da to imamo priliku ispraviti ovaj put!

Što vas posebno privlači u svijetu pozornica i nastupa uživo?

Energija! Njezin val koji vas preplavi. Publika je divna, ali i momenti povezanosti benda na pozornici su nešto zaista posebno. Uvijek postoji trema pred izlaske na pozornicu, ali kad se popneš na nju, doživiš nešto vrhunsko.

Kako koristite slobodne trenutke tokom iscrpljujućih turneja? Što vas najbolje opušta?

Pišemo, skladamo…uvijek se roje nove ideje u koje morate uroniti u tom trenutku. Svi mi imamo neke sitnice koje nas opuštaju privatno, no glazba je uvijek veliki dio nas i na turneji i u slobodno vrijeme.

Kako bismo zaključili ovaj divan razgovor, preostaje nam da pozdravite naše čitatelje i pozovite ih na sjajan nastup na Zagrebačkom velesajmu…

Hey! Vidimo se vrlo brzo! Bit će nam vrhunski!

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)